OfficeGrip_logo

Microsoft introduceert SharePoint Premium

AI automatisering en extra beveiliging voor uw contentervaringen en verwerking.

Vandaag de dag wordt er meer content gecreëerd dan ooit tevoren. Gemiddeld worden er dagelijks maar liefst twee miljard documenten in Microsoft 365 toegevoegd. Het is van belang dat deze documenten grondig worden georganiseerd en beheerd met robuuste processen, beveiliging en naleving van regelgevingen. Aangezien AI en Copilot de mogelijkheden van content nog waardevoller maken voor de groei van uw organisatie en uw medewerkers, betekent dit dat een uitgebreide en innovatieve contentbeheeroplossing belangrijker is dan ooit.

SharePoint is ’s werelds grootste en meest flexibele cloud contentbeheerplatform. Dit platform stelt u in staat om samen te werken, informatie te delen en te leveren met dynamische sites, gepersonaliseerd nieuws en veilige bestandsdeling.

 • Samenwerken: Geef teams de kracht van dynamische sites in Microsoft Teams. Synchroniseer en deel bestanden, gegevens en middelen op een veilige wijze.
 • Informeer: Publiceer informatie en bronnen op uw intranet. Vertel uw verhaal met prachtige aangepaste sites en gepersonaliseerd, gericht nieuws.
 • Leveren: Toegang krijgen, beheren en opslaan van samenwerkings- en transactie-inhoud in ons flexibele cloudplatform op grote schaal, geïntegreerd over Microsoft 365.

Inhoudsopgave

Introductie SharePoint Premium

SharePoint, het geavanceerde contentbeheer- en ervaringsplatform van Microsoft, brengt met SharePoint Premium AI, automatisering en extra beveiliging naar uw contentervaringen en verwerking. Met SharePoint Premium worden de reeds uitgebrachte diensten als onderdeel van Syntex, inclusief SharePoint Advanced Management, overgebracht naar de groeiende familie van SharePoint-diensten, samen met gloednieuwe contentervaringen.

SharePoint Premium biedt nieuwe manieren om te communiceren met uw content, deze te beheren en te beschermen gedurende de levenscyclus ervan. Het helpt u ook de waarde van de inhoud te maximaliseren met beveiliging en structuur, en bereidt deze voor op Copilot voor Microsoft 365, de AI-assistent van de volgende generatie die de productiviteit zal transformeren.

 • Contentervaringen en oplossingen – verhoog de productiviteit van medewerkers, verbeter uw bedrijfsprocessen door content actueel te houden, stimuleer ontdekking en werk samen aan honderden bestandstypen. Optimaliseer kritieke zakelijke documentprocessen zoals contracten, facturen, SOW’s en meer met behulp van AI, beveiliging en workflow.
 • Contentverwerking – organiseer uw inhoud om de waarde ervan te maximaliseren met door AI aangestuurde automatisering om documenten te bouwen, classificeren en taggen, en content voor te bereiden op Copilot.
 • Contentbeheer – ga actief in op overdeling en uitbreiding van content door de levenscyclus van de inhoud te beheren en toegang te regelen met eenvoudige maar krachtige tools.

Contentervaringen

Contentplatformen moeten meer doen dan alleen bestanden opslaan. Deze dienen rijke oplossingen te bieden die klaar zijn om uitgevoerd te worden op elk bestand.

Ten eerste wordt de kracht van samenwerking in Office uitgebreid naar een geïntegreerde bestandsviewer. Met ondersteuning voor meer dan 400 bestandstypen kunt u binnenkort inkt, opmerkingen, vermeldingen, taken en meer toevoegen aan elk ondersteund bestandstype, net zoals u dat nu doet voor Office-documenten.

SharePoint-Premium-1

Opmerkingen in de geïntegreerde bestandsviewer

SharePoint Premium introduceert nieuwe oplossingen voor het werken met hoogwaardige documenten. U kunt werken met contracten, werkverklaringen, bestellingen, facturen en meer in de nieuwe Business Documents-app in Teams. In de app kunt u de volledige lijst met documenten in een duidelijk overzicht bekijken. U krijgt bruikbare inzichten, zoals tijdige waarschuwingen voor contracten die binnenkort verlopen of aandacht nodig hebben.

