OfficeGrip_logo

Computers met de 5 menselijke zintuigen over 5 jaar werkelijkheid

Naar goede gewoonte maakt IBM in december de “5 in 5” bekend: de vijf technologische innovaties die de volgende vijf jaar de manier waarop wij werken en leven kunnen veranderen. De ideeën hiervoor worden aangeleverd door duizenden biologen, ingenieurs, wiskundigen en medici die wereldwijd in IBM onderzoekslaboratoria werken. Veel “5 in 5” voorspellingen die IBM eerder maakte, worden nu al werkelijkheid. 

Dit jaar staat de “5 in 5” in het teken van de capaciteit van computers om de vijf menselijke zintuigen na te bootsen en op deze manier te zien, ruiken, voelen, proeven en horen. Deze doorbraken kunnen ons leven aangenamer maken op manieren die tot voor kort onmogelijk werden geacht.

Voelen via je telefoon
Stel je voor: een lokale vakman aan de andere kant van de wereld maakt voor jou een duur maatpak, en je wilt de kwaliteit van het materiaal voelen. Over vijf jaar hoef je hiervoor je huis niet meer uit. Smartphones maken, met behulp van haptische, infrarode en drukgevoelige technologieën, de stof voelbaar via het scherm. De trilfunctie van een telefoon kan aan verschillende materialen een uniek trilpatroon toekennen dat overeenkomt met de tastervaring om zo materialen op afstand voelbaar te maken.

Horen: computers horen wat belangrijk is
Computers zijn door geluidsdruk, trillingen en geluidsgolven te herkennen en te analyseren, over vijf jaar in staat geluiden te interpreteren. Door geluidsgolven over verschillende frequenties te detecteren kunnen bijvoorbeeld aardverschuivingen nauwkeurig worden voorspeld. Maar ook dichter bij huis zijn “horende” computers nuttig. Babygeluiden kunnen door een systeem worden herkend als taal. Het systeem kan ouders of artsen vertellen waarom een baby aan het huilen is. Is de baby ziek aan het worden, is hij moe of heeft hij gewoon honger?

Zien: een pixel zegt meer dan duizend woorden
De volgende vijf jaar zullen systemen niet alleen de mogelijkheid hebben om beelden en visuele data te bekijken, maar zij zullen aan pixels een betekenis kunnen geven. Ongeveer zoals een mens foto’s bekijkt en interpreteert. We kunnen computersystemen trainen om specifieke informatie op te zoeken, die soms aan het menselijk oog ontsnapt. Denk hierbij aan het onderscheid tussen gezond en aangetast weefsel. Door deze visuele informatie te koppelen aan patiëntendossiers en wetenschappelijke literatuur helpt het systeem artsen om medische problemen veel sneller en accurater op te sporen.

Slimmer eten met digitale smaakpapillen
Door smaken te herkennen en chemische structuren van onze voeding te achterhalen kunnen computers nagaan waarom we iets lekker vinden. Een goede combinatie tussen lekker en gezond wordt daardoor eenvoudiger. Maar ook op medisch vlak zijn doorbraken niet ondenkbaar. Voor mensen met speciale diëten – zoals diabetespatiënten – kan een systeem smaken en recepten ontwikkelen om hun bloedsuiker precies op het juiste peil te houden, terwijl het eten smaakvol blijft.

Ruikende computers
Als je ’s ochtends opstaat, zal je telefoon razendsnel de miljoenen moleculen en geurpatronen in je adem analyseren en vertellen of je verkouden of ziek bent, nog voor je zelf iets voelt. Besmettingsgevaar van ziektes wordt op die manier ingeperkt. Ook chemicaliën in stedelijke omgevingen kunnen worden opgesnoven door computers om luchtvervuiling te detecteren of om de landbouwbodem voor gewassen te analyseren.

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!