Hoe maak je een IT migratie succesvol

Een nieuwe IT omgeving

Een IT migratie succesvol laten verlopen is erg belangrijk. Je wilt namelijk dat jouw organisatie zo efficiënt mogelijk kan werken. Naar mate een organisatie verandert en groter wordt, kan het voorkomen dat de IT omgeving gemigreerd moet worden. Een nieuwe IT omgeving kan namelijk helpen om werknemers efficiënt te laten werken. Wat de reden ook is voor een IT migratie, wij geven hier een aantal tips waarop je moet letten.

Denk na waarom je een IT migratie wilt

Het is belangrijk om goed na te denken over waarom de IT omgeving gemigreerd moet worden. Dit kan uiteraard verschillende redenen hebben, zoals efficiënter werken, veiligheid, op afstand werken of kostenbesparing. Je probeert namelijk een probleem op te lossen binnen de organisatie. Het duidelijk krijgen van het probleem is de eerste stap binnen het migratie proces. Op het moment dat het probleem duidelijk is, kun je gaan kijken hoe je dit precies gaat oplossen. Wij moderniseren werkplekken met Microsoft 365, wat ervoor zorgt dat bedrijven efficiënter en veiliger werken. Dit is een oplossing die het specifiek mogelijk maakt om vanaf elke locatie te werken. Het probleem kan hier dus zijn dat een organisatie nog niet de juiste middelen heeft om op afstand te werken. De oplossing is in dit geval dan Microsoft 365. 

Denk dus in ieder geval na wat precies de reden is voor een IT migratie, zodat je wel de juiste oplossing kiest die bij jouw organisatie past. Een IT systeem dat niet goed past zorgt namelijk alleen maar voor problemen. Dit zorgt voor frustraties onder gebruikers en zorgt ervoor dat het nieuwe systeem niet optimaal gebruikt gaat worden.

IT migratie succesvol

Betrek de organisatie bij het migreren van een IT systeem

Het betrekken van het personeel bij het kiezen voor een nieuw IT systeem is enorm belangrijk. Een IT migratie zorgt er namelijk voor dat werknemers op een andere manier moeten gaan werken. Afdelingen kunnen verschillende wensen en behoeftes hebben, waardoor er misschien aanpassingen aan de nieuwe IT omgeving moeten worden gemaakt. Op het moment dat je het personeel niet betrekt bij dit traject kan er weerstand ontstaan binnen de organisatie.

Je wilt het personeel namelijk overtuigen van de voordelen van een nieuwe IT omgeving. Op het moment dat het personeel de voordelen van een nieuw IT systeem inziet, kun je de veranderbereidbaarheid ook verhogen. Je kunt namelijk niet succesvol een IT migratie uitvoeren zonder het personeel erbij te betrekken. Wij doen dit zelf door middel van een digital readiness assessment. Bij het digital readiness assessement krijgen wij inzicht in de organisatie en gaan wij in gesprek met de eindgebruikers. Op deze manier krijgen wij de behoeftes per persoon/ afdeling goed in beeld krijgen. 

Train de gebruikers bij een IT migratie

Een IT migratie naar een nieuw systeem brengt voor werknemers ook een aantal veranderingen met zich mee. Deze werknemers moeten namelijk aan een nieuwe omgeving wennen. Het is belangrijk om de werknemers zo goed mogelijk te begeleiden en trainen om in de nieuwe omgeving te werken. Op deze manier haal je het meeste uit de nieuwe IT omgeving.

Per persoon kan het uiteraard verschillen hoeveel training er nodig is. Sommige personen zijn nou eenmaal sneller in het oppikken van de nieuwe IT mogelijkheden dan anderen. Het is dus belangrijk om goed te pijlen hoeveel training en begeleiding er nodig is binnen de organisatie. Het trainen van het personeel zorgt er namelijk voor dat iedereen het nieuwe systeem optimaal gebruikt. Je wilt namelijk als organisatie zo efficiënt mogelijk werken met de nieuwste IT middelen, zodat de productiviteit toeneemt.

