OfficeGrip_logo

How-to Gids: Aan de slag met PowerApps

In dit artikel

PowerApps is een service waarmee u zakelijke apps kunt bouwen die in een browser of op een telefoon of tablet worden uitgevoerd. Het mooie hieraan is dat u geen ervaring met codering nodig heeft. In PowerApps wordt het visuele concept van slepen-en-neerzetten zoals u dit gewend bent vanuit PowerPoint gecombineerd met Excel-expressies voor logica en het verwerken van gegevens.

Het geweldige van Microsoft PowerApps is dat als u geen ervaring heeft met het bouwen van apps, u de sjablonen en voorbeeldgegevens in PowerApps kunt gebruiken om snel een app te bouwen. Vervolgens kunt u de app aan uw eigen behoeften aanpassen. Met enige ervaring en creativiteit kunt u al snel uw eigen nieuwe apps ontwikkelen.

Als u een doorgewinterde ontwikkelaar bent, kunt u profiteren van de geavanceerde functionaliteit en echt innoveren. Als u het zich voor kunt stellen, kunt u het ook bouwen!

Dit is het eerste deel uit een how-to cursus waarin we u uitleggen hoe u gemakkelijk zelf een PowerApp kunt bouwen. In dit eerste deel beginnen we met de basics.

Wat is PowerApps?

PowerApps is een verzameling softwareservices en apps die samenwerken om de manier waarop u aangepaste line-of-business-toepassingen bouwt en deelt fundamenteel te transformeren en te versnellen.

Inleiding met animatie van PowerApps

PowerApps maakt verbinding met de cloudservices en gegevensbronnen die u al gebruikt, zodat u snel apps kunt ontwikkelen die voor specifieke behoeften geschikt zijn, voortbouwend op de vaardigheden die u al bezit. U kunt apps onmiddellijk delen met uw collega’s via het web, tablets en mobiele apparaten. PowerApps integreert ook met Microsoft Flow, zodat werkstromen vanuit apps kunnen worden geactiveerd. PowerApps kaneenvoudig en snel zijn: u bouwt in enkele minuten tijd een app die gegevens ophaalt uit Excel of een cloudservice. Maar PowerApps is ook robuust en geschikt voor toepassingen op bedrijfsniveau, voor complexe vereisten zoals het volgen van assets in een bedrijf en met een verbinding naar uw back-endsystemen.

De onderdelen van PowerApps

PowerApps bestaat uit onderdelen voor het maken, delen en beheren van apps, samen met onderdelen voor het uitvoeren van die apps. U maakt apps in PowerApps Studio voor internet of PowerApps Studio voor Windows met behulp van de gegevensverbindingen die uw app nodig heeft. U gebruikt web.powerapps.com om gegevensverbindingen en on-premises gateways te configureren en beheren en om te werken met de Common Data Service, die we in een volgende sectie gaan behandelen. Nadat u een app hebt gemaakt, deelt u die app vaak met Microsoft AppSource en beheert u deze in het beheercentrum.
U voert apps uit in een browser van Microsoft Dynamics 365 of met behulp van PowerApps Mobile, dat beschikbaar is voor Windows-, iOS- en Android-apparaten.

We verwachten niet van u dat u veel tijd gaat besteden om te weten te komen wat PowerApps is, maar we denken wel dat het handig is om wat dieper op de diverse onderdelen in te gaan.

web.powerapps.com

Als u apps ontwikkelt, is dit waar u de meeste tijd besteedt.U leert aan de hand van de voorbeeld-apps en -sjablonen die hier beschikbaar zijn en u krijgt hier alle apps te zien die u hebt gemaakt.U maakt apps in PowerApps Studio voor internet of PowerApps Studio voor Windows en deelt die apps met individuele gebruikers en organisaties.U beheert gegevens: verbindingengateways en entiteiten (waarover meer verderop.) En ziet u allestromen die zijn gemaakt in flows.microsoft.com, die u kunt integreren met uw apps.

