Windows 11 – Alles wat jij moet weten

Het nieuwe besturingssysteem

Windows 11 is het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. Het gaat op termijn Windows 10 vervangen voor apparaten die worden ondersteund. In Windows 11 zijn er nieuwe functionaliteiten beschikbaar die we hier uitgebreid hebben besproken. Nog niet alle informatie over Windows 11 is beschikbaar, maar wij bespreken hier alle informatie die we tot nu toe hebben.

Inhoudsopgave

De release datum van Windows 11

Microsoft heeft aangegeven dat Windows 11 vanaf 5 oktober beschikbaar is. Vanaf dat moment wordt het mogelijk om apparaten met Windows 11 erop te kopen. Apparaten die ondersteuning voor Windows 11 hebben, krijgen op termijn de Windows 11 update aangeboden. Deze nieuwe Windows omgeving zal automatisch worden geïnstalleerd via een Windows update op ondersteunde apparaten.

Het is mogelijk om de testversie van Windows 11 te installeren. Deze versie is niet bedoeld om jouw huidige Windows 10 installatie te vervangen, maar kan je wel alvast een voorproefje geven van de mogelijkheden van Windows 11. Om mee te doen aan het Inside Windows 11 programma kun je op deze pagina kijken.

Wat zijn de systeemvereisten van Windows 11

Windows 11 heeft hogere systeemvereisten dan Windows 10. Dit is nodig om een optimale ervaring te bieden aan alle gebruikers van het nieuwe besturingssysteem. De minimale systeemvereisten voor het nieuwe besturingssysteem zijn:

Minimale systeemvereisten
Processor
1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een  compatibele 64-bits processor of systeem op een chip (SoC)
Geheugen
4 GB RAM
Opslag
64 GB of groter opslagapparaat
Systeemfirmware
Geschikt voor UEFI Secure Boot
TPM
Grafische kaart
DirectX 12-compatibele grafische kaart / WDDM 2.x
Beeldscherm
> 9″ met HD-resolutie (720p)
Internetverbinding
Microsoft-account en internetverbinding vereist voor installatie van Windows 11 Home

De meest opvallende systeemvereisten zijn TPM 2.0 en de nieuwe processoreisen die worden gesteld. Windows 11 vereist namelijk een Intel Core van de 8ste generatie of AMD Ryzen van de 2de generatie. Dit zijn de ondersteunde processoren, maar dat betekent niet dat Windows 11 niet op oudere processoren werkt. Er is alleen officieel geen ondersteuning voor vanuit Microsoft.

Windows 11 laptops

Windows 11 vereist TPM 2.0

Windows 11 heeft strengere eisen aan computers met betrekking tot beveiliging. Een onderdeel hiervan is de TPM 2.0 module.

Wat is TPM 2.0

TPM staat voor Trusted Platform Module. Een TPM module richt zich specifiek op het beveiligen van data op jouw apparaat. Een TPM regelt bijvoorbeeld de versleuteling van opslag, het opslaan van wachtwoorden, certificaten en nog veel meer. De TPM 2.0 is dus een onderdeel die een computer veiliger maakt. Het moet ervoor zorgen dat Windows 11 beter beveiligd is voor de eindgebruiker.

Controleren of jouw computer TPM 2.0 heeft

Een Trusted Platform Module 2.0 (TPM) kan op 2 manieren op een computer geïmplementeerd zijn, namelijk via een externe module of in een processor. De 8ste generatie Intel Core processoren en 2de generatie AMD Ryzen processoren hebben TPM 2.0 ingebouwd zitten. Intel noemt dit het Intel Platform Trust Technology (PTT) en AMD het Firmware Trusted Platform Module (fTPM).

Deze functionaliteiten moeten aangezet worden in de UEFI BIOS van de computer, waarna Windows 11 geïnstalleerd kan worden. Om te kijken of TPM 2.0 is ingeschakeld of dat jouw computer aan de eisen voldoet kun je de PC Health Check-app van Microsoft downloaden. Deze app geeft aan of jouw apparaat Windows 11 kan installeren of wat er nodig is om Windows 11 te kunnen installeren.

Tot slot

Windows 11 komt dus aan het einde van 2021 uit. Met het nieuwe besturingssysteem maakt Microsoft het nog makkelijker om taken gedaan te krijgen. Alle apparaten die Windows 11 ondersteunen krijgen vanzelf de update en hoeven daar niks speciaals voor te doen. Benieuwd naar de nieuwste functionaliteiten? Bekijk dan onze blog over Windows 11 hier.