OfficeGrip_logo

Intel VS AMD – Het verschil tussen deze processoren

Kies de juiste processor

Intel en AMD zijn de 2 grootste fabrikanten die processoren voor de desktop en laptop markt uitbrengen. Intel heeft jarenlang een voorsprong gehad op het gebied van processoren, maar de laatste jaren heeft AMD een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Met de komst van de AMD Ryzen series is er een stevige concurrentiestrijd begonnen tussen deze 2 leveranciers. Deze concurrentiestrijd heeft alleen maar voordelen voor de eindgebruiker, omdat de processoren hierdoor goedkoper worden. Wij bespreken hier de verschillen tussen deze 2 processoren en welke jij moet kiezen.

Intel en AMD vroeger

Bij het kiezen van een desktop of laptop heb je vaak te maken met een keuze tussen Intel en AMD. Vroeger was het eigenlijk altijd zo dat de processoren van Intel beter presteerde dan die van AMD. Intel liep eigenlijk een stuk verder voor op de ontwikkelingen van processoren en heeft langere tijd een monopolie positie gehad. AMD kon met hun FX serie processoren namelijk geen concurrentie bieden tegen de vergelijkbare processoren van Intel. Intel processoren waren in die tijd sneller en zuiniger dan die van AMD.

De nieuwe AMD Ryzen serie

AMD Logo

Met de komst van de AMD Ryzen serie in 2017 heeft AMD een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Intel kreeg er in een keer een sterke concurrent bij, waardoor er eigenlijk een prijzenoorlog is gestart tussen deze 2 fabrikanten. De Ryzen serie brengt namelijk vergelijkbare prestaties voor een lagere prijs. Het verbruik van de Ryzen processoren is ook vergelijkbaar met die van Intel, waardoor ook laptopfabrikanten steeds vaker een laptop met Ryzen processoren uitbrengen.

Welke processor moet ik kiezen?

De verschillen tussen deze 2 processoren zijn door de jaren heen steeds kleiner geworden. Het verschil tussen Intel en AMD maakt in de basis tegenwoordig niet heel erg veel meer uit, omdat beide processoren vergelijkbare prestaties bieden. De processoren kunnen beide dezelfde taken aan en liggen prijstechnisch dicht bij elkaar.

Bij het kiezen tussen een Intel of AMD processor is het wel belangrijk om op te letten welke generatie je kiest. Er komen uiteraard steeds nieuwere processoren uit, waardoor de nieuwere generatie sneller is dan de oudere generatie. We bekijken hieronder welke processoren er precies zijn en waarop je moet letten.

Basis taken: Een Intel i3 of AMD Ryzen 3

Een Intel i3 of AMD Ryzen 3 serie processor is uiterst geschikt voor het uitvoeren van lichtere taken. Werk je voornamelijk vanuit een internetbrowser, dan volstaat een Intel i3 of AMD Ryzen 3. Dit zijn goedkopere processoren die namelijk prima prestaties leveren om lichtere taken uit te voeren.

Deze processoren verbruiken minder stroom, waardoor ze vaker worden gebruikt in laptops met langere batterijduur. Taken zoals e-mailen, internetten, Microsoft Teams, Spotify en andere applicaties werken goed op een Intel i3 of AMD Ryzen 3 processor. Op het moment dat je wat intensievere taken gaat uitvoeren raden wij wel een Intel i5 of Ryzen 5 aan.  

Intensievere taken: Intel i5 of AMD Ryzen 5

Een Intel i5 of AMD Ryzen 5 processor maakt het mogelijk om wat intensievere taken uit te voeren. Deze processoren zijn wat beter in multitasken tussen zwaardere applicaties. Zie deze processoren eigenlijk als een middenklasse die in staat is om wat zwaardere taken uit te voeren.

Werk je regelmatig met photoshop, moet je multitasken tussen zwaardere programma’s of speel je intensievere games, dan kun je het beste kiezen voor een Intel i5 of Ryzen 5 processor. Deze processoren zijn net wat krachtiger om deze taken uit te voeren.

Zware taken: Intel i7 of AMD Ryzen 7

Voor zware taken kun je het beste kiezen voor een Intel i7 of AMD Ryzen 7 processor. Deze processoren hebben namelijk een sterkere rekenkracht, waardoor zware programma’s soepeler werken. Deze processoren worden minder gekozen dan de i5 en Ryzen 5, omdat het echt specifiek voor zware programma’s is bedoeld. Denk dan aan videobewerking, AutoCAD en het multitasken tussen intensievere programma’s.

Binnen een organisatie kunnen er een aantal personen zijn die baat hebben bij een Intel i7 of AMD Ryzen 7. Over het algemeen verstaat voor een gemiddelde werknemer een i3, i5, Ryzen 3 of Ryzen 5 prima.

Windows 11 heeft strengere eisen aan processoren

Windows 11 is op het moment van schrijven nog niet uitgebracht. Wel heeft Microsoft aangekondigd dat niet alle processoren ondersteund zijn. Bij processoren zijn er namelijk verschillende generaties die gebruikt worden. Om Windows 11 te kunnen installeren in de toekomst is er minimaal een Ryzen 2000 of Intel 8th generation processor nodig.

Zakelijke hardware

Van plan om zakelijke hardware te kopen maar geen idee waar je moet beginnen? Neem dan contact met onze hardware specialisten of bekijk onze uitgelichte producten.

Meer lezen

nieuwe-vertaal-functies-excel-VERTALEN-DETECTLANGUAGE-2
Excel

Nieuwe vertaal functies in Excel: VERTALEN en DETECTLANGUAGE

Microsoft Excel heeft onlangs twee krachtige nieuwe functies geïntroduceerd: VERTALEN() en DETECTLANGUAGE(). Deze functies zijn ontworpen om gebruikers te helpen bij het vertalen en identificeren van talen direct binnen hun spreadsheets, wat een aanzienlijke verbetering betekent voor iedereen die met meertalige datasets werkt.

Lees meer...
crowdstrike-storing
Achtergrond

Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

Lees meer...
Logo-OfficeGrip

OfficeGrip

Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!