OfficeGrip_logo

Hoe maak je een IT migratie succesvol

Een nieuwe IT omgeving

Een IT migratie succesvol laten verlopen is erg belangrijk. Je wilt namelijk dat jouw organisatie zo efficiënt mogelijk kan werken. Naar mate een organisatie verandert en groter wordt, kan het voorkomen dat de IT omgeving gemigreerd moet worden. Een nieuwe IT omgeving kan namelijk helpen om werknemers efficiënt te laten werken. Wat de reden ook is voor een IT migratie, wij geven hier een aantal tips waarop je moet letten.

Denk na waarom je een IT migratie wilt

Het is belangrijk om goed na te denken over waarom de IT omgeving gemigreerd moet worden. Dit kan uiteraard verschillende redenen hebben, zoals efficiënter werken, veiligheid, op afstand werken of kostenbesparing. Je probeert namelijk een probleem op te lossen binnen de organisatie. Het duidelijk krijgen van het probleem is de eerste stap binnen het migratie proces. Op het moment dat het probleem duidelijk is, kun je gaan kijken hoe je dit precies gaat oplossen. Wij moderniseren werkplekken met Microsoft 365, wat ervoor zorgt dat bedrijven efficiënter en veiliger werken. Dit is een oplossing die het specifiek mogelijk maakt om vanaf elke locatie te werken. Het probleem kan hier dus zijn dat een organisatie nog niet de juiste middelen heeft om op afstand te werken. De oplossing is in dit geval dan Microsoft 365. 

Denk dus in ieder geval na wat precies de reden is voor een IT migratie, zodat je wel de juiste oplossing kiest die bij jouw organisatie past. Een IT systeem dat niet goed past zorgt namelijk alleen maar voor problemen. Dit zorgt voor frustraties onder gebruikers en zorgt ervoor dat het nieuwe systeem niet optimaal gebruikt gaat worden.

IT migratie succesvol

Betrek de organisatie bij het migreren van een IT systeem

Het betrekken van het personeel bij het kiezen voor een nieuw IT systeem is enorm belangrijk. Een IT migratie zorgt er namelijk voor dat werknemers op een andere manier moeten gaan werken. Afdelingen kunnen verschillende wensen en behoeftes hebben, waardoor er misschien aanpassingen aan de nieuwe IT omgeving moeten worden gemaakt. Op het moment dat je het personeel niet betrekt bij dit traject kan er weerstand ontstaan binnen de organisatie.

Je wilt het personeel namelijk overtuigen van de voordelen van een nieuwe IT omgeving. Op het moment dat het personeel de voordelen van een nieuw IT systeem inziet, kun je de veranderbereidbaarheid ook verhogen. Je kunt namelijk niet succesvol een IT migratie uitvoeren zonder het personeel erbij te betrekken. Wij doen dit zelf door middel van een digital readiness assessment. Bij het digital readiness assessement krijgen wij inzicht in de organisatie en gaan wij in gesprek met de eindgebruikers. Op deze manier krijgen wij de behoeftes per persoon/ afdeling goed in beeld krijgen. 

Train de gebruikers bij een IT migratie

Een IT migratie naar een nieuw systeem brengt voor werknemers ook een aantal veranderingen met zich mee. Deze werknemers moeten namelijk aan een nieuwe omgeving wennen. Het is belangrijk om de werknemers zo goed mogelijk te begeleiden en trainen om in de nieuwe omgeving te werken. Op deze manier haal je het meeste uit de nieuwe IT omgeving.

Per persoon kan het uiteraard verschillen hoeveel training er nodig is. Sommige personen zijn nou eenmaal sneller in het oppikken van de nieuwe IT mogelijkheden dan anderen. Het is dus belangrijk om goed te pijlen hoeveel training en begeleiding er nodig is binnen de organisatie. Het trainen van het personeel zorgt er namelijk voor dat iedereen het nieuwe systeem optimaal gebruikt. Je wilt namelijk als organisatie zo efficiënt mogelijk werken met de nieuwste IT middelen, zodat de productiviteit toeneemt.

