OfficeGrip_logo

Microsoft maakt inloggen zonder wachtwoord mogelijk

Zeg maar dag tegen wachtwoorden

Laten we eerlijk zijn, niemand houdt van wachtwoorden. Ze zijn onhandig, we vergeten ze regelmatig of gebruiken voor elk account hetzelfde wachtwoord. Toch hebben wij wachtwoorden nodig om onze gegevens te beschermen. Een wachtwoord is al jarenlang een van de belangrijkste beveiligingslagen voor ons digitale leven. We beveiligen onze e-mail, bankrekeningen, telefoons en nog veel meer ermee.

Onze wachtwoorden moeten complex & uniek zijn en regelmatig worden veranderd. Maar daar heeft Microsoft iets op bedacht! Vanaf vandaag is het mogelijk om je Microsoft account te beveiligen zonder een wachtwoord. Hoe dat precies werkt leggen wij hier uit.

Inhoudsopgave

Het probleem van wachtwoorden

Inloggen met wachtwoorden is een eenvoudige manier. Het enigste wat je nodig hebt is een gebruikersnaam en wachtwoord. Kwaadwillende kunnen, mits ze deze gegevens hebben, makkelijk toegang krijgen tot accounts. Zwakke wachtwoorden zijn namelijk het toegangspunt voor de meeste aanvallen op bedrijfs- en consumentenaccounts. Elke seconde worden er maar liefst 579 wachtwoorden aangevallen. Dat is omgerekend zo’n 18 miljard aanvallen per jaar!

Waarom zijn wachtwoorden zo kwetsbaar?

Wij maken grotendeels onze eigen wachtwoorden (behalve als je een password manager gebruikt). Omdat wachtwoorden een makkelijk doelwit van hackers zijn, zijn de eisen steeds strenger geworden. Het is daardoor een uitdaging geworden om veilige wachtwoorden te creëren. Wachtwoorden moeten ook nog eens om de zoveel tijd veranderd worden, waardoor wij ze regelmatig vergeten.

Microsoft wachtwoordloos inloggen

Inloggen zonder wachtwoord is nu mogelijk

Microsoft roept het al jaren, inloggen zonder wachtwoord is de toekomst. In maart 2021 was het voor organisaties al mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen. Nu wordt deze functie algemeen beschikbaar gesteld voor elke gebruiker! Dit betekent dat je vanaf vandaag met de Microsoft Authenticator-app, Windows Hello, een beveiligingssleutel of een verificatiecode die naar uw telefoon of e-mail is verzonden kan inloggen. Inloggen zonder wachtwoord is mogelijk bij apps en services zoals Microsoft Outlook, Microsoft OneDrive, Microsoft Family Safety en meer. De komende weken wordt deze functie verder uitgerold.

Tot slot

Het is dus vanaf nu mogelijk om een account te beveiligen zonder een wachtwoord. Dit maakt het beveiligen van accounts een stuk makkelijker en veiliger. Kwaadwillende kunnen op deze manier niet de traditionele phishing methodes gebruiken, omdat ze fysiek toegang moeten hebben tot jouw apparaat. Dit past dus in de Zero Trust strategie die Microsoft toepast op hun omgeving. Met het Zero Trust model wordt namelijk elke inlogactie geverifieerd, waardoor de omgeving optimaal wordt beveiligd. In ons eBook lees je meer over het Zero Trust model:

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

Meer lezen

kennis-cybersecurity
Achtergrond

Flink gebrek aan kennis over cybersecurity bij Nederlandse werknemers

Het jaarlijkse State of the Phish-rapport van Proofpoint, een vooraanstaande speler in cybersecurity- en compliance-oplossingen, wijst uit dat meer dan twee derde (69%) van de Nederlandse werknemers bewust het risico nemen om hun organisaties in gevaar te brengen. Dit gedrag resulteert in potentieel schadelijke gevolgen zoals ransomware- of malware-infecties, datalekken, of financieel verlies.

Lees meer...
HP-Amplify-Power-Partner
Achtergrond

OfficeGrip Hardware is trotse HP Amplify Power Partner

Onze relatie met HP stelt ons in staat om onze klanten niet alleen de beste producten te bieden, maar ook op maat gemaakt advies en uitstekende ondersteuning. Of je nu op zoek bent naar krachtige Probooks, Elitebooks, HP Pro en Elite Desktops, ZBooks, Z Desktop Workstations, printers of andere oplossingen binnen het HP-portfolio, bij OfficeGrip Hardware vind je precies wat je nodig hebt.

Lees meer...
AI-werkvloer
Copilot

De juiste manier om AI te benutten

De productiviteitswinsten van AI komen alleen wanneer bedrijven een doelgerichte en programmatische aanpak hanteren voor hun uitrol. In dit artikel geven wij vijf stappen om uw AI-implementatie te perfectioneren.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!