OfficeGrip_logo

Maak kennis met Project Cortex

Afgelopen week heeft Microsoft Project Cortex geïntroduceerd, de eerste nieuwe service in Microsoft 365 sinds de lancering van Microsoft Teams. Project Cortex maakt gebruik van geavanceerde AI om inzichten en expertise te leveren in de apps die u dagelijks gebruikt, om collectieve kennis te benutten en om mensen en teams in staat te stellen sneller te leren, bij te scholen en te innoveren.

Project Cortex gebruikt AI om te redeneren over de inhoud van teams en systemen, het herkennen van inhoudstypes, het extraheren van belangrijke informatie en het automatisch organiseren van inhoud in gedeelde onderwerpen zoals projecten, producten, processen en klanten. Cortex creëert vervolgens een kennisnetwerk op basis van relaties tussen onderwerpen, inhoud en mensen.

Nieuwe onderwerppagina’s en kenniscentra – gemaakt en bijgewerkt door AI – stellen experts in staat om kennis te beheren en delen met wiki-achtige eenvoud. En onderwerpkaarten leveren kennis aan mensen in Outlook, Microsoft Teams en Office.

clipboard_image_0.jpeg

Project Cortex bouwt voort op intelligentie uit de Microsoft Graph, een verscheidenheid aan Microsoft AI-technologieën en de toonaangevende inhoudsservices van SharePoint, die onlangs over 100 miljoen maandelijkse actieve commerciële gebruikers heenging, als onderdeel van Microsoft 365. Cortex laat u ook verbinding maken met externe systemen en repositories ; gebruik geavanceerde AI om het vastleggen, categoriseren en beheren van inhoud te automatiseren; en bescherm informatie met intelligente beveiliging en compliance.

Project Cortex

Project Cortex helpt klanten om deze resultaten te bereiken door AI te gebruiken om:

 • Organiseer kennis in uw teams en systemen
 • Geef mensen ‘just-in-time’ kennis en expertise in de apps die u elke dag gebruikt
 • Beheer en bescherm uw inhoud op intelligente wijze met ingebouwde beveiliging en workflow

Organiseer kennis in uw teams en systemen

Project Cortex past AI toe om te redeneren over de gestructureerde en ongestructureerde inhoud van uw organisatie, het herkennen van inhoudstypes, het extraheren van belangrijke informatie en het automatisch organiseren in onderwerpen.

Geavanceerde cognitieve services leggen inhoud vast, extraheren informatie en taggen inhoud automatisch.

 • Beeld- en tekstherkenning identificeren objecten in gescande of geüploade afbeeldingen op basis van meer dan 10.000 attributen en extraheert tekst uit afbeeldingen en PDF’s.
 • Met formulierverwerking kunt u belangrijke informatie in formulieren lokaliseren en die informatie als metagegevens extraheren. In het onderstaande voorbeeld kunt u een regel instellen om contract effectieve datums automatisch te taggen door de tekst van voorbeelddocumenten te analyseren.

clipboard_image_2.png

AI gebruiken om informatie te taggen en te ordenen

 

 • Met machine teaching, powered door LUIS, kunnen experts de AI trainen om informatie in ongestructureerde documenten, zoals contracten, voorstellen of trainingsmateriaal, te herkennen die een gevarieerde inhoud en opmaak kunnen hebben. Net zoals u een collega kunt leren om door documenten te bladeren en deze te taggen, kunt u nu AI leren door een herbruikbaar model te maken op basis van een kleine subset van voorbeelddocumenten.
 

Project Cortex verzamelt veilig inhoud die elke dag wordt gemaakt en gedeeld in Microsoft 365 (inclusief bestanden, gesprekken, opgenomen vergaderingen en video) en categoriseert de inhoud op basis van het type en tagt deze met geëxtraheerde metagegevens.

AI past vervolgens geavanceerde topic mining-logica toe – of het nu gaat om inhoud in Microsoft 365 of verbonden vanaf externe systemen – om onderwerpen te identificeren en inhoud aan die onderwerpen te relateren. Onderwerpen kunnen elke belangrijke kennis weerspiegelen, waaronder klanten, producten, projecten, beleid en procedures. Technisch gezien maakt AI kennisentiteiten, een nieuwe objectklasse, in de Microsoft Graph. De relaties tussen deze onderwerpen – die kennisentiteiten – en de ervaringen die deze kennis met mensen verbinden, creëert uw kennisnetwerk.

De metagegevens die op inhoud worden toegepast – door AI of door experts – worden beheerd in een bijgewerkte Managed Metadata Service (MMS) die is uitgebreid om tagging van inhoud in Microsoft 365 te ondersteunen. Met beheerde metadata kunt u algemene termen in een taxonomie definiëren, inclusief synoniemen en meertalig ondersteuning, voor nauwkeurige tagdefinities. Organisaties die MMS-taxonomie hebben gebruikt, kunnen die tags minen om onderwerpen in hun inhoud te herkennen. Met Synoniemen kunt u ook inhoud ophalen met elk van die tag-synoniemen.