Wij begeleiden en trainen gebruikers tijdens een IT migratie met ons adoptie & change management traject. Binnen dit traject houden wij namelijk rekening met de verschillende soorten type gebruikers, waardoor het trainingsmateriaal optimaal aansluit. Wij zeggen daarom dat het niet alleen een systeemverandering is, maar ook een gedragsverandering van de gebruikers.

IT migratie training

Denk goed na over beveiliging bij een IT migratie

Bij een IT migratie is het ook enorm belangrijk om over de beveiliging na te denken. Een nieuwe omgeving moet gewoon goed beveiligd zijn. Je wilt niet dat er allerlei bedrijfsgegevens uitlekken of via onveilige kanalen worden gedeeld. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar soms worden er toch onderdelen over het hoofd gezien. Kies daarom ook voor een partner die echt oog heeft voor beveiliging en veiligheid.

Wij richten namelijk alle Microsoft 365 omgevingen in op basis van toegangsrechten. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen direct toegang heeft tot alle gegevens. Deze groepen worden bijvoorbeeld op basis van afdeling gemaakt, waardoor gevoelige gegevens beter beschermd blijven. Ook onderdelen zoals apparaat beheer een multifactor authenticatie nemen wij mee binnen deze implementatie, omdat dit de basis vormt voor een veilige werkomgeving.

Gegevensbescherming is dus cruciaal bij een IT migratie. Zorg daarom ook voor een up-to-date omgeving voor alle gebruikers. Het tegenhouden van virussen, malware, ransomware en andere bedreigingen is nodig, omdat deze aanvallen het bedrijfsproces stil kunnen leggen. Denk daarom goed na over hoe de IT omgeving wordt beveiligd tegen dreigingen van buitenaf.

Samenvattend

Het is dus belangrijk om een juiste oplossing te kiezen voor jouw organisatie. Een IT systeem moet namelijk goed aansluiten bij de organisatie. Ben je van plan om te gaan migreren naar een nieuwe omgeving, denk dan goed na over hoe je dit gaat doen. Er komt namelijk veel kijken bij een IT migratie. Ben je benieuwd hoe wij onze partners helpen met het implementeren van een Microsoft 365? Neem dan contact met ons op.

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Meer lezen

Achtergrond

Inventariseer kwetsbaarheden: De fundering van cyberweerbaarheid

Het inventariseren van kwetsbaarheden is meer dan een technische noodzaak; het is een strategische stap die de ruggengraat vormt van elke cybersecurity-strategie. Deze blog biedt een analyse van deze procedure, evalueert de gevolgen voor bedrijfscontinuïteit en rampenherstelplanning, en geeft concrete aanbevelingen om organisaties te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen.

Lees meer...
Achtergrond

Secure7: Versterking van uw cyberweerbaarheid in het licht van NIS2

Cybersecurity is een cruciaal onderwerp in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het beschermt onze gegevens, systemen en infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen en bedreigingen. Met de voortdurende groei van technologie en het toenemende aantal cyberaanvallen, wordt het waarborgen van digitale veiligheid steeds urgenter.

Lees meer...
header-nis2-self-assessment-8
Beveiliging

Nieuw! Het OfficeGrip NIS2 Self Assessment

Met trots kondigen wij in dit blog de lancering van het OfficeGrip NIS2 Self Assessment aan. Dit Assessment is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van de aanstaande NIS2-regelgeving. Deze kosteloze online zelfevaluatie kunt u inzetten om inzicht te krijgen in hoeverre uw organisatie impact gaat ervaren van de NIS2 wetgeving en in welke mate u al voldoet aan de beoogde NIS2 cyberveiligheid maatregelen.

Lees meer...
Logo-OfficeGrip

OfficeGrip

Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!