De site van web.powerapps.com

PowerApps Studio

PowerApps Studio is beschikbaar als webtoepassing die u in elke moderne browser kunt gebruiken, en als Windows-toepassing. PowerApps Studio heeft drie deelvensters en een lint waardoor het maken van apps vergelijkbaar is met het maken van een PowerPoint-presentatie:

 1. Linkernavigatiebalk: hier kunt u een miniatuur weergeven voor elk scherm in uw app of een hiërarchische weergave van alle besturingselementen op elk scherm
 2. Middelste deelvenster: hier ziet u het scherm waaraan u werkt
 3. Rechterdeelvenster: hier stelt u opties in zoals indeling en gegevensbronnen
 4. Vervolgkeuzelijst voor eigenschappen: hier selecteert u de eigenschappen die betrekking hebben op formules
 5. Formulebalk: hier voegt u formules toe (zoals in Excel) die het app-gedrag bepalen
 6. Lint: hier voegt u besturingselementen toe en past u ontwerpelementen aan

PowerApps Studio

PowerApps Mobile

PowerApps Mobile voor Windows, iOS en Android biedt een omgeving waarin u apps kunt vinden en gebruiken. U hoeft niet meer naar andere app-stores te gaan, maar blijft gewoon in PowerApps waar u toegang hebt tot alle apps die u hebt gemaakt en die anderen met u hebben gedeeld. Wanneer u apps in PowerApps Mobile gebruikt, haalt u het meeste uit de mogelijkheden van uw apparaat, zoals camerabesturingselementen, GPS-locatie, enzovoort.

PowerApps Mobile

Beheercentrum

Het PowerApps-beheercentrum is de centrale plaats om PowerApps voor een organisatie beheren. Hier definieert u verschillende omgevingen, die ruimte bieden aan apps, gegevensverbindingen en andere elementen. In het beheercentrum maakt u ook Common Data Service-databases en beheert u machtigingen en gegevensbeleid.

PowerApps-beheercentrum

Hoe PowerApps aansluit bij uw rol

PowerApps maakt het bedrijfsanalisten en andere specialisten eenvoudig om apps te maken met behulp van de vaardigheden die u al bezit. Maar dit is niet het enige type PowerApps-gebruiker. Sommige gebruikers voeren alleen maar apps uit die anderen maken. Weer anderen, die beroepshalve code schrijven (professionele ontwikkelaars), benutten PowerApps om snel geavanceerde apps te bouwen.

Uw gebruik van PowerApps kan afhankelijk zijn van uw rol in een project of een team, en die rol kan veranderen. Een van uw collega’s maakt bijvoorbeeld een app die gekoppeld is aan het CRM-systeem (Customer Relationship Management) van uw bedrijf en u gebruikt deze app regelmatig om veelbelovende verkoopleads bij te houden. Maar u kunt ook zelf apps schrijven en die met uw werkgroep delen omdat uw directe collega’s die apps bijzonder handig vinden.

Verwante technologieën

De volgende technologieën worden vaak gebruikt in combinatie met PowerApps om robuuste apps te bouwen en te delen in uw organisatie. In uw apps kunnen gegevens uit meerdere bronnen worden geïntegreerd en ze kunnen werkstromen bevatten die taken automatiseren.

 • Microsoft Flow: geautomatiseerde werkstromen tussen uw favoriete apps en services maken
 • Gegevensbronnen, verbindingen, connectors en gateways: gegevens in de cloud en on-premises overbrengen naar uw apps
 • Common Data Service: bedrijfsgegevens integreren met behulp van het algemene gegevensmodel
 • Microsoft Dynamics 365: al uw zakelijke apps op internet uitvoeren
 • Microsoft AppSource: uw apps delen en opnemen in deze centrale locatie voor Microsoft en onze vele partners

Microsoft Flow

Microsoft Flow is een service voor het automatiseren van de werkstroom voor het groeiende aantal apps en services waarvan zakelijke gebruikers afhankelijk zijn. Microsoft Flow kan uw werk versnellen, zodat u minder tijd kwijt bent aan routinematige, terugkerende taken en meer tijd kunt besteden aan wat u wilt doen. Gebruik Microsoft Flow in combinatie met PowerApps om apps te ontwikkelen die werkstromen activeren en daarop reageren.

