OfficeGrip_logo

Windows To Go: draai Windows 8 vanaf een USB stick

Microsoft introduceert in Windows 8 de mogelijkheid om het besturingssysteem vanaf een USB stick te draaien. Deze nieuwe functie heet Windows To Go en is gericht op bedrijven die werknemers een veilige – door het bedrijf zelf ingerichte – mobiele Windows 8-versie willen bieden. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als er voor bepaalde werknemers geen bedrijfs-pc voorhanden is.

Windows to Go gebruiken is eenvoudig. Stop voor het opstarten een USB-flashapparaat (bijvoorbeeld een harde schijf) in een USB-poort. Zet de computer aan en Windows 8 start automatisch op. Stel de pc wel zo in dat er via de USB-poort is op te starten.

Windows to Go maakt geen gebruik van lokale instellingen. Zo slaat de optie de lokale harde schijf over en is deze ook niet te benaderen. Hierdoor is Windows to Go zelfs te draaien op een door virussen geïnfecteerd systeem. Windows to Go is dermate geïsoleerd dat het een reeds aanwezig virus niet overneemt. Gebruik Windows to Go op elke computer die geschikt is voor Windows 7 of Windows 8.

Windows to Go is alleen te gebruiken in combinatie met Windows 8 Enterprise. Particulieren en bedrijven zonder een Microsoft Software Assurance-contract voor Windows hebben dus geen toegang tot Windows to Go. Bedrijven maken zelf USB-drives aan en passen de op de USB-drive geïnstalleerde Windows 8-versie volledig aan op eigen wensen. Het besturingssysteem is dus bijvoorbeeld op te nemen in de Active Directory van de organisatie. De applicaties die een organisatie gebruikt, zijn alvast vooraf te installeren. Een andere mogelijke instelling vooraf is om de Windows 8-versie alleen toegang te geven tot internet via DirectAccess, de automatische VPN-optie in Windows.

Wat Windows to Go betekent voor organisaties? Het laat organisaties heel anders nadenken over hoe ze medewerkers toegang geven tot het bedrijfsnetwerk. Het is een extra toevoeging aan alle andere manieren om werknemers vanaf buitenaf toegang te geven. We voorzien veel scenario’s die tot de introductie van Windows 8 niet mogelijk waren.

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!