OfficeGrip_logo

Hoe voeg je een kop- of voettekst toe in Word

Met behulp van kopteksten en voetteksten kunt u op elke pagina in een document een titel, paginanummers of datums toevoegen. Kop- en voetteksten zijn gebieden in de bovenmarge, ondermarge en zijmarges van elke pagina in een document.

Een kop- of voettekst toevoegen

 1. Kies Invoegen en selecteer vervolgens Koptekstof Voettekst.
 2. Selecteer een ingebouwde opmaak voor de kop- of voettekst. Nadat u een opmaak hebt gekozen, wordt het gebied voor de kop- of voettekst weergegeven in uw document.
 3. Typ de gewenste tekst in de koptekst of voettekst.
 4. Als u klaar bent, kiest u Koptekst en voettekst sluiten.

  Opmerking: Als u een bestaande kop- of voettekst wilt bewerken, opent u het tabblad Hulpmiddelen voor koptekst en voettekstdoor te dubbelklikken in het gebied voor de kop- of voettekst.

Koptekst of voettekst toevoegen

Kop- en voetteksten verwijderen

In bureaubladversies van Word:

Klik op Invoegen > Koptekst of Voettekst en klik vervolgens op Koptekst verwijderen of Voettekst verwijderen.

U kunt ook een koptekst van één pagina verwijderen.

Tip:  Als er meerdere secties met aparte kopteksten zijn, herhaalt u deze procedure voor elke sectie.

In Word Online:

 1. Klik achtereenvolgens op Invoegen en Koptekst en voettekst.
 2. Klik in het witte gedeelte boven aan het documentgebied op Opties > Kop- en voetteksten verwijderen.

Een kop- of voettekst verwijderen van of wijzigen op één pagina

U kunt een koptekst verwijderen uit een willekeurige pagina in Word of kopteksten wijzigen op willekeurige pagina’s. De stappen die u volgt zijn afhankelijk van of u de eerste pagina of een andere pagina, zoals pagina 2 wilt wijzigen.

De kop- of voettekst op de eerste pagina verwijderen of wijzigen

 1. Dubbelklik in het kop- of voettekstgebied (boven of onder aan de pagina) om de Hulpmiddelen voor kop- en voetteksten te openen.
 2. Klik op het selectievakje Eerste pagina afwijkend.
  Afbeelding met selectievakje 'Eerste pagina afwijkend' onder Opties in de hulpmiddelen voor kopteksten en voetteksten.
 3. Als u een kop- of voettekst hebt, wordt deze automatisch verwijderd van de eerste pagina. U kunt dit gebied leeg laten of een andere kop- of voettekst toevoegen die alleen op deze pagina wordt weergegeven.

Een kop- of voettekst verwijderen of wijzigen op andere pagina’s dan de eerste

Als u een kop- of voettekst niet alleen van de eerste maar ook van andere pagina’s wilt verwijderen, bijvoorbeeld de eerste pagina van een nieuw hoofdstuk, gaat u op een andere manier te werk. Begin met het invoegen van een sectie-einde.

Opmerking:  Een sectie-einde is niet hetzelfde als een pagina-einde. Als er al een pagina-einde is voor de pagina waarvan u de kop- of voettekst wilt verwijderen, verwijdert u het pagina-einde en vervangt u het door een sectie-einde, zoals hieronder beschreven.

 1. Klik op de plaats waar u een nieuwe pagina zonder kop- of voettekst wilt beginnen.
 2. Klik op Indeling of Pagina-indeling > Eindemarkeringen > Volgende pagina om een eindemarkering te maken.
  Sectie-einde volgende pagina
 3. Dubbelklik in het kop- of voettekstgebied (boven of onder aan de pagina) om de Hulpmiddelen voor kop- en voetteksten te openen.
 4. Klik op Aan vorige koppelen om de koppeling tussen de secties uit te schakelen.
  Aan vorige koppelen
 5. Als u de kop- of voettekst wilt verwijderen, klikt u op de knop Koptekst of Voettekst en kiest u Koptekst verwijderen of Voettekst verwijderen onderaan het menu. (Als u zowel de koptekst als de voettekst wilt verwijderen, moet u stap 3 t/m 5 herhalen.)Als u de kop- of voettekst op deze pagina alleen wilt wijzigen (en niet verwijderen):
  • Als u tekst wilt bewerken, selecteert u de tekst die u wilt wijzigen, en typt u in plaats daarvan de nieuwe kop- of voettekst.
  • Als u het ontwerp wilt wijzigen, klikt u op het tabblad Ontwerpen onder Hulpmiddelen voor koptekst en voettekst op Koptekst of Voettekst en kiest u vervolgens een stijl in de galerie.
 6. Klik op Koptekst en voettekst sluiten om terug te gaan naar het hoofdgedeelte van het document.
  Hulpmiddelen voor kop- en voetteksten

