OfficeGrip_logo

Is de netbook terug?

De netbook maakt een comeback. De Taiwanese fabrikant ASUS liet woensdag een compacte Windows-laptop van 199 euro zien. 

Wie herinnert zich netbooks nog? De kleine, goedkope laptops met krappe toetsenborden waarop je eigenlijk niet fatsoenlijk kon werken. Tegen het einde van het vorige decennium vlogen de 200 euro kostende mini-computers met Windows XP of 7 de winkels uit.

Tot de opkomst van de iPad en andere tablets. Toen later ook nog ultrabooks in zwang raakten, werden netbooks helemaal in de vergetelheid gedrukt.

EeeBook van Asus

Maar de goedkope, lichte laptops met Windows komen dit jaar terug. Op de elektronicabeurs IFA in Berlijn onthulde ASUS woensdag een nieuwe laptop die draait op Windows 8.1. Prijskaartje: 199 euro.

De EeeBook van ASUS heeft een 11,6 inch-scherm met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Binnenin zit een quadcore-chip van Intel (Atom Z3735) die je ook in veel tablets tegenkomt, en 2GB aan werkgeheugen.

Qua prestaties is de EeeBook geen hoogvlieger, maar daar is de prijs ook naar. Door zijn geringe gewicht van 980 gram is de vergelijking met netbooks snel gemaakt. Gelukkig beschikt de EeeBook over een scherm (en dus ook toetsenbord) dat enkele centimeters groter is dan zijn illustere voorgangers. Typen en scrollen zal daarmee iets fijner zijn dan op een doorsnee netbook

Meer opkomst

Het apparaat van ASUS is niet de enige netbook-achtige laptop die dit jaar op de markt komt. Toshiba liet weten een soortgelijk  model te introduceren dat 259 euro gaat kosten. Ook HP zou werken aan ultragoedkope Windows 8-machines.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!