OfficeGrip_logo

De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

In de wereld van Cloud Computing is het concept van Multi-Tenant Organization een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren. 

Wat is een multitenant-organisatie?

Multitenant is een architectuurprincipe waarbij een enkele instantie tegelijkertijd meerdere ‘tenants’ bedient. Elke tenant heeft zijn eigen geïsoleerde omgeving en gegevens, maar ze delen dezelfde applicatie-instantie en middelen. Dit betekent dat hoewel de gegevens van elke tenant gescheiden zijn, ze dezelfde infrastructuur, systemen en software delen.

multitenant-organization
Tenant
Beschrijving
A
Beheerders zien een multitenant-organisatie die bestaat uit A, B, C. Ze zien ook instellingen voor toegang tussen tenants voor B en C.
B
Beheerders zien een multitenant-organisatie die bestaat uit A, B, C. Ze zien ook instellingen voor toegang tussen tenants voor A en C.
C
Beheerders zien zien een multitenant-organisatie die bestaat uit A, B, C. Ze zien ook instellingen voor toegang tussen tenants voor A en B.

Een multitenant-organisatie is een functie in Microsoft Entra ID en Microsoft 365 waarmee u een tenantgroep binnen uw organisatie kunt vormen. Elk paar tenants in de groep wordt beheerd door instellingen voor toegang tussen tenants die u kunt gebruiken om B2B of synchronisatie tussen tenants te configureren.

Waarom gebruik maken van een multitenant-organisatie?

Een multitenant-organisatie definieert de groep tenants die deel uitmaken van uw organisatie, verbetert de samenwerking tussen uw tenants in Microsoft Teams en schakelt de zoek- en detectiefunctie van gebruikersprofielen in binnen uw tenants via ‘Zoeken naar Microsoft 365-personen’. Dit betekent dat gebruikers gemakkelijk kunnen samenwerken en communiceren met andere gebruikers binnen dezelfde organisatie, ongeacht de tenant waartoe ze behoren.

Voor welke organisaties is dit interessant?

Voor organisaties die eigenaar zijn van meerdere Microsoft Entra-tenants en die de samenwerking tussen meerdere tenants binnen de organisatie in Microsoft 365 willen stroomlijnen, is het verstandig om gebruik te maken van multitenant-organisatie. Door meerdere tenants op een enkele instantie te hosten, kunnen bedrijven middelen delen en tegelijkertijd elke tenant een gepersonaliseerde en beveiligde ervaring bieden. Dit resulteert in lagere kosten, eenvoudiger onderhoud en snellere implementatie van updates en nieuwe functies.

Wat zijn de voordelen van een multitenant-organisatie?

De functionaliteiten van een multitenant-organisatie bieden een verbeterde gebruikerservaring. Gebruikers kunnen gemakkelijk samenwerken en communiceren met andere gebruikers binnen dezelfde organisatie, ongeacht de tenant waartoe ze behoren. Bovendien kunnen updates en nieuwe functies snel en efficiënt worden uitgerold naar alle tenants, wat resulteert in een consistente en up-to-date gebruikerservaring.

De belangrijkste voordelen van een multitenant-organisatie op korte en/of lange termijn zijn:

Kostenbesparingen

Door middelen te delen, kunnen bedrijven de kosten voor infrastructuur en onderhoud verlagen.

Schaalbaarheid

Microsoft heeft het concept van multitenant-organisatie ontworpen zodat bedrijven gemakkelijk kunnen schalen, waardoor zij snel kunnen groeien zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun IT-infrastructuur.

Snellere updates

Omdat er maar één tenant is, kunnen updates en nieuwe functies snel en efficiënt worden uitgerold naar alle tenants.

Betere samenwerking

Een multi-tenant organisatie verbetert de interne samenwerking door gedeelde bronnen en uniforme ervaringen. Dit verhoogt de efficiëntie en productiviteit, wat bijdraagt aan betere algehele prestaties van uw organisatie.

Beveiliging

Ondanks het delen van middelen, blijven de gegevens van elke tenant gescheiden en beveiligd.

Houd er wel rekening mee dat een multitenant-organisatie in Microsoft 365 maximaal 100 tenants kan ondersteunen. Verder ondersteunt het (nog) geen Teams op het web, Microsoft Teams-ruimten en Virtual Desktop Infratstructure/Azure Virtual Desktop.

Conclusie

Het concept van een multitenant-organisatie is een krachtig hulpmiddel dat bedrijven met meerdere tenants helpt om efficiënter en kostenefficiënter te werken. Door het delen van middelen kunnen bedrijven de kosten voor infrastructuur en onderhoud verlagen. Bovendien zijn multitenant-organisaties ontworpen om gemakkelijk te schalen, waardoor bedrijven snel kunnen groeien zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun IT-infrastructuur. Ondanks het delen van middelen, blijven de gegevens van elke tenant gescheiden en goed beveiligd.

Bent u geïnteresseerd in het implementeren van een multitenant-organisatie binnen uw organisatie? Ons team van experts staat klaar om u te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe een multitenant-organisatie uw bedrijf kan transformeren.

Is uw organisatie voorbereid op de NIS2 wetgeving?

Doe het Self Assessment en ontdek het zelf!

Waarmee kunnen
we u helpen?

Bob denkt graag met u mee.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!