Ook kunt u nieuwe contracten opstellen in Word met standaardsjablonen die gebruikmaken van contentassemblage om belangrijke details voor nieuwe contracten in te vullen. U kunt ook een contract vergelijken met gerelateerde contracten met behulp van de nieuwe door AI aangedreven regelafwijking-engine om wijzigingen te markeren die mogelijk extra aandacht vereisen of risico’s kunnen opleveren. Eenmaal goedgekeurd, kunnen contracten worden doorgestuurd ter ondertekening met SharePoint eSignature. Informatie blijft binnen de vertrouwensgrens van Microsoft 365, zodat deze uw tenant niet verlaat, en u kunt externe partijen betrekken bij het ondertekenen en goedkeuren van het document.

Er kunnen grote hoeveelheden documenten toegevoegd worden, en de nieuwe door AI aangedreven clausule-analyser zal automatisch contracten met een hoog risico analyseren en destilleren die uw aandacht vereisen, samen met geïdentificeerde risico’s.

U kunt ook uw inhoud uitbreiden naar externe leveranciers en klanten met de nieuwe Document Portal. De Document Portal stelt u in staat om een gemakkelijk toegankelijke externe site op te zetten, in de huisstijl van uw organisatie, geïntegreerd met consumenten- of organisatie-identiteiten, zodat u met vertrouwen kunt samenwerken aan geselecteerde documenten.

Contentverwerking

Als onderdeel van Microsoft Syntex worden nieuwe manieren gegeven om AI te gebruiken om uw documenten te classificeren, labelen, beveiligen en ervoor te zorgen dat nieuwe documenten worden gebouwd met geautomatiseerde sjablonen om inhoud op schaal te creëren. Inhoud verrijken met beveiliging en structuur is een van de beste manieren om workflows te optimaliseren en inhoud voor te bereiden op nieuwe AI-ervaringen zoals Copilot.

SharePoint eSignature digitaliseert veilig uw goedkeuring-workflow voor documenten. Dit wordt algemeen beschikbaar en uitgerold gedurende het eerste kwartaal van 2024. Als uw organisatie momenteel andere eSignature-services gebruikt, zijn we verheugd om Adobe en DocuSign aan te kondigen als de lanceringpartners voor SharePoint eSignature. Integratie van derden met Adobe Acrobat Sign en DocuSign worden ook algemeen beschikbaar in begin 2024.

SharePoint-Premium-3

Diensten zoals documentverwerking, contentbeheer, optische tekenherkenning, beeldverwerking en taxonomietagging zijn allemaal algemeen beschikbaar onder de merknaam Syntex, en zullen in de toekomst deel uitmaken van SharePoint Premium.

Daarbij zijn er ook nieuwe pay-as-you-go-services voor SharePoint Premium aangekondigd, die algemeen beschikbaar zullen zijn tegen het einde van december 2023:

 • Vertaling voor bestanden en Stream-video – bestanden en Stream-video-transcripties omzetten in tientallen ondersteunde talen, automatisch en op schaal. Ook worden hier vertaaldiensten aangeboden voor Stream-video in SharePoint en nieuwe door AI aangedreven video-opruiming die automatisch pauzes en opvulling in opnames verwijdert.
 

Daarnaast zijn er nog meer aankondigingen voor de eerste helft van 2024:

 • Autofill-kolommen – stellen u in staat dynamisch een nieuwe kolom toe te voegen aan een documentbibliotheek en AI te gebruiken om automatisch ontdekte waarden in te vullen.
 • PII-detectie – bestanden markeren die persoonlijk identificeerbare informatie (PII) bevatten, zoals adressen, telefoonnummers, creditcardgegevens en meer.
 • Multilabel-classificeerder – voer een enkel AI-model uit om automatisch het inhoudstype in te stellen en het juiste model te bepalen om volledige gegevensextractie en -analyse toe te passen, in plaats van meerdere modellen uit te voeren om de beste overeenkomst te vinden.
 • Redactie – Zoek en verwijder zichtbaarheid voor geselecteerde gevoelige informatie, zoals namen, adressen, sofi-nummers, bij het bekijken van inhoud.
SharePoint-Premium-4

Autofill-kolommen

Deze mogelijkheden kunnen individueel en in bulk worden gebruikt om te transformeren hoe inhoud wordt gecreëerd, verwerkt en ontdekt. Daarbij is ook Microsoft Graph API’s voor SharePoint Premium gelanceerd, waarmee u documentverwerking, contentassemblage en gerelateerde services kunt integreren in uw eigen aangepaste apps.