Microsoft Flow

Gegevensbronnen, verbindingen, connectors en gateways

Er zijn veel gegevensbronnen die voor u van belang kunnen zijn en PowerApps maakt gebruik van connectors om verbindingen met deze gegevensbronnen te maken. Sommige van de populairste gegevensbronnen worden hieronder weergegeven. Veel daarvan zijn cloudservices, zoals Salesforce. Connectors zijn misschien niet het leukste deel bij het ontwikkelen van apps, maar ze zijn essentieel om te werken met de gegevens die u, uw collega’s en uw klanten nodig hebben. Voor gegevens die niet in de cloud maar on-premises zijn opgeslagen, gebruikt u een gateway voor een betrouwbare verbinding tussen PowerApps en uw gegevensbron. De gateway bevindt zich op een on-premises computer en communiceert met PowerApps.

Gegevensbronnen en connectors voor PowerApps

Microsoft Common Data Service

Met de Common Data Service kunt u gemakkelijk zakelijke gegevens uit meerdere bronnen integreren. De service werkt met een algemeen gegevensmodel met veel entiteiten die worden gebruikt in apps en bedrijfsprocessen: entiteiten zoals Contact, Product en Sales Order. De service slaat de gegevens op een schaalbare en betrouwbare manier op en stelt de gegevens beschikbaar zodat meerdere toepassingen er gebruik van kunnen maken. De toepassingen kunnen apps zijn die u in PowerApps ontwikkelt, andere Microsoft-toepassingen of toepassingen van derden. De onderstaande afbeelding geeft een deel van de entiteit Contact in web.powerapps.com weer.

PowerApps - entiteit Contact

Microsoft Dynamics 365

Dynamics 365 is een cloudservice met speciaal gebouwde apps voor specifieke zakelijke behoeften zoals verkoopautomatisering, bedrijfsvoering of klantenservice. In PowerApps neemt u apps op in AppSource en gebruikers met wie u deze apps deelt kunnen de apps weergeven en uitvoeren in Dynamics 365, maar ook op mobiele apparaten. Het voordeel om de apps op te nemen in Dynamics 365 is dat u zo één locatie hebt om uw zakelijke apps uit te voeren. Dat kunnen apps van gebruikers in uw organisatie, van Microsoft en van derden zijn.

Microsoft Dynamics 365

Microsoft AppSource

AppSource is de plek waar u gemakkelijk apps van uw collega’s, van Microsoft en van onze partners kunt vinden en evalueren. Wanneer u een app vanuit PowerApps deelt, stelt u deze beschikbaar in AppSource. U kunt ervoor kiezen om de app alleen beschikbaar te stellen voor mensen in uw organisatie of om de app openbaar beschikbaar te stellen.

Microsoft AppSource

U weet nu wat meer over alle onderdelen van PowerApps en verwante technologieën. U hoeft dat niet allemaal te onthouden, omdat we in de loop van deze cursus uw kennis blijven bijspijkeren voor elk van de behandelde onderdelen. We gaan nu verder met een inleiding tot de opties die u kunt gebruiken voor het maken van apps.

Volgende week

U weet nu wat meer over alle onderdelen van PowerApps en verwante technologieën. U hoeft dat niet allemaal te onthouden, omdat we in de loop van deze cursus uw kennis blijven bijspijkeren voor elk van de behandelde onderdelen. Volgende week gaan we verder met een inleiding tot de opties die u kunt gebruiken voor het maken van apps.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!