OfficeGrip_logo

Waarom een adoptie traject essentieel is bij Microsoft 365

Optimaal werken met Microsoft 365

Een Microsoft 365 omgeving maakt het mogelijk om veiliger & productiever te werken. Het voegt enorm veel functionaliteiten toe waar werknemers gebruik van kunnen maken. Door de flexibiliteit van Microsoft 365 wordt het mogelijk om de omgeving compleet naar wens in te richten.

Het nadeel van deze flexibiliteit is dat er enorm veel functionaliteiten zijn. Een Microsoft 365 omgeving is zo groot, dat werknemers eigenlijk begeleiding nodig hebben. Een adoptie traject helpt om veiliger en productiever te werken met Microsoft 365. Het Adoptie & Change Management traject is daarom een essentieel onderdeel bij een Microsoft 365 implementatie. Wij vertellen hier waarom een adoptie traject zo belangrijk is.

Inhoudsopgave

Waarom kiezen voor een adoptie traject

Bij een Microsoft 365 implementatie heb je in de basis 2 kanten waar je rekening mee moet houden. Dat is de technische implementatie en de menselijke kant bij zo’n traject. Je kunt een omgeving technisch goed in elkaar hebben zitten, maar zonder de juiste begeleiding worden de omgevingen verkeerd gebruikt.

Werknemers werken vaak in vaste patronen, waardoor veranderingen als lastig worden ervaren. Je kiest voor een Microsoft 365 omgeving, omdat je veiliger en efficiënter wilt werken. Hierbij hoort een goede training en begeleiding van de werknemers. Een Microsoft 365 adoptie en trainingstraject helpt werknemers op een betere en veiligere manier werken.

Verschillende kennisniveaus binnen de organisatie

In organisaties kan het kennisniveau van computers variëren. Daarom is het belangrijk om een goed adoptie traject te volgen bij Microsoft 365. Bij een Adoptie & Change Management traject wordt specifiek gekeken naar de behoeftes die binnen de organisatie aanwezig zijn. Je kunt alle functionaliteiten van Microsoft 365 uitleggen, maar dat heeft vaak geen zin.

Een training moet ervoor zorgen dat werknemers efficiënt werken met de nieuwe omgeving. Het kennen van alle functionaliteiten is niet altijd even relevant, omdat elke organisatie op een andere manier werkt. Dit betekent dat sommige functionaliteiten binnen de organisatie niet gebruikt zullen worden.

Adoptie traject Microsoft 365

Waaruit bestaat een Microsoft 365 adoptie traject

Een Microsoft 365 adoptie traject kan uit verschillende onderdelen bestaan. Met verschillende trainingen zorgen wij ervoor dat werknemers veiliger en efficiënter werken. Een voorbeeld van het aantal trainingen wat wij kunnen geven:

 • Security Awareness trainingen
 • Gebruikerstrainingen
 • Admin trainingen
 • SharePoint trainingen
 • Microsoft Teams trainingen

De trainingen zijn een onderdeel van het adoptie traject voor een Microsoft 365 omgeving. Bij een adoptie traject wordt vooral gekeken naar de behoeftes van de werknemers, waardoor deze trainingen optimaal aansluiten bij de organisatie.

Een Microsoft 365 adoptie traject helpt om efficiënter te werken

Als organisatie kies je voor een Microsoft 365 omgeving om veiliger en efficiënter te werken. Het is belangrijk dat de technische inrichting op orde is, omdat dit een grote impact heeft op de eindgebruikers. Voordat je aan een adoptie traject voor Microsoft 365 begint is het belangrijk om de techniek goed op orde te krijgen.

Een adoptie traject helpt juist weer de eindgebruikers om efficiënter te werken. Zo worden de verschillende omgevingen toegelicht en de belangrijkste functionaliteiten besproken. Werknemers hebben de mogelijkheid om vragen te stellen en worden door de complete omgeving begeleid. Op deze manier kunnen werknemers efficiënter werken, omdat ze weten waar de juiste functionaliteiten zitten.

