OfficeGrip_logo

De Apache Log4j kwetsbaarheid uitgelegd

Ernstig beveiligingsrisico in Log4j

Recent is er een kwetsbaarheid gevonden in de Apache Log4j tool. Log4j is een opensource Java-logtool die door veel verschillende applicaties wordt gebruikt. De kwetsbaarheid kan potentieel grote schade aanrichten bij organisaties. Daarom is het belangrijk om direct de laatste update van Log4j (v2.15.0) te installeren. Wij leggen hier uit wat de Log4j kwetsbaarheid precies is.

Inhoudsopgave

Wat is Apache?

Apache is een opensource webserver waar in 2018 ongeveer 23% van alle websites gebruik van maakte. Veel WordPress websites draaien bijvoorbeeld op de technologie van Apache Software Foundation. Het is eigenlijk de basistechnologie waar veel van deze websites draaien. Apache wordt vaak in combinatie gebruikt met verschillende databases, scripttalen en programmeertalen. Log4j is een onderdeel van de Apache Logging Services die door veel verschillende applicaties wordt gebruikt.

Wat doet Log4j precies?

Bijna elke applicatie maakt verschillende logbestanden aan, waarmee informatie over het gebruik van een applicatie wordt opgeslagen. Deze informatie kan voor ontwikkelaars relevant zijn om bijvoorbeeld fouten uit de applicaties te halen. Log4j is zo’n tool van Apache dat het mogelijk maakt om logbestanden aan te maken. Deze logbestanden zijn in de basis handige informatie voor ontwikkelaars om producten en diensten te verbeteren. Log4j wordt in veel verschillende applicaties gebruikt, zoals bijvoorbeeld Netflix en McAfee.

Welke kwetsbaarheid zit er in Log4j?

Log4j is dus een stukje software dat verschillende logbestanden aanmaakt om gegevens te noteren. De bedoeling van dit stukje software is om logbestanden op te slaan of te verzenden naar een andere server. In het geval van Log4j kunnen er verschillende functies worden gebruikt voordat dit logbestand wordt gecreëerd. Denk dan aan bijvoorbeeld een functie die de huidige datum meegeeft aan het logbestand, zodat je weet wanneer deze is aangemaakt.

In Log4j zijn er dus verschillende van deze functies die kunnen worden aangeroepen voordat een logbestand wordt gecreëerd. De kwetsbaarheid zit hem nu in een van deze functies. Het is voor kwaadwillende mogelijk om te verwijzen naar een externe website. Deze website kan kwaadaardige software bevatten die automatisch door Log4j wordt uitgevoerd. Deze kwetsbaarheid is erg gemakkelijk te misbruiken door kwaadwillende, waardoor het door Apache is beoordeeld als een kritiek beveiligingsrisico.

Volgens het cybersecuritybedrijf Sophos is het al een aantal cybercriminelen gelukt om ransomware te installeren bij hun doelwitten. Dit betekent dat organisaties getroffen kunnen worden en dat er losgeld kan worden geëist.

Welke acties moeten er worden ondernomen?

Apache heeft inmiddels een update voor de Log4j tool uitgebracht (v2.15.0). Deze update lost de kwetsbaarheid op en is cruciaal om te installeren. Vraag naar je huidige IT-partij om deze updates direct te installeren, omdat de kans op misbruik op korte termijn groot kan zijn. Deze kwetsbaarheid wordt namelijk door het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bestempeld als een hoog risico.

Opmerking

Bij OfficeGrip hebben wij de nieuwste Log4j update geïnstalleerd voor onze klanten. Wij inventarissen of deze kwetsbaarheid daadwerkelijk is misbruikt en nemen indien nodig contact op met onze partners.

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

Meer lezen

neomounts
Eindgebruiker

Optimaliseer uw werkplek: ontdek de ideale monitorarm, laptopstand en trolley voor uw organisatie

In de dynamische wereld van moderne werkplekken is ergonomie cruciaal voor een productieve en comfortabele werkomgeving. Daarom presenteren wij met trots onze aanbevolen producten, variërend van NEXT-series monitorarmen tot handige laptopstands en veelzijdige trolleys. In deze blog nemen we een kijkje in de unieke eigenschappen van elk product in onze selectie.

Lees meer...
Stream-Microsoft
Eindgebruiker

Microsoft Stream: de toekomst van video in Microsoft 365

De toekomst van video op het werk ziet er rooskleurig uit met Microsoft Stream, het videoplatform binnen Microsoft 365 voor bedrijven. Dit platform integreert video’s in de dagelijkse gang van zaken op het werk. Met nieuwe tools en functies zoals Copilot, snelle trim, vertalingen, video-afspelen en opnemen in Outlook, en meer, kunt u uw video’s boeiender en toegankelijker maken voor mensen op uw werk.

Lees meer...
excellente-klantbeleving
Achtergrond

Vernieuwde klantbeleving: de kracht van ons nieuwe ticketsysteem

Bij OfficeGrip is ons voornaamste doel om langdurige en waardevolle relaties met onze klanten op te bouwen. Om hierin te kunnen excelleren is recentelijk de Customer Experience-afdeling opgericht, die een cruciale rol gaat spelen als verbindende schakel tussen onze organisatie en klanten. In dit blogartikel licht ik graag uit hoe dit team niet alleen problemen oplost, maar ook een waardevolle toevoeging biedt aan onze klanten.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!