OfficeGrip_logo

Werknemers willen het liefste meer invloed op werktijden

65% van de werknemers bepaalt graag zelf wanneer hij of zij werkt. Daarnaast vindt 48% het belangrijk om zelf de werkplek te bepalen. Veel bedrijven vullen het nieuwe werken (hnw) in als plaatsonafhankelijk werken met flexibele werkplekken. Maar flexibele werktijden zijn dus minstens zo belangrijk. 60% van de werknemers verwacht hierdoor werk en privé beter te combineren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Kenniscentrum Werk & Vervoer – een samenwerkingsverband van FNV, CNV en MHP – en Qidos onder ruim 10.000 werknemers uit profit en non profit-bedrijven. Het onderzoek is uitgevoerd onder zowel het kantoorpersoneel als uitvoerders zoals monteurs en verpleegkundigen.

Werktijden

Karlien Haak, projectleider van het Kenniscentrum: “Een flexibele kantoorinrichting is voor veel bedrijven een heel concrete stap richting nieuw werken. En veel mensen vinden het ook prettig om op verschillende werkplekken te kunnen werken. Maar meer invloed op werktijden is minstens zo belangrijk. Werknemers verwachten daardoor vooral een betere werk-privé balans (60%), hogere productiviteit (34%) en files te vermijden (26%). Daar komt bij dat invloed op werktijden in veel meer beroepen mogelijk is. De politie en de verpleegkundigen kunnen niet zo makkelijk thuiswerken maar kunnen wel invloed op hun werktijden krijgen, bijvoorbeeld door zelfroosteren of duobanen.”

Nadelen van flexibele werktijden zijn er ook. 21% van de werknemers vindt het lastig om grenzen te stellen in het werk. Haak: “Je kunt merken dat we in een overgangsfase zitten naar meer volwassen arbeidsverhoudingen. Werknemers nemen graag verantwoordelijkheid, maar zijn tegelijk op zoek naar de balans. Uit loyaliteit of onder sociale druk gaan werknemers soms te lang door. Als dat structureel gebeurt kan het de gezondheid én productiviteit schaden.”

Ondersteuning nodig

Haak ziet een belangrijke taak voor de vakbeweging en ondernemingsraden. “Dit onderzoek hebben we uitgevoerd in opdracht van ondernemingsraden die graag een vinger aan de pols houden bij invoering van hnw. Zij gaan er met de resultaten op zak in hun eigen bedrijf op toezien dat de bedrijfscultuur nieuwe werkers voldoende ondersteunt. Tegelijk vragen ze aan de vakbeweging om een vangnet te bouwen van arbeidsvoorwaarden op maat en individuele ondersteuning van werknemers.”

HNW campagne

Het Kenniscentrum en de vakbeweging maken deel uit van de campagne ‘Het Nieuwe Werken doe je zelf!’ die dit najaar voor de derde keer plaatsvindt. De week van hnw vindt plaats van 12 t/m 17 november. Tijdens de campagne zullen invloed van werknemers op hun werktijden en de invulling van het nieuwe werken op verschillende werkvloeren – zoals zorg en productie – veel aandacht krijgen.

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!