MMS ondersteunt ook enterprise content types, waardoor het gemakkelijk wordt om documentsjablonen en metadatakolommen in uw informatiearchitectuur te beheren. En het wordt eenvoudiger om aangepaste taxonomie te importeren, exporteren en integreren met systemen van derden.

Geef mensen ‘just-in-time’ kennis en expertise

Project Cortex levert kennis en expertise aan mensen in de apps die ze dagelijks gebruiken. Het zorgt ook voor nieuwe kenniservaringen die kennis samenstellen voor uw organisatie.

Topic cards verschijnen automatisch wanneer een onderwerp wordt gedetecteerd en tonen u een beschrijving, experts, bronnen en andere informatie over het onderwerp. Topic cards verschijnen automatisch in Outlook, Word, SharePoint en Microsoft Teams en verschijnen in resultaten in Microsoft Search.

TCinSP.gif

Onderwerpkaart op een SharePoint-pagina

Topics/onderwerpen maken het gemakkelijker om mensen te vinden op basis van hun vaardigheden, projecten en expertise. Wanneer u naar een topic zoekt via Microsoft Search of Bing, ziet u een lijst met mensen die het onderwerp aan hun profiel hebben toegevoegd.

Bovendien worden onderwerpen prominent weergegeven in Personen-kaarten in Microsoft 365, zodat u eenvoudig kunt identificeren wie waar binnen uw organisatie aan werkt. En Project Cortex zal u automatisch vragen om onderwerpen toe te voegen, gebaseerd op het werk dat u doet, om u te helpen uw profiel actueel te houden.

clipboard_image_4.png

Personen-kaarten in Microsoft 365

Al deze informatie kan diepgaand worden onderzocht op een Topic pagina. Project Cortex bouwt onderwerppagina’s automatisch op basis van uw inhoud, met behulp van AI. Maar pagina’s worden beter met experts, die met wiki-achtige eenvoud nieuwe onderwerpen kunnen bewerken of maken, met hun kennis en extra middelen, en tegelijkertijd uw kennisnetwerk transparant trainen. AI houdt ook uw onderwerppagina’s up-to-date, naast voortdurende mensgerichte curatie.

TP.gif

Topic pagina in Project Cortex

Topic pagina’s zijn te zien in uw kenniscentrum , dat een gepersonaliseerde weergave van relevante kennis in uw organisatie oplevert, inclusief trending relevante onderwerpen en open vragen. Daarnaast kunt u aanvullende, onderwerpspecifieke kenniscentra creëren – expertisecentra die specifieke kennisuitwisselingsscenario’s in uw organisatie ondersteunen, zoals projecten, producten, beleid en procedures of klanten. Het kenniscentrum biedt ook extra webonderdelen om kennis en training vanuit uw hele organisatie te integreren. Deze aangepaste kenniscentra zijn gebouwd met en integreren naadloos in uw intelligente SharePoint-intranet.

KC.gif

Het kenniscentrum in Project Cortex

Beheer en bescherm uw inhoud op intelligente wijze met ingebouwde beveiliging en workflow

Als Project Cortex is ingeschakeld, komen AI-functies die het vastleggen en categoriseren van inhoud automatiseren naar alle SharePoint-bibliotheken, evenals naar nieuwe contentcentra. Contentcentra zijn bibliotheken met superkrachten, waar u rapporten en analyses kunt uitvoeren over hoe inhoud wordt gebruikt. Met contentcentra kunt u ook AI-modellen maken voor inhoudsverwerking en inhoudsgerichte processen automatiseren met AI Builder en Power Automate die goed integreren met Cortex.

De grens van uw kennisnetwerk is uw organisatie. Omdat het is ingebouwd in Microsoft 365, behoudt het de privacy, beveiliging en compliance die u van Microsoft 365 verwacht.

Onderwerpen zijn bijvoorbeeld alleen zichtbaar voor mensen met toegang tot inhoud en informatie met betrekking tot het onderwerp. En de informatie die u over een onderwerp ziet, geeft uw toegang en machtigingen weer. Bovendien kunnen beheerders bepalen welke inhoudsgebieden zijn opgenomen in Cortex, door sites of documenten met bepaalde classificatielabels (zoals HBI) uit te sluiten. En beheerders kunnen bepalen of onderwerpen worden gepubliceerd voor een bredere zichtbaarheid, en er zal ook een blokkeerlijst zijn om specifieke onderwerpnamen uit te sluiten.

Belangrijk is dat Project Cortex uw beveiligingsprofiel verbetert door inhoud automatisch te categoriseren en te taggen met metagegevens, die vervolgens door Microsoft Information Protection (MIP) kunnen worden gebruikt om beveiligings- en nalevingsbeleid toe te passen. En diezelfde automatische categorisatie en tagging kan worden gebruikt om bedrijfsprocessen te stroomlijnen met Power Automate.