Wij begeleiden en trainen gebruikers tijdens een IT migratie met ons adoptie & change management traject. Binnen dit traject houden wij namelijk rekening met de verschillende soorten type gebruikers, waardoor het trainingsmateriaal optimaal aansluit. Wij zeggen daarom dat het niet alleen een systeemverandering is, maar ook een gedragsverandering van de gebruikers.

IT migratie training

Denk goed na over beveiliging bij een IT migratie

Bij een IT migratie is het ook enorm belangrijk om over de beveiliging na te denken. Een nieuwe omgeving moet gewoon goed beveiligd zijn. Je wilt niet dat er allerlei bedrijfsgegevens uitlekken of via onveilige kanalen worden gedeeld. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar soms worden er toch onderdelen over het hoofd gezien. Kies daarom ook voor een partner die echt oog heeft voor beveiliging en veiligheid.

Wij richten namelijk alle Microsoft 365 omgevingen in op basis van toegangsrechten. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen direct toegang heeft tot alle gegevens. Deze groepen worden bijvoorbeeld op basis van afdeling gemaakt, waardoor gevoelige gegevens beter beschermd blijven. Ook onderdelen zoals apparaat beheer een multifactor authenticatie nemen wij mee binnen deze implementatie, omdat dit de basis vormt voor een veilige werkomgeving.

Gegevensbescherming is dus cruciaal bij een IT migratie. Zorg daarom ook voor een up-to-date omgeving voor alle gebruikers. Het tegenhouden van virussen, malware, ransomware en andere bedreigingen is nodig, omdat deze aanvallen het bedrijfsproces stil kunnen leggen. Denk daarom goed na over hoe de IT omgeving wordt beveiligd tegen dreigingen van buitenaf.

Samenvattend

Het is dus belangrijk om een juiste oplossing te kiezen voor jouw organisatie. Een IT systeem moet namelijk goed aansluiten bij de organisatie. Ben je van plan om te gaan migreren naar een nieuwe omgeving, denk dan goed na over hoe je dit gaat doen. Er komt namelijk veel kijken bij een IT migratie. Ben je benieuwd hoe wij onze partners helpen met het implementeren van een Microsoft 365? Neem dan contact met ons op.

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  VoIP Voice over IP
  Telefonie

  VoIP compleet uitgelegd

  VoIP is de afkorting voor Voice over Internet Protocol. Het is eigenlijk niks anders dan een omgeving waarmee je kunt bellen en gebeld kunt worden. Tegenwoordig maken steeds meer bedrijven gebruik van een VoIP oplossing, omdat het goedkoper, flexibeler en moderner is. VoIP wordt ook regelmatig hosted VoIP, bellen via internet of internet telefonie genoemd.

  Lees meer...
  Outlook ondersteuning Microsoft
  Beveiliging

  Oudere Outlook versies worden binnenkort niet meer ondersteund

  Vanaf 1 november 2021 verandert de minimale Outlook versie waarmee verbinding gemaakt kan worden in Microsoft 365/ Office 365. De oudere versies van Outlook ondersteunen namelijk niet de nieuwste veiligheidstechnieken om gegevens veilig te houden, waardoor Microsoft heeft besloten deze ondersteuning stop te zetten.

  Lees meer...
  Microsoft zonder wachtwoord inloggen
  Beveiliging

  Microsoft maakt inloggen zonder wachtwoord mogelijk

  Onze wachtwoorden moeten complex & uniek zijn en regelmatig worden veranderd. Maar daar heeft Microsoft iets op bedacht! Vanaf vandaag is het mogelijk om je Microsoft account te beveiligen zonder een wachtwoord. Hoe dat precies werkt leggen wij hier uit.

  Lees meer...
  Logo-OfficeGrip

  OfficeGrip

  Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.