OfficeGrip_logo

Bill Gates verwacht terugkeer Microsoft Bob

Het compleet geflopte Microsoft Bob is in staat een comeback te maken, denkt Bill Gates. De persoonlijke assistent was zijn tijd simpelweg ver vooruit. 

Bill Gates ziet het concept achter Microsoft Bob binnen enkele jaren terugkeren. De tegenwoordige toezichthouder bij Microsoft verwacht dat persoonlijke assistenten als Bob, Siri en Google Now onderdeel uit zullen maken van de dagelijkse praktijk in omgaan met computers, zo zei hij maandag tijdens een bijeenkomst van Microsoft Research in Redmond.

Microsoft Bob werd door Gates in 1995 gepresenteerd tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas als uitbreiding voor Windows 3.11, Windows NT en Windows 95. In de grafische schil Bob kon de gebruiker door een virtueel huis lopen en gebruikmaken van hulpmiddelen als een fax of rekenmachine.

Het cartoon karakter Rover, een hond die later zou terugkeren in de zoekfunctie van Windows XP, begeleidde de gebruiker in de wizards die bij de diverse applicaties hoorden.

Bob flopte en werd na amper een jaar tijd door Microsoft teruggetrokken. Toch handhaafde Microsoft het concept met virtuele (cartoon)assistenten in de Microsoft Office-versies 97 tot en met 2003, waarbij Clippy het meest beruchte voorbeeld is.

Een briljante vergissing?

Maandag gaf Gates in een interview toe dat Microsoft het pakket Bob destijds verkeerd had uitgewerkt, maar dat het concept erachter wel degelijk levensvatbaar kan zijn. “We waren onze tijd gewoon ver vooruit, net als voor vele van onze andere ‘vergissingen’ geldt”, zei Gates.

In een volgende versie van Bob zal de gebruiker echter niet bij taken begeleid worden door een hond, vertelt Gates. De oprichter ziet een virtuele assistent van Microsoft eerder uit de cloud komen en bijvoorbeeld fungeren als begeleidende stem in Windows 8. Op dit moment bieden Apple en Google in de vorm van Siri en Google Now soortgelijke slimme assistenten aan voor de mobiele besturingssystemen iOS en Android.

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!