OfficeGrip_logo

KNVB betaalt cybercriminelen om gevoelige informatie van Oranjespelers niet vrij te geven

De KNVB heeft toegegeven dat ze losgeld hebben betaald aan cybercriminelen na een ransomwareaanval op hun systemen. De aanval heeft geleid tot de diefstal van gevoelige informatie, waaronder identiteitsbewijzen, woonadressen en salarisgegevens van zowel nationale voetbalspelers als andere professionele voetballers. De KNVB heeft deze informatie onthuld via hun officiële website.

De criminelen, die worden geïdentificeerd als de groep achter de Lockbit-ransomware, hadden gedreigd om de gestolen gegevens openbaar te maken als er geen losgeld zou worden betaald. De KNVB legt uit dat ze na onderzoek niet konden vaststellen welke specifieke gegevens waren buitgemaakt of ingezien. Dit plaatste de voetbalbond voor een lastig dilemma, zonder een bevredigende optie. Uiteindelijk heeft de KNVB ervoor gekozen om het losgeld te betalen om de verspreiding van de gestolen gegevens te voorkomen, ondanks het principiële standpunt om niet te bezwijken voor afpersing.

Hoewel de exacte betaalde som niet is vrijgegeven, meldde RTL Nieuws eerder dat de eis van de criminelen meer dan een miljoen euro bedroeg. Lockbit, een groep met vermoedelijke banden met Rusland, heeft nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Naast paspoorten en salarisgegevens, hebben de cybercriminelen ook medische gegevens gestolen van personen die contact hebben gehad met het KNVB Sportmedisch Centrum. In totaal ging het om honderden gigabytes aan gestolen bestanden. De KNVB is van plan om alle getroffen personen te informeren, hoewel de losgeldbetaling waarschijnlijk zal voorkomen dat de criminelen de gestolen gegevens openbaar maken.

Al eerder werd het netwerk van de KNVB gehackt door Lockbit. De KNVB heeft besloten om het netwerk op de campus opnieuw op te bouwen. Dit omvatte de herinrichting van WiFi-netwerken, pasjessystemen en beveiligingscamera’s. Daarnaast werden de VAR-verbindingen en systemen voor het volgen van Oranjespelers tijdens hun trainingen volledig vernieuwd. Alle medewerkers van de KNVB kregen ook nieuwe laptops om de beveiliging te verbeteren.

De leider van Lockbit gaf in een interview op Videoland aan dat hun doelwitten willekeurig zijn en dat ze aanvallen richten op organisaties die nalaten om hun netwerken adequaat te beveiligen. Dit benadrukt het belang van cybersecurity voor organisaties in de moderne digitale wereld.

Bron: KNVB

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

Achtergrond

Inventariseer kwetsbaarheden: De fundering van cyberweerbaarheid

Het inventariseren van kwetsbaarheden is meer dan een technische noodzaak; het is een strategische stap die de ruggengraat vormt van elke cybersecurity-strategie. Deze blog biedt een analyse van deze procedure, evalueert de gevolgen voor bedrijfscontinuïteit en rampenherstelplanning, en geeft concrete aanbevelingen om organisaties te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen.

Lees meer...
Achtergrond

Secure7: Versterking van uw cyberweerbaarheid in het licht van NIS2

Cybersecurity is een cruciaal onderwerp in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het beschermt onze gegevens, systemen en infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen en bedreigingen. Met de voortdurende groei van technologie en het toenemende aantal cyberaanvallen, wordt het waarborgen van digitale veiligheid steeds urgenter.

Lees meer...
header-nis2-self-assessment-8
Beveiliging

Nieuw! Het OfficeGrip NIS2 Self Assessment

Met trots kondigen wij in dit blog de lancering van het OfficeGrip NIS2 Self Assessment aan. Dit Assessment is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van de aanstaande NIS2-regelgeving. Deze kosteloze online zelfevaluatie kunt u inzetten om inzicht te krijgen in hoeverre uw organisatie impact gaat ervaren van de NIS2 wetgeving en in welke mate u al voldoet aan de beoogde NIS2 cyberveiligheid maatregelen.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!