Al deze diensten zijn beschikbaar voor alle Microsoft 365-gebruikers zonder extra licentie op basis van pay-as-you-go. Binnenkort worden deze mogelijkheden ondergebracht onder de SharePoint Premium-merknaam.

Bovendien start Microsoft vanaf januari 2024 een tijdelijke promotie waarmee klanten van pay-as-you-go-contentverwerking een klein deel van hun maandelijkse capaciteit gratis kunnen krijgen, voordat kosten van toepassing zijn op extra verwerkte inhoud. Dit promotieprogramma, dat zes maanden zal lopen, stelt u in staat deze diensten uit te proberen en te begrijpen hoe ze uw inhoud verbeteren.

Contentbeheer

Met meer inhoud uit meer workloads is het cruciaal om ervoor te zorgen dat de juiste informatie wordt gedeeld en dat gevoelige informatie niet per ongeluk wordt overgedeeld of blootgesteld in zoekopdrachten of Copilot. SharePoint Premium breidt traditionele IT-besturingselementen voor inhouds- en toegangsbeheer uit naar inhoudseigenaren en makers om inhoud op schaal gedurende de hele levenscyclus te beheren.

Overshared-sites en inhoud kunnen ongeautoriseerde toegang en operationeel risico voor organisaties veroorzaken. Inzichten over gegevenstoegang (DAG) kunnen hierbij helpen. DAG-rapporten bieden een overzicht van potentieel overgedeelde sites gefilterd op deelbeleid, websites verbonden aan Teams, gevoeligheidslabels, privacy en meer. Websites voor zakelijke inhoud kunnen ook worden gemarkeerd, omdat deze vaak strengere beleidsregels en beoordelingen vereisen.

SharePoint-Premium-5

Rapporten voor gegevenstoegangsbeheer

Rapporten maken slechts deel uit van het proces. Met SharePoint Premium kunnen site-toegangsrecensies geactiveerd worden bij inhoudseigenaren voor mogelijk risicovolle inhoud, waarbij ze hen vragen de toegang te beoordelen, nodige wijzigingen aan te brengen en te bevestigen dat sites op de juiste manier worden gedeeld.

Voor overgedeelde sites kunt u het nieuwe beleid voor beperkte toegang inschakelen waarbij de beveiligingsgroepen worden gespecificeerd die toegang moeten krijgen, ongeacht of bestanden rechtstreeks zijn gedeeld.

AI kan niet alleen de productiviteit, maar ook het bestuur en beheer transformeren. Door AI-gedreven beleidsaanbevelingen kunnen goed beheerde sites vergelijkt worden met andere sites in en vervolgens optimale toegangsregels aanbevelen.

Aan de andere kant stellen Content Event Insights u in staat om “interessante” momenten in de levenscyclus van de inhoud te vinden, zoals het delen in grote hoeveelheden of grote downloadvolumes. Content Event Insights bieden ook belangrijke context, zoals getroffen gebruikers en specifieke betrokken bestanden.

SharePoint-Premium-7

Ook wordt de productiviteit van beheerders versneld met AI. U zult binnenkort Copilot kunnen gebruiken in het SharePoint-beheercentrum om sites met problemen zoals overmatig delen, ontbrekende classificaties of inactiviteit te vinden – en Copilot gebruiken om te helpen bij het opstellen van de juiste beleidsregels voor het beheren van toegang, classificatie en archivering.

Microsoft 365 Archief

Het maximaliseren van de waarde van uw inhoud omvat het beheren van opslagkosten en het beschermen van informatie tegen externe risico’s gedurende de hele levenscyclus.

