OfficeGrip_logo

Is de NIS 2-richtlijn van toepassing op uw organisatie?

Breng dit in kaart door de zelfevaluatie!

Vanaf 14 december 2022 geldt er in Europa een nieuwe cyberrichtlijn, de NIS 2-richtlijn (Network and Information Systems Security Directive). Het doel van deze richtlijn is om de Europese Unie veiliger te maken door de digitale bescherming te versterken en de gevolgen van cyberincidenten te verminderen.

Wat houdt de NIS2-richtlijn in?

De NIS2-richtlijn is een Europese wetgeving die momenteel wordt omgezet naar nationale wetten onder coördinatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met relevante vakdepartementen.

Hier vindt u meer informatie over de inhoud en bedoeling van de NIS2-richtlijn.

Lancering zelf-evaluatie NIS2

Op 18 oktober is de zelfevaluatie NIS2 gelanceerd. Deze tool, ontwikkeld door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) in nauwe samenwerking met betrokken ministeries en toezichthouders, helpt organisaties te bepalen of ze onder de NIS2-richtlijn vallen. Ook wordt duidelijk of de organisatie als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ wordt beschouwd volgens de NIS2-richtlijn, wat essentieel is voor het functioneren van de maatschappij en/of de economie.

Waarom is de zelfevaluatie tool ontwikkeld?

De NIS2-richtlijn moet eind 2024 worden omgezet naar nationale wetgeving, die van toepassing zal zijn op alle organisaties die als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ worden beschouwd volgens de richtlijn. Organisaties hebben nog een jaar de tijd om zich voor te bereiden op de verplichtingen van deze aankomende wetgeving. Daarom heeft de RDI deze zelfevaluatie ontwikkeld, zodat organisaties nu al kunnen inschatten of ze aan de wet moeten voldoen.

Met deze zelfevaluatie bepaalt u voor uw organisatie:

 • Is de NIS 2-richtlijn van toepassing op uw organisatie?
 • Is uw organisatie ‘essentieel’ of ‘belangrijk’?
 • Valt uw organisatie onder Nederlands toezicht?

Voor wie is deze zelfevaluatie bedoeld?

 • Uw organisatie levert producten en/of diensten binnen de Europese Unie.
 • Uw organisatie levert producten en/of diensten in sectoren die worden genoemd in Bijlage I en II van de NIS 2-richtlijn, zoals de energiesector, vervoer, digitale diensten, gezondheidszorg, maakindustrie, enzovoort.
 • Uw organisatie heeft een bepaalde minimale omvang.
 • Uw organisatie kan onder andere wetgeving vallen of heeft een specifieke uitzonderingsgrond.

Welke ondersteuning wordt nog meer geboden aan bedrijven?

Binnenkort begint de internetconsultatie, waarbij organisaties kunnen reageren op de conceptwetteksten die voortkomen uit de NIS2-richtlijn. Dit geeft organisaties meer inzicht in wat er van hen wordt verwacht wanneer ze tegen het einde van 2024 aan de wet moeten voldoen. Zodra deze internetconsultatie officieel wordt aangekondigd, zal de Rijksoverheid ook handelingsperspectieven bekendmaken die organisaties kunnen helpen met de voorbereidingen op de aankomende wetgeving.

Op dit moment wordt de NIS 2-richtlijn omgezet in Nederlandse wetgeving. Zodra de Nederlandse wetgeving is vastgesteld, zal deze zelfevaluatie worden aangepast aan de nieuwe regelgeving.

Deze zelfevaluatie bevat gedetailleerde vragen over het type producten, diensten en de omvang van uw organisatie. Raadpleeg personen binnen uw organisatie die deze informatie kunnen verstrekken.

Om de zelfevaluatie met lege antwoorden te starten, drukt u op CTRL-F5.

U kunt de NIS2 zelfevaluatie hier bekijken.

Naleven van de NIS-2 richtlijn

Bent u klaar voor de toekomst van cybersecurity? OfficeGrip staat klaar om uw organisatie te ondersteunen bij de naleving van de NIS 2-richtlijn. Door de benodigde acties uit te voeren bereid u uw organisatie voor op de veranderingen die eraan komen.

Onze experts staan klaar om u te helpen bij het begrijpen van de vereisten die deze nieuwe wetgeving met zich meebrengt u te begeleiden in de benodigde stappen. Neem contact op met één van onze experts om te ontdekken hoe OfficeGrip u kan helpen uw organisatie voor te bereiden op de NIS 2-richtlijn.

Meer informatie over Cybersecurity?

Download dan hier gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Cybersecurity voor bedrijven

Meer lezen

copilot-prompting
Copilot

Microsoft 365 Copilot – de kunst en wetenschap van prompting

Prompting is hoe je Microsoft 365 Copilot vraagt om iets voor je te doen – zoals creëren, samenvatten, bewerken of transformeren. Denk bij prompting aan een gesprek voeren, waarbij je eenvoudige maar duidelijke taal gebruikt en context biedt, zoals je dat ook zou doen met een assistent. Er zijn veel soorten prompts die je kunt gebruiken, afhankelijk van de taak die je gedaan wilt hebben.

Lees meer...
copilot-studio
Copilot

Microsoft Copilot Studio

Microsoft Copilot Studio is een end-to-end AI-platform voor gesprekken waarmee u copilots kunt maken en aanpassen met behulp van natuurlijke taal of een grafische interface. Met Copilot Studio kunt u eenvoudig copilots ontwerpen, testen en publiceren die aansluiten op uw specifieke behoeften voor interne of externe scenario’s in uw branche, afdeling of rol.

Lees meer...
microsoft-archive
Eindgebruiker

Beheer uw verouderde gegevens met Microsoft 365 Archive

Vaak is het voor organisaties belangrijk om inactieve of verouderde gegevens gedurende langere tijd te bewaren voor toekomstig gebruik. Met Microsoft 365 Archive kunnen deze inactieve gegevens worden verplaatst naar een “koude opslaglaag” (archief) binnen SharePoint.

Lees meer...

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in en we nemen spoedig contact met u op.
  Of bereik ons via de onderstaande gegevens:

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!