OfficeGrip_logo

KNVB betaalt cybercriminelen om gevoelige informatie van Oranjespelers niet vrij te geven

De KNVB heeft toegegeven dat ze losgeld hebben betaald aan cybercriminelen na een ransomwareaanval op hun systemen. De aanval heeft geleid tot de diefstal van gevoelige informatie, waaronder identiteitsbewijzen, woonadressen en salarisgegevens van zowel nationale voetbalspelers als andere professionele voetballers. De KNVB heeft deze informatie onthuld via hun officiële website.

De criminelen, die worden geïdentificeerd als de groep achter de Lockbit-ransomware, hadden gedreigd om de gestolen gegevens openbaar te maken als er geen losgeld zou worden betaald. De KNVB legt uit dat ze na onderzoek niet konden vaststellen welke specifieke gegevens waren buitgemaakt of ingezien. Dit plaatste de voetbalbond voor een lastig dilemma, zonder een bevredigende optie. Uiteindelijk heeft de KNVB ervoor gekozen om het losgeld te betalen om de verspreiding van de gestolen gegevens te voorkomen, ondanks het principiële standpunt om niet te bezwijken voor afpersing.

Hoewel de exacte betaalde som niet is vrijgegeven, meldde RTL Nieuws eerder dat de eis van de criminelen meer dan een miljoen euro bedroeg. Lockbit, een groep met vermoedelijke banden met Rusland, heeft nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Naast paspoorten en salarisgegevens, hebben de cybercriminelen ook medische gegevens gestolen van personen die contact hebben gehad met het KNVB Sportmedisch Centrum. In totaal ging het om honderden gigabytes aan gestolen bestanden. De KNVB is van plan om alle getroffen personen te informeren, hoewel de losgeldbetaling waarschijnlijk zal voorkomen dat de criminelen de gestolen gegevens openbaar maken.

Al eerder werd het netwerk van de KNVB gehackt door Lockbit. De KNVB heeft besloten om het netwerk op de campus opnieuw op te bouwen. Dit omvatte de herinrichting van WiFi-netwerken, pasjessystemen en beveiligingscamera’s. Daarnaast werden de VAR-verbindingen en systemen voor het volgen van Oranjespelers tijdens hun trainingen volledig vernieuwd. Alle medewerkers van de KNVB kregen ook nieuwe laptops om de beveiliging te verbeteren.

De leider van Lockbit gaf in een interview op Videoland aan dat hun doelwitten willekeurig zijn en dat ze aanvallen richten op organisaties die nalaten om hun netwerken adequaat te beveiligen. Dit benadrukt het belang van cybersecurity voor organisaties in de moderne digitale wereld.

Bron: KNVB

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

neomounts
Eindgebruiker

Optimaliseer uw werkplek: ontdek de ideale monitorarm, laptopstand en trolley voor uw organisatie

In de dynamische wereld van moderne werkplekken is ergonomie cruciaal voor een productieve en comfortabele werkomgeving. Daarom presenteren wij met trots onze aanbevolen producten, variërend van NEXT-series monitorarmen tot handige laptopstands en veelzijdige trolleys. In deze blog nemen we een kijkje in de unieke eigenschappen van elk product in onze selectie.

Lees meer...
Stream-Microsoft
Eindgebruiker

Microsoft Stream: de toekomst van video in Microsoft 365

De toekomst van video op het werk ziet er rooskleurig uit met Microsoft Stream, het videoplatform binnen Microsoft 365 voor bedrijven. Dit platform integreert video’s in de dagelijkse gang van zaken op het werk. Met nieuwe tools en functies zoals Copilot, snelle trim, vertalingen, video-afspelen en opnemen in Outlook, en meer, kunt u uw video’s boeiender en toegankelijker maken voor mensen op uw werk.

Lees meer...
excellente-klantbeleving
Achtergrond

Vernieuwde klantbeleving: de kracht van ons nieuwe ticketsysteem

Bij OfficeGrip is ons voornaamste doel om langdurige en waardevolle relaties met onze klanten op te bouwen. Om hierin te kunnen excelleren is recentelijk de Customer Experience-afdeling opgericht, die een cruciale rol gaat spelen als verbindende schakel tussen onze organisatie en klanten. In dit blogartikel licht ik graag uit hoe dit team niet alleen problemen oplost, maar ook een waardevolle toevoeging biedt aan onze klanten.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!