OfficeGrip_logo

Overzicht van het filter voor ongewenste e-mail in Outlook

Het Microsoft Outlook-filter voor ongewenste e-mail is bedoeld om ongewenste e-mailberichten in uw Postvak IN tot een minimum te beperken. Ongewenste e-mail, ook wel spam genoemd, wordt door het filter verplaatst naar de map Ongewenste e-mail

Hoe werkt het filter voor ongewenste e-mail?

Elk inkomend bericht wordt door het filter voor ongewenste e-mail onderzocht om op basis van verschillende factoren te bepalen of het spam kan zijn. Factoren zijn onder meer het tijdstip waarop het bericht is verzonden en de inhoud van het bericht. Het filter voor ongewenste e-mail is standaard ingeschakeld en het beschermingsniveau staat op Laag. Op dit niveau wordt alleen de duidelijkste spam onderschept. U kunt het filter krachtiger maken door het beschermingsniveau te wijzigen.

OPMERKING : Met het Outlook-filter voor ongewenste e-mail wordt niet voorkomen dat ongewenste e-mail wordt bezorgd, maar worden van spam verdachte berichten verplaatst naar de map Ongewenste e-mail.

U kunt de instellingen voor het filter voor ongewenste e-mail aanpassen in het dialoogvenster Opties voor ongewenste e-mail.

  • Ga naar het tabblad Start en klik in de groep Verwijderen achtereenvolgens op Ongewenste e-mail en op Opties voor ongewenste e-mail.

 

Map Ongewenste e-mail

Elk bericht dat mogelijk spam is, wordt verplaatst naar de map Ongewenste e-mail. Het is raadzaam om berichten in de mapOngewenste e-mail regelmatig te controleren zodat u kunt nagaan of er geen gewenste berichten ten onrechte als ongewenst zijn aangeduid. Berichten die niet in de map met ongewenste e-mail horen, sleept u terug naar het Postvak IN of naar een andere map. U kunt het item ook markeren als Geen ongewenste e-mail. Dit doet u als volgt:

  • Ga naar het tabblad Start en klik in de groep Verwijderen op Ongewenste e-mail en klik op Geen ongewenste e-mail.

 

Lijsten voor het filter voor ongewenste e-mail

Met het filter voor ongewenste e-mail worden binnenkomende berichten automatisch gecontroleerd. De lijsten voor het filter voor ongewenste e-mail geven u echter meer controle over wat als spam wordt beschouwd. Aan deze lijsten kunt u namen, e-mailadressen en domeinen toevoegen zodat het filter berichten doorlaat die afkomstig zijn van afzenders die u vertrouwt, of berichten blokkeert die afkomstig zijn van specifieke e-mailadressen en domeinen die u niet kent of niet vertrouwt.

Lijst met veilige afzenders     Berichten van e-mailadressen en domeinnamen in de lijst met veilige afzenders worden nooit als ongewenste e-mail behandeld, ongeacht de inhoud van het bericht. U kunt uw contactpersonen of andere correspondenten aan deze lijst toevoegen. Als u gebruikmaakt van een Microsoft Exchange Server-account, worden alle namen en adressen in de algemene adreslijst (GAL) automatisch als veilig beschouwd.

Lijst met veilige geadresseerden     Als u in een adressenlijst of distributielijst bent opgenomen, kunt u de afzender van de lijst toevoegen aan de lijst met veilige geadresseerden, zodat berichten naar deze e-mailadressen of domeinnamen nooit als ongewenst worden behandeld, ongeacht de inhoud van het bericht.

Lijst met geblokkeerde afzenders     U kunt gemakkelijk berichten van bepaalde afzenders blokkeren door hun e-mailadressen of domeinnamen toe te voegen aan de lijst met geblokkeerde afzenders. Wanneer u een naam of e-mailadres aan deze lijst toevoegt, wordt in Outlook elk inkomend bericht van die bron verplaatst naar de map Ongewenste e-mail. Berichten afkomstig van personen of domeinnamen die voorkomen op deze lijst, worden altijd geclassificeerd als ongewenst, ongeacht de inhoud van het bericht.

Lijst met geblokkeerde topleveldomeinen     Als u ongewenste e-mailberichten wilt blokkeren die uit een ander land of een andere regio afkomstig zijn, kunt u land-/regiocodes toevoegen aan de lijst met geblokkeerde topleveldomeinen. Als u bijvoorbeeld de selectievakjes CA [Canada], US [United States] en MX [Mexico] in de lijst inschakelt, worden berichten afkomstig van e-mailadressen die eindigen op .ca, .us, en .mx geblokkeerd.

Lijst met geblokkeerde coderingen     Als u e-mailberichten wilt blokkeren die in een andere tekenset of een ander alfabet zijn opgesteld, kunt u coderingen toevoegen aan de lijst met geblokkeerde coderingen.

 

E-mailaccounttypen die worden ondersteund met het filter voor ongewenste e-mail

Het filter voor ongewenste e-mail kan met de volgende soorten e-mailaccounts worden gebruikt:

  • Exchange-accounts in de Exchange-modus met cache
  • Exchange-account dat berichten bezorgt in een Outlook-gegevensbestand (.pst)
  • POP3-account
  • IMAP-account
  • Outlook Connector voor Outlook.com (voorheen Hotmail)
  • Microsoft Outlook Connector voor IBM Lotus Domino

Als u uw profiel wilt wijzigen, exporteert u een kopie van uw lijsten voor ongewenste e-mail voordat u de wijzigingen aanbrengt, en importeert u de gegevens vervolgens in Outlook. U hoeft de lijsten voor het filter voor ongewenste e-mail dan niet opnieuw te maken.

Verschillen in het filter voor ongewenste e-mail wanneer Exchange-modus met cache is in- of uitgeschakeld

Als u gebruikmaakt van een Exchange-account, beschikt u over nog meer mogelijkheden en hulpmiddelen in de strijd tegen ongewenste e-mail.

  • Als u de Exchange-modus met cache gebruikt of downloadt naar een Outlook-gegevensbestand (.pst)     De lijsten voor het filter voor ongewenste e-mail zijn opgeslagen op de server en zijn beschikbaar op elke computer. De filterlijsten worden ook door de server gebruikt om berichten te evalueren. Als een afzender in uw lijst met geblokkeerde afzenders voorkomt, worden berichten van die afzender dus verplaatst naar de map Ongewenste e-mail op de server. Ze worden niet door Outlook geëvalueerd.
  • Als u offline werkt     De lijsten voor het filter voor ongewenste e-mail worden op de server opgeslagen en zijn vanaf elke computer beschikbaar, maar alleen als de functie Filter voor ongewenste e-mail is ingeschakeld in Outlook Web Access of Outlook Web App. Ook de server maakt gebruik van de filterlijsten om berichten te beoordelen. Dit betekent dat berichten van een afzender die voorkomt in de lijst met geblokkeerde afzenders, worden verplaatst naar de map Ongewenste e-mail op de server en niet door Outlook worden beoordeeld.

 

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!