OfficeGrip_logo

Microsoft koppelt Skype met Lync

Vanaf juni aanstaande zal Microsoft haar twee producten Lync en Skype aan elkaar koppelen. Gebruikers van Lync hebben dan de mogelijkheid direct met Skype gebruikers te kunnen bellen en Instant Message berichten uit te wisselen. In een later stadium zal Microsoft ook het videobellen tussen Skype en Lync mogelijk maken. De planning die daarvoor wordt afgegeven is echter redelijk ruim. Tussen nu en 18 maanden.

Skype is de consumentendienst waarmee consumenten de mogelijkheid hebben om elkaar te bellen, Instant Message berichten uit te wisselen en videoconferences te houden. Lync biedt eenzelfde functionaliteit, maar is speciaal gericht op het bedrijfsleven. Lync wordt door veel bedrijven gebruikt ter vervanging van de traditionele telefooncentrale. Inmiddels maken 90 van de Fortune 100 bedrijven gebruik van Microsoft Lync.

Het nieuws dat Microsoft Lync en Skype koppelt en de daarbij behorende planning, is op de eerste Lync conferentie die nu gehouden wordt in San Diego gedeeld met de wereld. Tevens wordt hier de nieuwe versie van Microsoft Lync gelanceerd; Lync 2013. Bedrijven hebben de mogelijkheid om vanaf nu deze nieuwe versie te installeren. In Nederland hebben inmiddels meerdere organisaties Lync 2013 geïnstalleerd. Onderwijsinstelling Dunamare is daar een voorbeeld van.

Dat Microsoft voornemens is beide producten te koppelen en zo uitwisselen van telefoongesprekken en Instant Message berichten mogelijk te maken, is al langer bekend. Dat dit aanstaande juni gebeurt is nieuw. Veel bedrijven die op dit moment Lync in gebruik hebben, wachten al langer op deze nieuwe functionaliteit. Direct vanuit Lync wordt het immers mogelijk de meer dan 300 miljoen Skype gebruikers te kunnen bellen zonder hiervoor telefoontikken af te hoeven rekenen.

Naast de eigen Skype-apps, wordt Skype ook ingezet bij Facebook. Het maakt videobellen tussen Facebook gebruikers mogelijk. In potentie betekend de koppeling tussen Skype en Lync dus dat in de toekomst ook alle Facebook gebruikers via Lync gebeld kunnen worden.

Voor bedrijven heeft Lync veel voordelen ten opzichte van Skype. Bedrijven hebben de mogelijkheid om Lync volledig naar eigen wens in te richten. Daarnaast kan Lync worden aangesloten op het telefoonnet en vervult het eenzelfde functie als de traditionele telefooncentrales. Gebruikers kunnen bellen met hun computer en een daaraan aangesloten headset, één van de specifiek voor Lync ontworpen IP telefoons of via hun tablet of mobiele telefoon, waarvoor aparte Lync-apps beschikbaar zijn.

Organisaties die niet willen dat hun gebruikers met Lync naar Skype gebruikers bellen kunnen dit uitschakelen.

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!