Tip:  U kunt de Hulpmiddelen voor kop- en voetteksten ook sluiten door in de hoofdtekst van het document te dubbelklikken.

De kop- en/of voettekst wordt verwijderd van de eerste pagina naar het sectie-einde.

Als u alle kop- of voetteksten na het sectie-einde wilt verwijderen, dubbelklikt u in het kop- of voettekstgebied van de pagina waar u de kop- of voettekst wilt verwijderen, en herhaalt u de stappen 4 t/m 6 hierboven. Als de sectie verschillende even en oneven pagina’s heeft, moet u dit wellicht herhalen.

Als u later in het document weer kopteksten of voetteksten wilt toevoegen, voegt u een nieuw sectie-einde toe voegt u een kop- of voettekst toe aan de nieuwe sectie.

De kop- of voettekst op de eerste pagina verwijderen of wijzigen in Word Online

 1. Klik op Document bewerken > Bewerken in Word Online als u het document nog niet hebt geopend om te bewerken.Bewerken in Word Online
 2. Klik achtereenvolgens op Invoegen en op Koptekst en voettekst.Knop Koptekst en voettekst
 3. Klik in het witte gebied boven aan het documentgebied op Opties > Eerste pagina afwijkend.optie eerste pagina afwijkend voor kop- en voetteksten
  • Als u de kop- of voettekst op de eerste pagina wilt verwijderen, laat u de vakjes Eerste pagina voor de kop- en voettekst leeg.
  • Als u alleen op de eerste pagina een kop- of voettekst wilt plaatsen, typt u de gewenste tekst voor Eerste pagina en laat u de vakjes voor de kop- of voettekst voor Overige pagina’s leeg.Koptekst voor eerste pagina

Helaas kunt u in Word Online geen kop- of voetteksten verwijderen van andere pagina’s dan de eerste. Maar als u de bureaubladversie van Word hebt, klikt u op Openen in Word om het document in Word te openen en daar de kop- of voettekst te verwijderen.

Afbeelding van de opdracht Openen in Word in Word Web App

Nadat u het document hebt geopend in Word, kunt u de kop- of voettekst van een bepaalde pagina verwijderen. Druk vervolgens op Ctrl+S om het document op de oorspronkelijke locatie op te slaan.

Meer lezen

copilot-prompting
Copilot

Microsoft 365 Copilot – de kunst en wetenschap van prompting

Prompting is hoe je Microsoft 365 Copilot vraagt om iets voor je te doen – zoals creëren, samenvatten, bewerken of transformeren. Denk bij prompting aan een gesprek voeren, waarbij je eenvoudige maar duidelijke taal gebruikt en context biedt, zoals je dat ook zou doen met een assistent. Er zijn veel soorten prompts die je kunt gebruiken, afhankelijk van de taak die je gedaan wilt hebben.

Lees meer...
copilot-studio
Copilot

Microsoft Copilot Studio

Microsoft Copilot Studio is een end-to-end AI-platform voor gesprekken waarmee u copilots kunt maken en aanpassen met behulp van natuurlijke taal of een grafische interface. Met Copilot Studio kunt u eenvoudig copilots ontwerpen, testen en publiceren die aansluiten op uw specifieke behoeften voor interne of externe scenario’s in uw branche, afdeling of rol.

Lees meer...
microsoft-archive
Eindgebruiker

Beheer uw verouderde gegevens met Microsoft 365 Archive

Vaak is het voor organisaties belangrijk om inactieve of verouderde gegevens gedurende langere tijd te bewaren voor toekomstig gebruik. Met Microsoft 365 Archive kunnen deze inactieve gegevens worden verplaatst naar een “koude opslaglaag” (archief) binnen SharePoint.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!