OfficeGrip_logo

Nokia onthult nieuwe smartphones met Windows Phone 8

Nokia heeft woensdag nieuwe smartphones gepresenteerd met Windows 8, het nieuwste mobiele besturingssysteem van Microsoft. De toestellen, de Lumia 920 PureView en de kleinere Lumia 820, hoopt de Finse mobieltjesmaker aan te haken in een markt waarin Samsung, Apple en Google de dienst uitmaken.

Draadloos opladen

De nieuwe Nokia’s zijn draadloos op te laden door hem op een oplaadplaatje te leggen, een technologie die bijvoorbeeld al werd gebruikt bij de telefoons van Palm jaren geleden.

Nokia maakt daarbij gebruik van Qi, een standaard voor draadloos opladen. Qi is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium, een groep waar naast Nokia ook bedrijven als Philips en Samsung lid van zijn.

PureView camera

Daarnaast heeft de Lumia 920 32Gb aan opslag, 1GB werkgeheugen en een 1,5GHz-processor met twee kernen. Het scherm is 4,5-inch groot en bevat 1280×768 pixels. De camera van 8,7-megapixels draagt de naam PureView. De gelijknamige technologie is echter niet ingebouwd zijn.

Eind februari onthulde Nokia de 808 PureView, een Symbian-telefoon met een camera met 41-megapixels. De camera maakt zeer goede foto’s doordat het informatie van meerdere pixels bundelt in een superpixel. De uiteindelijke foto’s hebben een resolutie van 8-megapixels.

Hoewel de Lumia 920 het zonder deze innovatieve cameratechnologie moet doen, noemt Nokia de camera toch PureView uit marketingoverwegingen. Ook zijn er verbeteringen doorgevoerd in de software van de camera, zoals optische stabilisatie.

Lumia 820

Het andere model dat Nokia woensdag liet zien, de Lumia 820, is iets goedkoper. De smartphone heeft een 4,3-inch scherm met 800×480 pixels. Verder beschikt de telefoon over een 1,5-GHz dualcore Snapdragon S4-processor en 8GB aan opslag. De PureView-technologie is niet verwerkt in de camera.

Windows Phone 8

Wellicht de belangrijkste verandering op de nieuwe Nokia’s is het besturingssysteem. Het is de eerste smartphone van de Finse mobieltjesmaker met Windows Phone 8, de opvolger van Windows Phone 7.

Samsung nam Nokia eerder al flink wat wind uit de zeilen door als eerste een nieuwe telefoon aan te kondigen op basis van Windows Phone 8. De meeste toestellen van de Zuid-Koreaanse fabrikant draaien op het Android-systeem van Google.

Concurrentie van Samsung

De topman van Nokia, Stephen Elop, ziet Samsung niet als bedreiging, zegt hij tegen The Wall Street Journal. De telefoonmaker uit Zuid-Korea richt zich tot nu toe niet volledig op Windows Phone, iets wat Nokia wel doet. In het tweede kwartaal waren 83 procent van de 4,9 miljoen verkochte Windows Phone-toestellen Nokia’s, aldus marktonderzoeksbureau IDC.

Maar IDC-analist Fransisco Jeronimo denkt dat Samsung wel degelijk een grote concurrent kan worden. “Ze (Samsung, red.) waren laat met investeren in smartphones en behoorlijk laat met Android, maar toen ze dat eenmaal deden groeiden ze erg snel”, aldus Jeronimo. “Als ze serieus zijn wat betreft Windows Phone, kunnen ze hetzelfde doen als met Android. En dat is een probleem en een uitdaging voor Nokia.”

De concurrentie op de smartphonemarkt is sowieso moordend. Motorola, dat is overgenomen door Google, presenteerde woensdag twee nieuwe telefoons: de Droid Razr HD en de Razr Maxx HD. Op 12 september komt Apple naar verwachting met een nieuwe iPhone.

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!