OfficeGrip_logo

Broncode van de Xerox Alto, de eerste ‘moderne pc’, vrijgegeven

Het Computer History Museum in California heeft een deel van de broncode van de Xerox Alto vrijgegeven. De Xerox Alto was een prototype dat nooit op de markt verschenen is en alleen intern werd gebruikt. De Xerox Alto was de eerste computer met een muis, desktop, gui en ethernetpoort en stamt uit 1973.

De Xerox Alto was de eerste computer die men kon besturen via muis en toetsenbord, dit omdat het de eerste computer was met een gui. 
Frappant is dat het de metafoor van een bureaublad gebruikte voor het organiseren van bestanden en ook gebruikte de software iconen en vensters. Dit verschilt dus niet zo heel veel van hedendaagse besturingssystemen.

Ook werd er een tekenprogramma gelijk aan Paint ontwikkeld en een tekstverwerker met wysiwig-editor, iets dat pas in de jaren ’90 voor het grote publiek beschikbaar was.

Verder had het ook een ethernet aansluiting met een maximale snelheid van 3MB/s voor verbinding met printers of het Arpanet, de voorloper van het internet zoals we dat nu kennen.

De Alto werd nooit beschikbaar gesteld voor het publiek, in totaal zijn er maar 1500 van gemaakt. Xerox gebruikte ze vooral intern en een aantal werden gedistribueerd aan universiteiten.

De broncode is ook gepubliceerd met commentaar erbij om de code uit te leggen. Het is voor het eerst dat de broncode van de Xerox Alto online verschijnt.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!