OfficeGrip_logo

Windows To Go is een godsgeschenk

De Windows To Go-functionaliteit binnen Windows 8 Enterprise lost een hoop problemen op met werknemers die toegestaan worden hun eigen pc naar kantoor mee te brengen.
togo, win8, windows 8.

Gebruikt jouw bedrijf nog steeds Windows XP? Als dit zo is, ben je lang niet de enige. Maar ook jouw organisatie zal moeten overwegen naar een nieuwer besturingssysteem over te stappen. Je kunt ‘gewoon’ naar Windows 7, maar in bepaalde gevallen zal Windows 8 meer aanspreken – vooral Windows 8 Enterprise.

Het inmiddels een cliché om te verkondigen wat een rigoureuze verandering Windows 8 betekent ten opzichte van vorige versies van Windows. Microsoft heeft de gebruiksinterface compleet herzien en het OS opgebouwd met het gebruik op tablets met aanraakschermen in het achterhoofd. Maar achter de schermen is het nog steeds Windows en zodra je gewend raakt aan de bediening in het OS, werkt Windows 8 prima.
BYO-OS

Als je overweegt naar Windows 8 over te stappen, zul je moeten bepalen naar welke versie. Er zijn een handvol functies exclusief verwerkt in Windows 8 Enterprise – waaronder Windows To Go – die het een ideaal besturingssysteem maken voor organisaties die werken met een Bring Your Own-beleid.

Aan BYOD kleven voor zowel bedrijven als werknemers voor- en nadelen. De organisatie maakt zijn data en netwerkbronnen kwetsbaar voor computers die malware kunnen bevatten. Ook kan informatie veel eenvoudiger verloren of gestolen worden. De werknemer stouwt zijn eigen pc vol met software en data die niet van hem/haar is, maar die ze ook niet buiten hun eigen werkomgeving willen of hoeven te gebruiken. Dit is slechts het topje van de ijsberg.

Windows To Go is een geweldig hulpmiddel in BYOD-situaties omdat het een complete, beheerde Windows 8-desktop vanaf een USB-stick of -schijf laat starten. De werknemer kan op vrijwel iedere laptop naar keuze werken door simpelweg de Windows To Go-installatie van het bedrijf te booten.

Eenmaal aan het werk kan men de veilige Windows 8-omgeving van het bedrijf gebruiken. Als ze de laptop uitzetten en naar huis gaan, werkt de laptop weer precies als tevoren. Windows To Go neemt daarmee een hoop obstakels voor BYOD uit de weg.

Een aanvullend voordeel is dat bij problemen – een malware-infectie of iets dergelijks – het eenvoudig is een nieuwe Windows To Go image te klonen en verder te gaan alsof er niets is gebeurd.
Nadelen

Er bestaan wel een paar valkuilen. Zoals gezegd werkt Windows To Go alleen met Windows 8 Enterprise. Daarnaast vereist het OS een USB-stick van minimaal 32GB die specifiek door Microsoft ondersteund wordt.

Ook zijn enkele features en functies binnen Windows To Go niet beschikbaar – voornamelijk omdat de virtuele Windows 8-omgeving op afstand wordt gehouden van de onderliggende hard- en software van de pc. Zo zijn de interne schijven niet te benaderen. De hibernate-functie, Windows Recovery Enviroment en de Windows 8 App Store zijn standaard niet beschikbaar.

Maar als je al toestaat dat werknemers hun eigen pc’s voor werk gebruiken of je bent bezig een BYOD-beleid op te stellen, dan zal Windows To Go zeer interessant blijken.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met Kenny Schoute van OfficeGrip op 088 47 47 400

Deel dit artikel

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!