OfficeGrip_logo

Waarom een back-up maken essentieel is

Een veilige opslag van gegevens

In organisaties zijn veel verschillende soorten data aanwezig. Deze data moet op een veilige manier worden bewaard en opgeslagen. Een back-up is essentieel voor organisaties, omdat het verliezen van data een enorme impact kan hebben op de organisatie. Door een degelijke back-up te maken zorg je ervoor dat jouw organisatie een herstelpunt heeft naar de voorgaande situatie. Daarom gaan wij het hier hebben over het belang van een goede back-up oplossing.

Inhoudsopgave

Een back-up verhoogt de beschikbaarheid van data

Data wordt op verschillende locaties binnen een organisatie opgeslagen. We worden steeds afhankelijker van digitale oplossingen, waardoor extra bescherming geen overbodige luxe is. Complete bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van data binnen de organisatie om succesvol te opereren. Het beschikbaar houden van deze data is daardoor enorm belangrijk.

Met een back-up heb je als organisatie daarom altijd een herstelpunt om terug te gaan naar de voorgaande situatie. In het geval van calamiteiten, per ongeluk verwijderen van data of een cyberaanval kun je een back-up inzetten om gegevens te herstellen. Het is belangrijk om kritisch na te denken over een back-up oplossing, omdat een slechte back-up implementatie een vals veilig gevoel geeft. Je denkt beschermt te zijn, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval.

Microsoft 365 back-up maken

Waarom een back-up van Microsoft 365?

Veel organisaties verwachten dat Microsoft 365 een back-up maakt van gegevens. Dit is helaas niet altijd het geval. Ja, Microsoft 365 biedt een aantal herstelmogelijkheden om gegevens terug te halen. Deze herstelmogelijkheden zijn alleen beperkt tot een bepaalde periode. Organisaties moeten vaak voor langere tijd toegang houden tot deze gegevens.

Een aparte back-up oplossing verhoogt daarom de beschikbaarheid van data. Afhankelijk van de eisen van organisaties kunnen de back-ups voor lange tijd bewaard blijven. Voor sommige branches is het noodzakelijk om gegevens 7 jaar lang beschikbaar te houden. Dit is met een back-up oplossing makkelijk te realiseren, omdat de back-up termijnen kunnen worden ingeregeld.

Verwijderde data in Microsoft 365

Een back-up voor Microsoft 365 is belangrijk, omdat verwijderde data maar beperkte tijd beschikbaar is. Een verwijderd document kan in Microsoft 365 voor korte tijd worden teruggehaald, maar verdwijnt daarna definitief uit de omgeving. Voor organisaties kan dit bij cruciale data enorm vervelend zijn. Door een back-up te creëren voorkom je het verlies van deze gegevens, omdat een kopie beschikbaar is op een andere locatie.

Een back-up beschermt tegen cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit komt helaas steeds vaker voor en vormt een groot risico voor bedrijven. Cybercriminelen proberen op verschillende manieren gegevens te bemachtigen of schade aan te richten. Denk dan bijvoorbeeld aan het verspreiden van ransomware binnen de organisatie, waardoor gegevens versleuteld worden. Deze versleuteling kan vaak niet ongedaan worden gemaakt, waardoor je als organisatie enorm veel gegevens verliest.

Zo’n aanval heeft daarom ook enorme invloed op het bedrijfsproces. Vanwege de toegenomen digitalisering worden wij steeds afhankelijker van al deze gegevens. Een aanval kan het complete bedrijfsproces stilleggen, wat grote financiële gevolgen kan hebben. Met een back-up oplossing wordt het mogelijk om de complete Microsoft 365 omgeving te herstellen naar een voorgaande situatie.

Back-up maken essentieel werk

Een back-up oplossing maakt deel uit van de beveiliging

Veel bedrijven nemen gelukkig al preventieve maatregelen om cybersecurity risico’s te voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar soms heb je toch herstelmogelijkheden nodig. Een back-up oplossing is daarom een essentieel deel van de beveiliging. Je dekt daarmee het risico af dat je data voorgoed kwijt raakt.

Hoe maak je effectief een back-up

Een back-up oplossing moet goed geïmplementeerd worden, omdat het anders een vals veilig gevoel geeft. Alles op een USB harde schijf zetten is een mogelijkheid, maar is in het geval van een ransomware aanval niet de juiste oplossing. Je hebt als organisatie nu eenmaal geavanceerdere methodes nodig om veilig back-ups te maken. Een back-up moet buiten de huidige omgeving worden gemaakt, om de impact van cyberaanvallen te kunnen verkleinen. Het heeft geen zin om een back-up binnen dezelfde omgeving te maken, omdat deze back-up anders geïnfecteerd kan worden.

Een externe back-up van Microsoft 365

Bij OfficeGrip maken wij gebruik van de back-up oplossing van Datto. Deze back-up wordt op een externe server opgeslagen buiten de huidige omgeving. Dit verkleint het risico dat ransomware aanvallen een impact hebben op de back-ups, waardoor je betere herstelmogelijkheden hebt. De back-up wordt dus op een externe locatie opgeslagen, waardoor het voldoet aan de eisen van het Nationaal Cyber Security Centrum. Deze eisen helpen organisaties veiliger werken en gegevens veilig te houden.

Conclusie

Een back-up oplossing is essentieel voor de beveiliging van een organisatie. In het geval van calamiteiten wil je voldoende herstelmogelijkheden tot beschikking hebben. Met een Microsoft 365 back-up heb je nog een extra beveiligingslaag tot beschikking, waarmee gegevens hersteld kunnen worden. Meer informatie over het belang van een back-up oplossing vind je in ons eBook hieronder:

Meer informatie over een back-up oplossing?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie

Download het gratis eBook:

Back-up oplossing Endpoint

Meer lezen

storing
Achtergrond

Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!