OfficeGrip_logo
Microsoft Viva Dashboard

Excel voor beginners: De basis van Microsoft Excel uitgelegd

Excel kan voor beginners best een uitdaging zijn. Er zitten verschillende functies en mogelijkheden binnen Microsoft Excel. We behandelen hier de basis van Excel om je goed op weg te helpen.

Onderwerpenlijst

 1. De kolommen en rijen binnen excel
 2. Formules gebruiken binnen Excel
 3. TEst 

1. De kolommen en rijen binnen Excel

1.1 Kolommen en rijen

Excel bestaat uit kolommen en rijen. De kolommen en rijen werken grotendeels hetzelfde, met als verschil dat de kolommen horizontaal en de rijen verticaal staan. De kolommen worden aangegeven met een letter en de rijen worden aangegeven met een cijfer.

Excel voor beginners - kolommen en rijen 2

1.2 Cellen

Alles wat je doet binnen Excel komt in cellen te staan. Deze cellen hebben altijd een naam, dit is nodig om naar een cellen te verwijzen binnen een formule. De naam van een cel is de combinatie van een letter van de kolom en een cijfer van een rij. Voorbeelden van zo’n combinatie zijn A1, B8, D5 of E3.

Excel voor beginners - cellen uitgelegd

2. Formules gebruiken binnen Excel

In dit gedeelte gaan we kijken naar een aantal formule mogelijkheden die je binnen hebt binnen Excel. 

Tip: Voor dit stuk is het handig om een Excel bestand te openen en dit na te doen. Probeer de getallen over te nemen van de foto’s. Per onderwerp staat het juiste commando in het groen weergegeven.

Onderwerpenlijst

2.1. Het totaal van een groep getallen berekenen
2.2. Het gemiddelde van een groep getallen berekenen

2.1 Het totaal van een groep getallen berekenen

Commando: =som(...)

Getallen optellen doe je door de AutoSom functie. We leggen dit uit aan de hand van het rechter voorbeeld. Om al die getallen bij elkaar op te tellen gebruiken we het commando =som(…). Op de puntjes vullen we de cellen in die wij willen optellen. In dit voorbeeld zetten wij de muis op het vak B8.

 1. Typ =som(
 2. Klik op het vak B2
 3. Typ een dubbele punt :
 4. Typ B6 achter de dubbele punt
 5. Rechts is te zien hoe dit eruit zou moeten zien
 6. Klik op enter om af te sluiten
 7. Het totaal in dit voorbeeld komt uit op 85, wat inderdaad klopt

2.2 Het gemiddelde van een groep getallen berekenen

Commando: =gemiddelde(...)

Het gemiddelde berekenen doen we door de functie  =gemiddelde(…). Dit principe is hetzelfde als bij het optellen/ opsommen binnen Excel. 

 1. Typ =gemiddelde(
 2. Klik op het vak B2
 3. Typ een dubbele punt
 4. Typ B6 achter de dubbele punt
 5. Rechts is te zien hoe dit eruit zou moeten zien
 6. Klik op enter om af te sluiten
 7. Het gemiddelde van deze getallenreeks is 17
Gemiddelde berekenen binnen Excel

Meer lezen

Microsoft-Copilot-Studio
Copilot

Creëer uw eigen copilots met Microsoft Copilot Studio

Recent is Microsoft Copilot Studio aangekondigd, een low-code tool om Microsoft Copilot aan te passen voor Microsoft 365 en op zichzelf staande copilots te bouwen. Copilot Studio is inbegrepen in Copilot voor Microsoft 365 en brengt een reeks krachtige gespreksmogelijkheden samen, van op maat gemaakte GPT’s, tot generatieve AI-plugins, tot handmatige onderwerpen.

Lees meer...
Defender-for-cloud
Achtergrond

Nieuwe mogelijkheden voor CNAPP in Defender for Cloud

Tijdens Ignite 2023 heeft Microsoft de nieuwe innovaties in Microsoft Defender for Cloud aangekondigd. Deze toevoegingen helpen securitybeheerders hun CNAPP-implementatie te versterken, de cloudbeveiligingshouding te verbeteren met aanvullende inzichten van code tot cloud, en cloud-native applicaties te beschermen in multicloud-omgevingen met een geïntegreerde oplossing. In dit artikel worden enkele hoogtepunten van de nieuwe functies en mogelijkheden gegeven.

Lees meer...
microsoft-defender-for-endpoint-2
Achtergrond

Microsoft Defender for Endpoint stopt nu op eigen kracht door mensen geïnitieerde aanvallen

In de voortdurende strijd tegen ransomware hebben organisaties elke mogelijke voorsprong nodig. Vorige maand kondigde Microsoft aan dat klanten van Microsoft Defender for Endpoint nu in staat zijn om automatisch door mensen geïnitieerde aanvallen zoals ransomware vroegtijdig in de aanvalsreeks te verstoren, zonder dat ze andere mogelijkheden hoeven in te zetten.

Lees meer...
Logo-OfficeGrip

OfficeGrip

Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!