Adoptie Microsoft 365

Waarom is een goed adoptie traject zo belangrijk

We zien regelmatig organisaties nieuwe IT-omgevingen implementeren zonder gebruikers te trainen. Werknemers moeten daardoor zelf gaan uitzoeken hoe deze omgeving precies werkt. Dit zorgt voor een aantal problemen:

 • Systemen worden op een verkeerde manier gebruikt
 • Werknemers werken niet op een veilige manier
 • De IT-omgeving wordt niet optimaal gebruikt
 • De productiviteit is niet optimaal

Dit zijn maar een aantal problemen waar een organisatie tegenaan kan lopen. Een adoptie traject voor Microsoft 365 voorkomt zulke problemen. Het geeft werknemers een makkelijke start en helpt vooral om veiliger en productiever te werken. Een adoptie traject is dus een essentieel onderdeel bij een Microsoft 365 omgeving.

Waarop moet je letten bij een Microsoft 365 adoptie traject

Een Microsoft 365 adoptie traject kan uit verschillende onderdelen bestaan. Het is belangrijk om goed te pijlen bij werknemers waar er behoefte is voor een training. Werknemers hebben verschillende onderdelen waar zij tegenaan kunnen lopen. De juiste trainingen kunnen dit oplossen, waardoor werknemers productiever kunnen werken.

Een floorwalker voor Microsoft 365

Het kan voorkomen dat werknemers tijdens de werkzaamheden tegen uitdagingen aanlopen. Door gebruikt te maken van een floorwalker kun je dit direct aanpakken. Een floorwalker bevindt zich tussen de werknemers en kan voor allerlei vragen worden aangesproken. De floorwalker heeft voldoende kennis om werknemers direct weer verder te helpen. Op deze manier kan de organisatie verder blijven werken, terwijl uitdagingen worden opgelost.  

Conclusie

Een adoptie traject bij Microsoft 365 helpt werknemers dus om veiliger en efficiënter te werken. Een nieuwe IT-omgeving kan in het begin even wennen zijn, maar met de juiste begeleiding wordt deze omgeving optimaal gebruikt. De juiste adoptie trajecten maken het voor werknemers makkelijk om direct aan de slag te kunnen. Zo maken werknemers optimaal gebruik van de verschillende mogelijkheden. In ons eBook bespreken wij de 4 stappen die nodig zijn voor een succesvolle adoptie:

4 stappen voor een succesvolle adoptie van een nieuwe ICT-omgeving

Meer informatie over Adoptie?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

4 Stappen voor een succesvolle adoptie

4 stappen voor een succesvolle adoptie van een nieuwe ICT-omgeving

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  copilot-prompting
  Copilot

  Microsoft 365 Copilot – de kunst en wetenschap van prompting

  Prompting is hoe je Microsoft 365 Copilot vraagt om iets voor je te doen – zoals creëren, samenvatten, bewerken of transformeren. Denk bij prompting aan een gesprek voeren, waarbij je eenvoudige maar duidelijke taal gebruikt en context biedt, zoals je dat ook zou doen met een assistent. Er zijn veel soorten prompts die je kunt gebruiken, afhankelijk van de taak die je gedaan wilt hebben.

  Lees meer...
  copilot-studio
  Copilot

  Microsoft Copilot Studio

  Microsoft Copilot Studio is een end-to-end AI-platform voor gesprekken waarmee u copilots kunt maken en aanpassen met behulp van natuurlijke taal of een grafische interface. Met Copilot Studio kunt u eenvoudig copilots ontwerpen, testen en publiceren die aansluiten op uw specifieke behoeften voor interne of externe scenario’s in uw branche, afdeling of rol.

  Lees meer...
  microsoft-archive
  Eindgebruiker

  Beheer uw verouderde gegevens met Microsoft 365 Archive

  Vaak is het voor organisaties belangrijk om inactieve of verouderde gegevens gedurende langere tijd te bewaren voor toekomstig gebruik. Met Microsoft 365 Archive kunnen deze inactieve gegevens worden verplaatst naar een “koude opslaglaag” (archief) binnen SharePoint.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!