OfficeGrip_logo
Microsoft Viva Dashboard

Excel voor beginners: De basis van Microsoft Excel uitgelegd

Excel kan voor beginners best een uitdaging zijn. Er zitten verschillende functies en mogelijkheden binnen Microsoft Excel. We behandelen hier de basis van Excel om je goed op weg te helpen.

Onderwerpenlijst

 1. De kolommen en rijen binnen excel
 2. Formules gebruiken binnen Excel
 3. TEst 

1. De kolommen en rijen binnen Excel

1.1 Kolommen en rijen

Excel bestaat uit kolommen en rijen. De kolommen en rijen werken grotendeels hetzelfde, met als verschil dat de kolommen horizontaal en de rijen verticaal staan. De kolommen worden aangegeven met een letter en de rijen worden aangegeven met een cijfer.

Excel voor beginners - kolommen en rijen 2

1.2 Cellen

Alles wat je doet binnen Excel komt in cellen te staan. Deze cellen hebben altijd een naam, dit is nodig om naar een cellen te verwijzen binnen een formule. De naam van een cel is de combinatie van een letter van de kolom en een cijfer van een rij. Voorbeelden van zo’n combinatie zijn A1, B8, D5 of E3.

Excel voor beginners - cellen uitgelegd

2. Formules gebruiken binnen Excel

In dit gedeelte gaan we kijken naar een aantal formule mogelijkheden die je binnen hebt binnen Excel. 

Tip: Voor dit stuk is het handig om een Excel bestand te openen en dit na te doen. Probeer de getallen over te nemen van de foto’s. Per onderwerp staat het juiste commando in het groen weergegeven.

Onderwerpenlijst

2.1. Het totaal van een groep getallen berekenen
2.2. Het gemiddelde van een groep getallen berekenen

2.1 Het totaal van een groep getallen berekenen

Commando: =som(...)

Getallen optellen doe je door de AutoSom functie. We leggen dit uit aan de hand van het rechter voorbeeld. Om al die getallen bij elkaar op te tellen gebruiken we het commando =som(…). Op de puntjes vullen we de cellen in die wij willen optellen. In dit voorbeeld zetten wij de muis op het vak B8.

 1. Typ =som(
 2. Klik op het vak B2
 3. Typ een dubbele punt :
 4. Typ B6 achter de dubbele punt
 5. Rechts is te zien hoe dit eruit zou moeten zien
 6. Klik op enter om af te sluiten
 7. Het totaal in dit voorbeeld komt uit op 85, wat inderdaad klopt

2.2 Het gemiddelde van een groep getallen berekenen

Commando: =gemiddelde(...)

Het gemiddelde berekenen doen we door de functie  =gemiddelde(…). Dit principe is hetzelfde als bij het optellen/ opsommen binnen Excel. 

 1. Typ =gemiddelde(
 2. Klik op het vak B2
 3. Typ een dubbele punt
 4. Typ B6 achter de dubbele punt
 5. Rechts is te zien hoe dit eruit zou moeten zien
 6. Klik op enter om af te sluiten
 7. Het gemiddelde van deze getallenreeks is 17
Gemiddelde berekenen binnen Excel

Meer lezen

Achtergrond

Inventariseer kwetsbaarheden: De fundering van cyberweerbaarheid

Het inventariseren van kwetsbaarheden is meer dan een technische noodzaak; het is een strategische stap die de ruggengraat vormt van elke cybersecurity-strategie. Deze blog biedt een analyse van deze procedure, evalueert de gevolgen voor bedrijfscontinuïteit en rampenherstelplanning, en geeft concrete aanbevelingen om organisaties te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen.

Lees meer...
Achtergrond

Secure7: Versterking van uw cyberweerbaarheid in het licht van NIS2

Cybersecurity is een cruciaal onderwerp in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het beschermt onze gegevens, systemen en infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen en bedreigingen. Met de voortdurende groei van technologie en het toenemende aantal cyberaanvallen, wordt het waarborgen van digitale veiligheid steeds urgenter.

Lees meer...
header-nis2-self-assessment-8
Beveiliging

Nieuw! Het OfficeGrip NIS2 Self Assessment

Met trots kondigen wij in dit blog de lancering van het OfficeGrip NIS2 Self Assessment aan. Dit Assessment is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van de aanstaande NIS2-regelgeving. Deze kosteloze online zelfevaluatie kunt u inzetten om inzicht te krijgen in hoeverre uw organisatie impact gaat ervaren van de NIS2 wetgeving en in welke mate u al voldoet aan de beoogde NIS2 cyberveiligheid maatregelen.

Lees meer...
Logo-OfficeGrip

OfficeGrip

Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!