OfficeGrip_logo

Hoe ga je aan de slag met 3D-modellen in Word, Excel en PowerPoint

In dit artikel

Wat wilt u doen?

3D-objecten aan uw documenten, werkmappen of presentaties toevoegen uit een lokaal bestand

3D-modellen toevoegen uit Remix 3D

Wijzigen hoe uw 3D-modellen eruitzien in Office

3D-modellen per e-mail verzenden

Word, Excel en PowerPoint voor Windows bieden nu rechtstreeks ondersteuning voor het invoegen van 3D-modellen in uw documenten, werkmappen of presentaties om op die manier een kwestie te benadrukken. Modellen kunnen 360 graden worden gedraaid of gekanteld worden om een specifiek onderdeel van een object te tonen.

De verbeteringen in deze update zijn beschikbaar voor Office 365-abonnees. Als u als een van de eersten deze verbeteringen wilt uitproberen, kunt u deelnemen aan het Office Insider-programma.

3D-objecten aan uw documenten, werkmappen of presentaties toevoegen uit een lokaal bestand

U voegt 3D-modellen in uw bestanden in op vrijwel dezelfde manier als andere afbeeldingen. Selecteer op het tabblad Invoegen van het lint de optie 3D-modellen en selecteer vervolgens Uit een bestand.

Gebruik Invoegen > 3D-modellen om 3D-objecten aan uw presentatie toe te voegen
Zodra het is ingevoegd, kunt u de besturingselementen gebruiken om de afbeelding te manipuleren:

Draai uw 3D-model of wijzig het formaat1
Gebruik het 3D-besturingselement om uw 3D-model in elke gewenste richting te draaien of kantelen. Klik gewoon op het 3D-model, houd de muisknop ingedrukt en sleep met uw muis.

2 Sleep de afbeeldingsgrepen naar binnen of buiten om uw afbeelding kleiner of groter te maken.

U kunt nog steeds de draaigreep 3 gebruiken om uw afbeelding rechtsom of linksom te draaien, maar het werkt nog veel beter als u het bovengenoemde 3D-besturingselement gebruikt.

3D-modellen toevoegen uit Remix 3D

Remix 3D is niet alleen een onlinecatalogus waarin u kunt kiezen uit een grote verzameling gratis 3D-modellen, het is ook een community waar u uw eigen 3d-modellen kunt uploaden, verzamelen en delen. Als u een 3D-model in Remix 3D wilt selecteren, kiest u 3D-modellen > Van onlinebronnen. In het dialoogvenster dat verschijnt, kunt u bladeren in of zoeken naar 3D-afbeeldingen uit de catalogus van Remix 3D.

Selecteer een of meer afbeeldingen en klik op Invoegen.

Notities:

  • U dient te zijn aangemeld met uw Microsoft-account om in Remix 3D te zoeken of persoonlijke inhoud te openen. Als u geen Microsoft-account hebt, kunt u er gratis een maken.
  • Remix 3D-is niet beschikbaar in alle landen. Hier vindt u een lijst met landen waarin Remix 3D wordt ondersteund: Remix 3D: Veelgestelde vragen over.
 

Wijzigen hoe uw 3D-modellen eruitzien in Office

Wanneer u een 3D-model in uw Office-bestand invoegt, verschijnt er onder Hulpmiddelen voor 3D-modellen op het lint een contextafhankelijk tabblad genaamd Opmaak. Dit tabblad bevat een aantal handige besturingselementen waarmee u kunt aanpassen hoe uw 3D-afbeeldingen eruit zullen zien.

De galerie Weergaven van 3D-modellen bevat een verzameling vooraf ingestelde weergaven die u op uw afbeelding kunt toepassen. U kunt bijvoorbeeld snel het vooraanzicht of het bovenaanzicht selecteren.

De galerie Weergaven van 3D-modellen geeft u een aantal handige voorinstellingen om de weergave van uw 3D-afbeelding te bepalen
Als u meerdere 3D-modellen hebt en problemen ondervindt met het selecteren van het model waarmee u wilt werken, klikt u op het Selectiedeelvenster om de lijst met objecten in te schakelen. U kunt dan gemakkelijk de gewenste afbeelding(en) selecteren.

Het hulpmiddel Uitlijnen helpt u uw afbeelding op de pagina of dia te positioneren – bijvoorbeeld bovenaan of aan de zijkant.

Pannen en zoomen is een nieuw hulpmiddel waarmee u kunt bepalen hoe uw 3D-afbeelding in het frame past. Klik op de knop Pannen en zoomen, klik op het object en houd de muisknop ingedrukt terwijl u het object binnen het frame versleept om het te verplaatsen. Gebruik de zoompijl aan de rechterkant van het frame om het object groter of kleiner te maken binnen het frame.

Gebruik de zoompijl om uw 3D-afbeelding groter of kleiner te maken binnen het frame
Als u de 3D-modellen hebt ingevoegd, kunt u er van alles mee doen, bijvoorbeeld gebruikmaken van de Morph-overgang in PowerPoint om het object te laten verschijnen of ronddraaien.

 

3D-modellen per e-mail verzenden

In Outlook 2016 kunt u voortaan 3D-modellen invoegen in een e-mailbericht. Als u deze functie wilt gebruiken, hebt u de volledig geopende berichteneditor nodig. Als u een nieuw e-mailbericht opstelt, maakt u er gebruik van, maar als u een bericht in het leesvenster beantwoordt, dient u op Nieuw venster te klikken om de berichteneditor volledig uit te vouwen. Vervolgens kunt u op het tabblad Invoegen op 3D-modellen klikken.

Houd er rekening mee dat de geadresseerde het ingevoegde model niet kan bewerken. Dat komt omdat 3D-modellen in e-mailberichten tijdens het verzenden naar afbeeldingen worden geconverteerd.

In deze korte video zal Doug u laten zien hoe dit in zijn werk gaat

Een nieuw type illustraties

Office 365 bevat geen traditionele illustraties, maar 3D-modellen vormen een nieuw type: De onlinebibliotheek met kant-en-klare 3D-afbeeldingen, Remix 3D, bevat talloze afbeeldingen die u zo kunt gebruiken of naar wens bewerken.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!