OfficeGrip_logo

De Apache Log4j kwetsbaarheid uitgelegd

Ernstig beveiligingsrisico in Log4j

Recent is er een kwetsbaarheid gevonden in de Apache Log4j tool. Log4j is een opensource Java-logtool die door veel verschillende applicaties wordt gebruikt. De kwetsbaarheid kan potentieel grote schade aanrichten bij organisaties. Daarom is het belangrijk om direct de laatste update van Log4j (v2.15.0) te installeren. Wij leggen hier uit wat de Log4j kwetsbaarheid precies is.

Inhoudsopgave

Wat is Apache?

Apache is een opensource webserver waar in 2018 ongeveer 23% van alle websites gebruik van maakte. Veel WordPress websites draaien bijvoorbeeld op de technologie van Apache Software Foundation. Het is eigenlijk de basistechnologie waar veel van deze websites draaien. Apache wordt vaak in combinatie gebruikt met verschillende databases, scripttalen en programmeertalen. Log4j is een onderdeel van de Apache Logging Services die door veel verschillende applicaties wordt gebruikt.

Wat doet Log4j precies?

Bijna elke applicatie maakt verschillende logbestanden aan, waarmee informatie over het gebruik van een applicatie wordt opgeslagen. Deze informatie kan voor ontwikkelaars relevant zijn om bijvoorbeeld fouten uit de applicaties te halen. Log4j is zo’n tool van Apache dat het mogelijk maakt om logbestanden aan te maken. Deze logbestanden zijn in de basis handige informatie voor ontwikkelaars om producten en diensten te verbeteren. Log4j wordt in veel verschillende applicaties gebruikt, zoals bijvoorbeeld Netflix en McAfee.

Welke kwetsbaarheid zit er in Log4j?

Log4j is dus een stukje software dat verschillende logbestanden aanmaakt om gegevens te noteren. De bedoeling van dit stukje software is om logbestanden op te slaan of te verzenden naar een andere server. In het geval van Log4j kunnen er verschillende functies worden gebruikt voordat dit logbestand wordt gecreëerd. Denk dan aan bijvoorbeeld een functie die de huidige datum meegeeft aan het logbestand, zodat je weet wanneer deze is aangemaakt.

In Log4j zijn er dus verschillende van deze functies die kunnen worden aangeroepen voordat een logbestand wordt gecreëerd. De kwetsbaarheid zit hem nu in een van deze functies. Het is voor kwaadwillende mogelijk om te verwijzen naar een externe website. Deze website kan kwaadaardige software bevatten die automatisch door Log4j wordt uitgevoerd. Deze kwetsbaarheid is erg gemakkelijk te misbruiken door kwaadwillende, waardoor het door Apache is beoordeeld als een kritiek beveiligingsrisico.

Volgens het cybersecuritybedrijf Sophos is het al een aantal cybercriminelen gelukt om ransomware te installeren bij hun doelwitten. Dit betekent dat organisaties getroffen kunnen worden en dat er losgeld kan worden geëist.

Welke acties moeten er worden ondernomen?

Apache heeft inmiddels een update voor de Log4j tool uitgebracht (v2.15.0). Deze update lost de kwetsbaarheid op en is cruciaal om te installeren. Vraag naar je huidige IT-partij om deze updates direct te installeren, omdat de kans op misbruik op korte termijn groot kan zijn. Deze kwetsbaarheid wordt namelijk door het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) bestempeld als een hoog risico.

Opmerking

Bij OfficeGrip hebben wij de nieuwste Log4j update geïnstalleerd voor onze klanten. Wij inventarissen of deze kwetsbaarheid daadwerkelijk is misbruikt en nemen indien nodig contact op met onze partners.

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

Meer lezen

Achtergrond

Inventariseer kwetsbaarheden: De fundering van cyberweerbaarheid

Het inventariseren van kwetsbaarheden is meer dan een technische noodzaak; het is een strategische stap die de ruggengraat vormt van elke cybersecurity-strategie. Deze blog biedt een analyse van deze procedure, evalueert de gevolgen voor bedrijfscontinuïteit en rampenherstelplanning, en geeft concrete aanbevelingen om organisaties te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen.

Lees meer...
Achtergrond

Secure7: Versterking van uw cyberweerbaarheid in het licht van NIS2

Cybersecurity is een cruciaal onderwerp in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het beschermt onze gegevens, systemen en infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen en bedreigingen. Met de voortdurende groei van technologie en het toenemende aantal cyberaanvallen, wordt het waarborgen van digitale veiligheid steeds urgenter.

Lees meer...
header-nis2-self-assessment-8
Beveiliging

Nieuw! Het OfficeGrip NIS2 Self Assessment

Met trots kondigen wij in dit blog de lancering van het OfficeGrip NIS2 Self Assessment aan. Dit Assessment is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van de aanstaande NIS2-regelgeving. Deze kosteloze online zelfevaluatie kunt u inzetten om inzicht te krijgen in hoeverre uw organisatie impact gaat ervaren van de NIS2 wetgeving en in welke mate u al voldoet aan de beoogde NIS2 cyberveiligheid maatregelen.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!