Cortex kan ook verbinding maken met inhoud in externe opslagplaatsen en systemen met behulp van de nieuwe Microsoft Search-connectoren. Deze connectoren ondersteunen al:

 • Windows File Share
 • ServiceNow
 • SQL database
 • Intranet-websites
 • MediaWiki
 • Azure Data Lake Gen2
 • Salesforce
 • en connectoren van derden via de API
 

En er zullen de komende maanden meer connectoren worden toegevoegd.

Veel Gestelde Vragen

Wat is Project Cortex?

Project Cortex is een nieuwe AI-aangedreven service in Microsoft 365. Het gebruikt AI om een kennisnetwerk te creëren dat de gegevens van uw organisatie beredeneert en deze automatisch organiseert in gedeelde onderwerpen zoals projecten en klanten. Het levert mensen ook ‘just-in-time’ relevante kennis via onderwerpkaarten en onderwerppagina’s in de apps die ze dagelijks gebruiken.

Bovendien maakt Project Cortex bedrijfsprocesefficiëntie mogelijk door uw inhoud om te zetten in een interactieve kennisbank, met innovaties in slimme inhoudsopname, om documenten te analyseren en metadata te extraheren om geavanceerde inhoudsmodellen te creëren; machine teaching, zodat vakdeskundigen het systeem kunnen leren hoe semi-gestructureerde inhoud te begrijpen; en het ophalen van kennis, zodat mensen gemakkelijk toegang hebben tot de waardevolle kennis die zo vaak opgesloten zit in documenten, gesprekken, vergaderingen en video’s. Voortbouwend op de inhoud die u al in SharePoint hebt, verbindt Cortex inhoud tussen Microsoft 365 en externe systemen en kunt u informatie beheren en processen stroomlijnen met ingebouwde beveiliging, compliance en workflow.

Hoe verhoudt het zich tot Microsoft 365 en SharePoint?

Project Cortex voegt nieuwe mogelijkheden toe aan de apps en inhoud die u al hebt in Microsoft 365. Het omvat mogelijkheden om kennis en expertise te vinden en te delen in apps zoals SharePoint, Outlook en Microsoft Teams, en laat u AI toepassen om inhoud in SharePoint-bibliotheken te classificeren en organiseren .

Waarom bouwt Microsoft een nieuw product?

In een wereld van snelle veranderingen en een wereldwijd tekort aan vaardigheden, is leren om sneller te leren, kennis te benutten en werknemers bij te scholen het concurrentievoordeel van de nieuwe werkplek.

Onze mensen in staat stellen zich aan te passen en nieuwe vaardigheden op te doen, is belangrijker dan ooit. Vandaag de dag duurt het te lang om op de hoogte te komen van een nieuwe rol, een nieuw team, een nieuw project of zelfs een nieuw onderwerp. Het is te moeilijk om relevante inhoud, antwoorden en experts te vinden. En het is te moeilijk om al uw kennis over organisatiegrenzen te verbinden en te beheren.

Met Microsoft 365 richt Microsoft zich erop al hun klanten te helpen deze uitdagingen op te lossen. Met de combinatie van een enorm contentcentrum, enorme signalen van de Microsoft Graph en verbeteringen in AI, hebben ze een unieke kans om de ware belofte van kennis te realiseren, mensen in staat te stellen innovatie te stimuleren, het leren te versnellen en informatie te beschermen.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Er komt nieuw materiaal beschikbaar in november 2019 via http://aka.ms/ProjectCortex.

Is er een preview-programma?

Microsoft opende hun privé preview-programma op Ignite 2019 voor een select aantal nieuwe aanvragers. Klanten kunnen meer informatie vinden en zich aanmelden voor het programma in het Project Cortex Resource Center op http://aka.ms/ProjectCortex

Hoe is het geprijsd?

Prijzen en verpakking zijn niet definitief. Project Cortex wordt een premium-service in Microsoft 365 en de definitieve verpakking wordt gedeeltelijk bepaald op basis van feedback van klanten als onderdeel van het privévoorbeeld.

Wanneer is Project Cortex beschikbaar?

Project Cortex is momenteel in privé preview en zal algemeen beschikbaar worden in de eerste helft van 2020.

Hoe beschermt Project Cortex de beveiliging en compliance van inhoud?

Project Cortex is gebaseerd op de beveiliging en compliance van inhoud die wordt afgedwongen door Microsoft 365. Zo worden toegang, bewaarlabels, datasoevereiniteit en informatiebarrières allemaal consistent onderhouden voor en na de activering van Cortex. Daarnaast kunnen organisaties nog strengere beperkingen toepassen op de reikwijdte en beschikbaarheid van onderwerpinformatie die door Cortex wordt gedeeld.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!