OfficeGrip_logo

Verkoop pc’s loopt terug

Gekeken naar de nieuwste verkoopcijfers voor pc’s wereldwijd kan geconcludeerd worden dat die allesbehalve goed zijn. De wereldwijde pc-omzet bedroeg 86,7 miljoen in het tweede kwartaal van 2012, wat een krimp van 0,1% ten opzichte van vorig jaar betekend. Volgens de meest recente berekeningen van het IDC was deze krimp nog erger in de Verenigde Staten, waar de pc-omzet zelfs 10,6% lager was ten opzichte hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Zelfs Apple zag de omzet dalen, wat opmerkelijk is gezien hun opmars met de Mac.

Tablets worden gezien als een ernstige bedreiging voor de dominante positie van pc’s, maar zelfs mensen die deze industrie goed in de gaten houden en voorspellen, zien de schade niet die onderweg is. Al zijn er wel twee lichtpuntjes te noemen: Lenovo en Asus breken de neerwaartse spiraal dankzij forse groei. Lenovo zag zijn zaakjes meer dan 25% groeien wereldwijd en Asus zelfs met 40%. HP moet ook uitkijken volgens IDC als grootste pc-producent in de wereld, aangezien het marktaandeel van 15,5% in het tweede kwartaal dicht wordt benaderd door Lenovo met 14,9%.

Wat is precies de reden dat er minder laptops en desktops worden verkocht? Mensen stellen het kopen van laptops uit omdat iPads en Android-tablets een stuk goedkoper zijn. Daarnaast voorzien tablets hun in alle basistaken die benodigd zijn, waardoor iets uitgebreider niet echt nodig is. Met de komst van Microsoft Surface en de Google Nexus 7 dit jaar kunnen de klappen voor laptop-producten nog harder worden. Voorlopig moeten we maar eventjes wachten op Windows 8 en de nieuwe MacBooks van Apple

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!