OfficeGrip_logo

De hybride cloud: Het beste van 2 werelden

Het is ondertussen een gegeven geworden: de hybride cloud is naar voren gekomen gekomen als een ‘dominant deployment model‘. We mogen dan ook wel stellen dat de aantrekkingskracht van de hybride cloud op IT professionals ‘universeel‘ mag worden genoemd.

Waarom? 

Cloud zal voorlopig niet van het toneel verdwijnen, maar IT-ers weten dat de omschakeling naar cloud computing niet binnen een dag gebeurt. Verantwoordelijke IT managers zullen ervoor willen zorgen dat hun applicaties en data veilig staan in de cloud, dat migraties kostenbesparingen opleveren en boven dat alles dat de zakelijke operaties ononderbroken door kunnen gaan gedurende de migratie. De gebruikers van jouw applicaties moeten niet doorhebben of ze lokaal aan het werken zijn of in de cloud.

Om dit te bereiken moet je de cloud als een model zien en niet als een plaats waar met zorgvuldig plannen je de mogelijkheid hebt om de juiste balans tussen flexibelheid en controle te vinden voor elke applicatie. Dit betekent dat je een actieplan voor applicatie deployment in een gemixte, hybride omgeving nodig hebt. Een plan dat er voor zorgt dat het gebruik van de applicatie voor je medewerkers naadloos is en waar jij als IT administrator constant controle over blijft houden.

Een goed ontworpen hybride cloud zorgt voor probleemloos, beter beveiligde toegang tot applicaties voor je gebruikers waar deze applicaties zich dan ook bevinden.

Aan de slag met je hybride cloud

Maar hoe bereik je dit? Om te beginnen heb je een veiligere, high-speed connectie nodig tussen je datacenter en de applicaties die je in de cloud host. Microsoft biedt verschillende oplossingen, inclusief virtual private network (VPN) oplossingen als ook een dedicated line solution (Microsoft ExpressRoute). Via ExpressRoute is je datacenter gelinked aan Azure via een private, low-latency connectie die het publieke internet bypassed.

Beide technologieën stelt IT in staat om de DNS op te zetten zodat het lijkt alsof applicaties in de cloud onderdeel zijn van je lokale IT datacenter.

En hoe zit het met identiteit? Je wilt dat gebruikers toegang hebben tot de applicaties zonder dat ze hun naam en wachtwoord weer moeten invoeren. Single sign-on (SSO), een mogelijkheid verzorgt door Azure Active Directory is het laatste puzzelstukje in je virtuele datacenter. AAD stelt je in staat om identiteiten te synchroniseren met je on-premises Active Directory en zodoende loggen je gebruikers maar één keer in op het (virtuele) netwerk en krijgen ze toegang tot bedrijfsapplicaties zonder dat het uitmaakt wat de hosting locatie is.

Zelfs al voordat je begint met migreren van applicaties kun je profiteren van de hybride cloud. Een cloud-gebaseerde marketing applicatie kan gemakkelijk en veilig leads terugsturen naar een on-premises database terwijl deze volledig gebruik maakt van de schaling, mobiele toegang en wereldwijd bereik van de cloud.

Denk ook na over het gebruik maken van de flexibiliteit die de ‘public cloud’ biedt in hybrid management met Azure’s Operations Management Suite, inclusief goedkope datacenter-naar-cloud backup en cloud-gebaseerde disaster recovery. Je kunt ook gebruik maken van cloud diensten om snel je applicaties te verbinden met externe systemen via de industrie standaard X.12 Electronic Data Interchange protocol en anderen.

Je hybride cloud uitbreiden met oog op de toekomst

Opkomende technologieën zorgen voor nieuwe en spannende mogelijkheden voor de hybride cloud. Azure Stack, op dit moment in Technical Preview, brengt vele van de ‘public cloud’ mogelijkheden naar je datacenter. Hierdoor is het mogelijk om een “write-once, deploy-anywhere” te hanteren voor je applicaties. Je kunt dan kiezen tussen de public, private, of hosted cloud welke het meest logisch is voor je applicatie of dienst gebaseerd op je bedrijfsregels of technische vereisten.

Daarnaast maken nieuwe application packaging technologieën, containers genaamd, het mogelijk om los te komen van de on-premises datacenters wanneer extra capaciteit nodig is.

Het beste van 2 werelden

Microsoft gelooft heilig in het belang van de hybride cloud en maakt zelf ook gebruik van al de technologieën die hierboven genoemd zijn in hun eigen IT omgeving. Met een solide hybride cloud strategie kun je profiteren van al de opwindende cloud technologieën die nu verkrijgbaar zijn terwijl je ook je investering in je datacenters behoudt. Hierdoor is het ook mogelijk om applicaties en data te migreren op je eigen tempo.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!