OfficeGrip_logo

Computer scoort bij IQ test op niveau van een 4-jarige

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois (Chicago) hebben een van de slimste computers van dit moment een IQ test laten maken en de uitslag van die test is te vergelijken met de gemiddelde score van een 4-jarig kind. De test die ze gebruikt hebben is een versie van de Wechsler Intelligence Test voor jonge kinderen, waarbij kinderen nog niet hoeven te kunnen lezen. 

De manier waarop Kunstmatige Intelligentie met een test omgaat is echter niet te vergelijken met de manier waarop een kleuter dezelfde test maakt, hoewel de “geteste” computer even hoog scoorde als een gemiddelde 4-jarige.

De computer, genaamd ConceptNet 4 bestaat eigenlijk uit een intelligent opgebouwd semantisch netwerk.

Door de manier waarop informatie verwerkt wordt in zo’n netwerk is het niet vreemd dat ConceptNet 4 hoog scoort op onderdelen als woordenschat en sorteren. Toetsonderdelen waarbij naar redeneringen gevraagd werd, resulteerden in zeer lage scores, maar overall scoorde ConceptNet 4 op een leeftijd van 4 jaar.

Science Daily citeert hoofdonderzoeker Robert Sloan van de UIC over de discrepantie in uitslagen op de verschillende toetsonderdelen: “If a child had scores that varied this much, it might be a symptom that something was wrong”.

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!