OfficeGrip_logo

Een nieuwe kijk op de flexibele werkplek

96 procent van medewerkers zegt dat ze behoefte hebben aan flexibiliteit op het werk. Die trend lijkt voorlopig niet te stuiten. In 2025 vertegenwoordigen millennials 75 procent van de wereldwijde beroepsbevolking en deze digitaal goed onderlegde medewerkers komen met moderne verwachtingen over hoe het werk eruit moet zien. Dat betekent dat werkgevers moeten vertrouwen op hun vermogen als een team samen te werken, zelfs als medewerkers over veel locaties zijn verspreid. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de ondervraagde werknemers aangeeft dat ze niet over de flexibiliteits-opties beschikken die ze echt willen. Flexibele werkopties verbeteren niet alleen de algemene tevredenheid van werknemers over de gehele werkplek, maar het is bewezen dat hierdoor het personeelsverloop wordt verlaagd en de productiviteit wordt verhoogd.

De ontwikkeling van flexibel werken

Flexibel werken verandert van het traditionele concept van thuiswerken in iets geheel nieuws en je bedrijf kan zakelijke voordelen behalen door dit in te voeren Het concept van flexibel werken heeft zich in de afgelopen 10 jaar ontwikkelt van een manier om (vaak vrouwelijke) ouders te ondersteunen in het combineren van hun gezin en werk naar een belangrijke personeelsstrategie. Hedendaagse medewerkers verwachten een werk-ervaring die overeenkomt met hun ervaringen als consument. Hun consumentenervaring is eerst en vooral op technologie gebaseerd en op maat gemaakt. Hierdoor voldoet de verouderde manier van werken niet aan de verwachtingen van een nieuwe generatie medewerkers en dit heeft grote gevolgen voor bedrijven die hier niet op anticiperen.

De mythe van aanwezigheid

We zien in de markt dat er nog steeds managers zijn die het als een probleem zien om te veel flexibiliteit toe te staan en denken dat mensen daar misbruik van zullen maken. Er heerst een mythe van aanwezigheid, het idee dat je op één plek zit en je baas je daar in de gaten kan houden. Het idee dat een persoon op één plek zit en we er daarom vanuit gaan dat hij of zij productief is, terwijl die persoon net zo goed op FaceBook kan zitten. Terwijl we zien dat als je mensen de mogelijkheden biedt om flexibel te werken dit een positieve invloed heeft op hun werk. Uit onderzoek is gebleken dat de productiviteit met 13 procent stijgt als mensen op verschillende locaties werken. We zien dat als aan de flexibiliteitsbehoeften van mensen wordt voldaan hun Net Promoter Score met 38 punten stijgt. Het helpt niet alleen met personeel behouden, maar ook met personeelswerving.

Een variëteit aan flexopties

Bij flexibel werken denken de meeste werkgevers aan de mogelijkheid voor personeel om één dag per week thuis te werken. Echter zijn er nog meer flexibiliteits-opties die kunnen bijdragen aan de productiviteit en tevredenheid van medewerkers welke kunnen variëren afhankelijk van tijd en locatie.
  1. Ongebruikelijke uren – de mogelijkheid om op basis van een ongebruikelijke planning te werken. Medewerkers kunnen hun werkuren reorganiseren om productiviteit en effectiviteit te optimaliseren. Denk aan een uur later beginnen en eindigen op de spits te vermijden.
  2. Vrijheid om aan te passen – De mogelijkheid om je werk tussen één en drie uur lang te kunnen verlaten, zodat je aan een persoonlijke behoefte kunt voldoen (bijv. tandarts bezoek). Medewerkers zijn verantwoordelijk voor de communicatie van hun planning en het bereiken van hun dagelijkse doelstellingen.
  3. Locatie variatie – Medewerkers werken op kantoor, maar hebben wel de mogelijkheid om hun werkpleklocatie te veranderen voor bepaalde periodes.
  4. Locatie onafhankelijkheid – Externe medewerkers die niet op kantoor werken en vanaf elke locatie bereikbaar moeten zijn. Alhoewel externe medewerkers niet afhankelijk zijn van één locatie zullen ze toch een incidentele meeting persoonlijk moeten bijwonen.
  5. Parttime – medewerkers hebben een planning waarbij minder uren worden gewerkt.

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden van de moderne werkplek en de voordelen die flexibeler werken met zich mee brengt? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!