Microsoft 365 Archief stelt u in staat om opslagkosten te beheren terwijl u de informatiearchitectuur up-to-date houdt. U kunt SharePoint Premium-beleidsregels voor verouderde inhoud uitbreiden om oudere sites naar Microsoft 365-archiefopslag te verplaatsen. Het archief behoudt de volledige rijkdom van OneDrive- en SharePoint-inhoud met versies, metadata en beveiliging. Het verplaatst het bestand in rust naar redundante opslag binnen de vertrouwensgrens van Microsoft 365.

Gearchiveerde inhoud is verwijderd van directe toegang en zoekopdrachten door eindgebruikers, maar alle gearchiveerde inhoud behoudt zijn beveiligings- en retentiebeleid. Beheerders kunnen er nog steeds naar zoeken en nalevingsacties uitvoeren, zoals eDiscovery of het verwijderen van records. En indien nodig kan de inhoud snel worden teruggezet naar Microsoft 365 “hot” storage.

Microsoft 365 Archief is beschikbaar in de openbare preview. De prijsstelling is aanzienlijk lager dan traditionele Microsoft 365 hot storage, en u betaalt alleen voor het gebruik van opslag boven uw toegewezen Microsoft 365-opslag.

Microsoft 365 Backup

Het beschermen van vitale gegevens tegen dreigingen zoals ransomware-aanvallen vereist back-up. Microsoft 365 Backup biedt u optimale back-up- en herstelsnelheid, schaalbaarheid en betrouwbaarheid.

Microsoft 365 Backup wordt later in 2023 uitgerold naar de betaalde publieke preview en wordt verwacht algemeen beschikbaar te zijn in de eerste helft van 2024.

Beschikbaarheid

U kunt vandaag al beginnen met het gebruik van SharePoint Premium:

 • Contentverwerkingsservices zoals documentverwerking, contentassemblage, OCR, eSignature en meer zijn al algemeen beschikbaar onder de Syntex-merknaam op basis van pay-as-you-go voor de meeste Microsoft 365-plannen.
 
 • Contentbeheer onder de naam van SharePoint Advanced Management (“SAM”).
 

Diensten die momenteel beschikbaar zijn onder de Syntex-merknaam zullen in 2024 overgaan naar de SharePoint Premium-merknaam. SharePoint Premium zal twee licentiemodellen bevatten:

 • Contentverwerkingsservices, zoals documentverwerking, eSignature, PII-detectie, automatisch invullen van kolommen, contentbeheer, vertaling en beeldverwerking, zijn beschikbaar op basis van pay-as-you-go voor de meeste Microsoft 365-plannen.
 
 • Nieuwe mogelijkheden zoals de Business Documents-app, Documents Hub en de verbeterde bestandsviewer, evenals “SAM”, zullen beschikbaar zijn als gelicentieerde services die u kunt toevoegen aan Microsoft 365-plannen, waarvan de prijs zal worden aangekondigd bij de algemene beschikbaarheid in 2024.
 

Microsoft 365 Archive is beschikbaar in een betaalde openbare preview, en Microsoft 365 Backup zal ook beschikbaar zijn in een betaalde openbare preview tegen het einde van 2023. 

SharePoint Premium wordt algemeen beschikbaar in de eerste helft van 2024. Zowel SharePoint Premium seat-licenties als PayGo-services kunnen onafhankelijk worden gebruikt en gecombineerd om aan uw zakelijke vereisten te voldoen.

Bij OfficeGrip staan we klaar om u te begeleiden naar de meest geschikte route, zodat uw organisatie optimaal kan profiteren van de grenzeloze mogelijkheden die SharePoint Premium te bieden heeft. Met geavanceerd contentbeheer, AI-ondersteunde ervaringen en robuuste beveiligingsfuncties, opent SharePoint Premium de deur naar een nieuwe dimensie van productiviteit en samenwerking.

Wilt u meer weten over hoe SharePoint Premium uw organisatie kan versterken? Neem dan contact op met één van onze experts voor deskundig advies!

Houd de roadmap in de gaten om op de hoogte te blijven van de nieuwste toevoegingen binnen SharePoint.

Maak kennis met SharePoint foto

Meer informatie over Microsoft SharePoint?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

Maak kennis met SharePoint

Maak kennis met SharePoint foto

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  storing
  Achtergrond

  Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

  Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!