OfficeGrip_logo

Google Cloud stopt met kosten voor overstap naar Microsoft 365

Vanaf deze week hebben Google Cloud-klanten de mogelijkheid om zonder extra kosten hun gegevens over te zetten naar andere cloudproviders of on-premises-oplossingen, zoals Microsoft 365 en Azure. Deze nieuwe ontwikkeling is wereldwijd van toepassing en stelt bedrijven in staat om naadloos over te stappen naar een andere infrastructuur die beter past bij hun veranderende zakelijke behoeften.

Afschaffing egressfees bij Google Cloud

Google Cloud heeft aangekondigd dat het niet langer egressfees zal hanteren voor het verplaatsen van data naar een andere provider. Deze migratiekosten, die voorheen werden berekend voor het verwijderen van data, worden nu geëlimineerd binnen specifieke categorieën van de Google Cloud-infrastructuur. Dit nieuwe beleid is echter niet onvoorwaardelijk en is van toepassing op data binnen geselecteerde ‘datastorage- en datamanagementproducten’. Dit omvat belangrijke services zoals BigQuery, Cloud Bigtable, Cloud SQL, Cloud Storage, Datastore, Filestore, Spanner en Persistent Disk.

Overstappen naar andere Cloudproviders nu makkelijker

Dit initiatief is bedoeld om de drempel voor bedrijven te verlagen die overwegen over te stappen naar een andere cloudprovider door de kosten voor het verplaatsen van gegevens te verminderen. Het beleid is een stap in de richting van meer flexibiliteit en vrijheid voor gebruikers van Google Cloud, waardoor ze gemakkelijker kunnen voldoen aan hun veranderende zakelijke behoeften.

Beperkingen en voorwaarden van het nieuwe beleid

Het is echter belangrijk op te merken dat, hoewel deze wijziging geldt voor een aantal kernproducten binnen de Google Cloud-infrastructuur, niet alle data zonder kosten kan worden gemigreerd. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de specifieke producten waarop dit beleid van toepassing is om volledig te profiteren van de aangeboden voordelen.

Aanvraagprocedure en tijdslimiet voor data migratie

Bovendien dienen gebruikers een specifieke aanvraag in te dienen bij Google om van deze nieuwe regeling gebruik te maken. Het is echter van cruciaal belang op te merken dat deze aanvraag alleen kan worden ingediend indien de opzegging daadwerkelijk plaatsvindt binnen een tijdsbestek van zestig dagen na de initiële aanvraag. Dit tijdsvenster benadrukt de noodzaak van een tijdige beslissing voor gebruikers die overwegen over te stappen naar een andere cloudprovider.

Volledige data migratie vereist

Een bijkomend aspect van deze procedure is dat klanten, op basis van deze regeling, alleen in staat zijn om hun volledige set aan data te migreren en niet slechts een gedeelte ervan. Deze beperking is van belang bij het plannen van de overstap, aangezien gebruikers zich bewust moeten zijn van de implicaties van het migreren van de gehele dataset in plaats van selectieve gegevens.

Verlaging drempel voor overstap naar andere Cloudproviders

De egresskosten die Google in rekening bracht voor het overzetten van data varieerden van $0,12 tot $0,08 per gibibyte. Deze kosten, hoewel ze op het eerste gezicht misschien niet hoog lijken, kunnen aanzienlijk oplopen bij grote dataoverdrachten. Google heeft nu aangekondigd dat het deze kosten afschaft. De reden achter deze beslissing is tweeledig: ten eerste wil Google het voor klanten eenvoudiger maken om hun data te migreren. Ten tweede is het doel om een hogere mate van interoperabiliteit tussen verschillende cloudproviders te bevorderen.

Door deze kosten te elimineren, hoopt Google de barrière voor klanten om van cloudprovider te wisselen te verlagen. Dit kan een aantrekkelijke factor zijn voor bedrijven die overwegen over te stappen naar een andere service, maar zich zorgen maken over de bijbehorende kosten.

Overstappen naar Microsoft 365?

Bent u op zoek naar een naadloze overstap van Google Workspace naar Microsoft 365 voor uw organisatie? Ons team staat klaar om u te begeleiden bij elke stap van dit proces. Met onze uitgebreide ervaring zorgen we voor een soepele overgang met minimale verstoring van uw dagelijkse werkzaamheden.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen optimaal gebruik te maken van de geavanceerde functies en samenwerkingsmogelijkheden die Microsoft 365 biedt.

De verschillen tussen Microsoft 365 en Google Workspace uitgelegd foto

Meer informatie over de verschillen tussen Microsoft 365 en Google Workspace?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Microsoft 365 vs Google Workspace

De verschillen tussen Microsoft 365 en Google Workspace uitgelegd

De verschillen tussen Microsoft 365 en Google Workspace uitgelegd foto

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  multi-tenant-kopstuk
  Achtergrond

  De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

  In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!