OfficeGrip_logo

Is er leven zonder Google?

Is het mogelijk om online te gaan zonder opgemerkt te worden door zoekgigant Google? Dit vroeg Kate Dailey zich onlangs af op de website van BBC News. Drie computerprofessionals probeerden het, maar enkel de eerste was succesvol.

 

Een Google-vrij bestaan: Tom Henderson
Henderson spendeert, zowel professioneel als privé, elke dag opnieuw talrijke uren op het internet, maar toen Google eerder dit jaar zijn nieuwe privacy voorwaarden aankondigde, was het voor hem genoeg geweest. De nieuwe voorwaarden van Google verschaften volgens hem Google te veel macht, en daarom besloot hij om een manier te vinden om online te gaan zonder het bedrijf.

Hij slaagde in zijn opzet en surft nog steeds ‘Google-vrij’, hoewel hij toegeeft YouTube te missen. In plaats van Google Maps en Google Search gebruikt hij nu MapQuest en Duck Duck Go.

Henderson beweert dat hij zich veel beter voelt nu hij weet dat Google niet al zijn persoonlijke informatie in handen heeft. Hij publiceerde op IT World een manifest en gids om ‘in zeven dagen je privacy te redden’.

 

Mission Impossible: Benjamin Ellis
Ellis probeerde zich in 2009 al af te scheiden van Google nadat hij besefte hoe groot de invloed van het bedrijf op internet en ons gedigitaliseerde leven was geworden.

Google gebruikt internetcookies om het gedrag van surfers gade te slaan en bied via AdSense perfect gerichte advertenties aan. Via Google SafeBrowsing (dat ook door Safari en Firefox wordt gebruikt) worden surfers ook beschermd tegen malware en wordt hun gedrag gemonitord.

‘Het was erg moeilijk om een manier te vinden die geen van beide gebruikte,’ zegt Ellis, ‘het is een enorme brok van het internet.’

Ellis heeft zijn poging om Google-vrij te leven ondertussen al opgegeven, maar probeert zo goed en kwaad als het kan zijn privacy te beschermen tegen data verslindende Googleproducten.

 

Google lifestyle: Joe Wilcox
Ook Wilcox probeerde vorig jaar, uit vrees voor schendingen van zijn privacy, Google af te zweren. Hij hield het echter niet meer dan een week vol en werd een ‘total Googlegeek’.

Volgens Wilcox is de omvang en invloed van Google een direct gevolg van de innovatie en service die het bedrijf biedt: ‘Ze verbeteren constant hun diensten en daar hou ik van. Er is ook geen enkel bewijs dat ze misbruik maken van onze privé-informatie.’

Hij beweert dat een dienst als Google Now surfen makkelijker en beter kan maken door persoonlijk gedrag te analyseren en vervolgens te voorspellen waar je naar op zoek bent. ‘Google steelt je informatie niet om ze te misbruiken. Het gebruikt ze en maakt je ervaring beter,’ aldus Wilcox.

Er is sowieso weinig privacy in de digitale wereld. Met dit in het achterhoofd vertrouwt Wilcox veel liever zijn gegevens aan een groot bekend bedrijf als Google toe dan aan een klein onbekend bedrijf.

 

 

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!