OfficeGrip_logo

IBM: Vijf innovaties die ons leven binnen vijf jaar veranderen

Welke zaken zijn nu nog science fiction en over vijf jaar realiteit? IBM heeft een lijst met innovaties opgesteld die de komende vijf jaar onze manier van werken, leven en vrije tijd zullen veranderen. Het bedrijf publiceert de lijst alweer voor de zesde keer. 

De ‘vijf in vijf‘ wordt samengesteld op basis van maatschappelijke en economische trends maar ook nieuwe technologieën uit IBM laboratoria over de hele wereld. Onderstaand de top vijf met innovaties die nu nog science fiction zijn, maar over vijf jaar realiteit.

 

1. Mind reading
Voor science fiction fans is gedachtelezen al tientallen jaren ‘wishful thinking‘, maar binnenkort is het echt mogelijk. IBM-wetenschappers onderzoeken momenteel hoe zij hersenen kunnen koppelen aan bijvoorbeeld een computer of smartphone. Alleen nog maar nadenken dat je iemand wilt bellen en je belt hem al. Of de cursor op je scherm bewegen door te denken over waar je hem heen wilt verplaatsen.

Wetenschappers op het gebied van bio-informatica hebben headsets ontworpen met geavanceerde sensoren voor het uitlezen van elektrische hersenactiviteit. Hiermee worden gezichtsuitdrukkingen, spanning- en concentratieniveaus en gedachten van een persoon herkend zonder dat hij of zij fysiek iets doet.

Binnen 5 jaar zullen we het begin van deze techniek zien in de gaming en entertainmentindustrie. Bovendien kunnen artsen de technologie gebruiken om hersenpatronen te testen. Of mogelijk zelfs gebruiken bij de revalidatie van een beroerte of om hersenaandoeningen zoals autisme te onderzoeken.

 

2. Wachtwoorden zijn verleden tijd
Je biometrische gegevens zijn de sleutel tot je identiteit en binnenkort ook de sleutel voor het beveiligen daarvan. Het is dan niet meer nodig om nieuwe wachtwoorden te maken en onthouden voor verschillende beveiligde omgevingen. Bijvoorbeeld door bij een pinautomaat alleen je naam uit te spreken of een irisscan om snel en veilig geld op te nemen. Of met dezelfde techniek eenvoudig je saldo opvragen via de mobiele telefoon of tablet.

Iedereen heeft unieke biometrische gegevens voor het vaststellen van lichaamskenmerken van een individu. Door middel van software maken biometrische gegevens zoals gezichtsherkenning, netvliesscans en spraakbestanden samen een uniek DNA wachtwoord.

Door meerdere factoren van biometrie te combineren zullen slimme systemen in staat zijn om deze informatie samen te voegen en in realtime te zorgen dat, wanneer iemand probeert om de informatie op te vragen, het overeenkomt met jouw unieke biometrische profiel. Uiteraard blijft het mogelijk om zelf te kiezen welke informatie je gebruikt.

 

3. Eigen energie opwekken
Alles wat beweegt of warm wordt produceert energie die mogelijk opgevangen kan worden. Wandelen. Joggen. Fietsen. De warmte van de computer. Zelfs het water door de leidingen in je huis kan energie creëren.

Vooruitgang in technologie voor hernieuwbare energie zorgt ervoor dat deze kinetische energie, die nu verloren gaat, opgevangen en gebruikt kan worden om huizen, werkplekken en steden te voorzien van energie. Bijvoorbeeld door kleine apparaten aan de spaken van je fiets te koppelen waarmee batterijen worden opgeladen tijdens het fietsen. Je fietst naar huis en tegelijkertijd worden de lichten in het huis voorzien van stroom.

Energie maken komt voor in allerlei vormen in onze omgeving. Zo zoeken IBM-wetenschappers in Ierland naar mogelijkheden om gebruik te maken van de golven in de oceaan om energie op te wekken.

 

4. Geen digitale kloof meer
In onze globale samenleving, wordt groei en welvaart van de economie steeds vaker bepaald door de mate van toegang tot informatie. Binnen vijf jaar zal de kloof tussen mensen met en zonder informatie aanzienlijk verkleinen dankzij ontwikkelingen in mobiele technologie.

De wereldbevolking bestaat momenteel uit 7 miljard mensen en binnen vijf jaar zullen er 5,6 miljard mobiele apparaten worden verkocht. Dat betekent dat 80% van de huidige wereldbevolking een mobiel apparaat zal hebben. Omdat het bezit van een mobiele telefoon steeds goedkoper wordt, zullen mensen zonder veel koopkracht tot veel meer in staat zijn dan vandaag de dag.

In India hielp IBM al analfabete dorpelingen, met behulp van spraaktechnologie en mobiele apparaten, om informatie door te geven via opgenomen berichten op hun telefoons. Met de nieuw verworven toegang tot informatie kregen ze toegang tot weersvoorspellingen voor het beslissen op welk moment de gewassen te bemesten. Maar ook kregen ze informatie wanneer het volgende bezoek van een arts aan het dorp zal zijn en de mogelijkheid om te zoeken naar de beste prijzen voor hun gewassen of andere producten.

Groeiende gemeenschappen zullen in staat zijn om mobiele technologie te gebruiken om toegang te krijgen tot essentiële informatie en om mensen beter te bedienen met nieuwe oplossingen en business modellen zoals mobiele commercie en zorg op afstand.

 

5. Ongewenste e-mail verandert in priority email
Hoe vaak worden we niet overspoeld met advertenties die wij beschouwen als irrelevant of ongewenst? Het zal niet lang meer duren. Binnen vijf jaar zal ongevraagde reclame zo gepersonaliseerd en relevant aanvoelen dat het lijkt alsof spam is uitgestorven. Tegelijkertijd zullen spamfilters zo goed zijn dat je nooit meer lastig wordt gevallen met ongewenste e-mails.

Stel je voor dat kaartjes voor je favoriete band achter worden gehouden op het moment dat ze beschikbaar komen. En ook nog voor de avond die vrij is in je agenda. Na een ‘alert’ kun je direct kaartjes kopen vanaf je mobiele apparaat. Of stel je voor dat je wordt geïnformeerd dat een sneeuwstorm je vluchtschema in de war schopt en direct vraagt of je gebruik wilt maken van een andere vlucht.

IBM is bezig met het ontwikkelen van technologie waarmee realtime analytics gebruikt worden om gegevens van alle facetten van je leven inzichtelijk te maken. Hiermee krijg je alleen die informatie aangeboden die handig is voor jou.

Van nieuws, tot sport of politiek zullen mensen vertrouwen op technologie omdat deze weet wat je wilt, zodat jij kunt beslissen wat je wilt doen.

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!