OfficeGrip_logo

Microsoft maakt inloggen zonder wachtwoord mogelijk

Zeg maar dag tegen wachtwoorden

Laten we eerlijk zijn, niemand houdt van wachtwoorden. Ze zijn onhandig, we vergeten ze regelmatig of gebruiken voor elk account hetzelfde wachtwoord. Toch hebben wij wachtwoorden nodig om onze gegevens te beschermen. Een wachtwoord is al jarenlang een van de belangrijkste beveiligingslagen voor ons digitale leven. We beveiligen onze e-mail, bankrekeningen, telefoons en nog veel meer ermee.

Onze wachtwoorden moeten complex & uniek zijn en regelmatig worden veranderd. Maar daar heeft Microsoft iets op bedacht! Vanaf vandaag is het mogelijk om je Microsoft account te beveiligen zonder een wachtwoord. Hoe dat precies werkt leggen wij hier uit.

Inhoudsopgave

Het probleem van wachtwoorden

Inloggen met wachtwoorden is een eenvoudige manier. Het enigste wat je nodig hebt is een gebruikersnaam en wachtwoord. Kwaadwillende kunnen, mits ze deze gegevens hebben, makkelijk toegang krijgen tot accounts. Zwakke wachtwoorden zijn namelijk het toegangspunt voor de meeste aanvallen op bedrijfs- en consumentenaccounts. Elke seconde worden er maar liefst 579 wachtwoorden aangevallen. Dat is omgerekend zo’n 18 miljard aanvallen per jaar!

Waarom zijn wachtwoorden zo kwetsbaar?

Wij maken grotendeels onze eigen wachtwoorden (behalve als je een password manager gebruikt). Omdat wachtwoorden een makkelijk doelwit van hackers zijn, zijn de eisen steeds strenger geworden. Het is daardoor een uitdaging geworden om veilige wachtwoorden te creëren. Wachtwoorden moeten ook nog eens om de zoveel tijd veranderd worden, waardoor wij ze regelmatig vergeten.

Microsoft wachtwoordloos inloggen

Inloggen zonder wachtwoord is nu mogelijk

Microsoft roept het al jaren, inloggen zonder wachtwoord is de toekomst. In maart 2021 was het voor organisaties al mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen. Nu wordt deze functie algemeen beschikbaar gesteld voor elke gebruiker! Dit betekent dat je vanaf vandaag met de Microsoft Authenticator-app, Windows Hello, een beveiligingssleutel of een verificatiecode die naar uw telefoon of e-mail is verzonden kan inloggen. Inloggen zonder wachtwoord is mogelijk bij apps en services zoals Microsoft Outlook, Microsoft OneDrive, Microsoft Family Safety en meer. De komende weken wordt deze functie verder uitgerold.

Tot slot

Het is dus vanaf nu mogelijk om een account te beveiligen zonder een wachtwoord. Dit maakt het beveiligen van accounts een stuk makkelijker en veiliger. Kwaadwillende kunnen op deze manier niet de traditionele phishing methodes gebruiken, omdat ze fysiek toegang moeten hebben tot jouw apparaat. Dit past dus in de Zero Trust strategie die Microsoft toepast op hun omgeving. Met het Zero Trust model wordt namelijk elke inlogactie geverifieerd, waardoor de omgeving optimaal wordt beveiligd. In ons eBook lees je meer over het Zero Trust model:

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

Meer lezen

Eindgebruiker

Vind de beste Microsoft-licentie voor jouw organisatie

Vandaag de dag is het gebruik van efficiënte tools en technologieën cruciaal om concurrerend te blijven. Hier komt Microsoft 365 om de hoek kijken als de meest veelzijdige en populaire suite van applicaties en services. Deze functies stelt bedrijven in staat om optimaal met elkaar te communiceren, samen te werken en productiever te zijn. Maar met al die ontelbare opties die Microsoft 365 biedt, krijgen wij bij OfficeGrip vaak de vraag: “Welke licentie past het beste bij mijn organisatie?”

Lees meer...
Microsoft-Stream
Eindgebruiker

Ontdek de vernieuwde versie van Microsoft Stream

Microsoft Stream (Classic) heeft een transformatie ondergaan en is vernieuwd als Stream (op SharePoint). De krachten van Stream en SharePoint worden gebundeld en daardoor is het mogelijk om video’s te creëren die direct geïntegreerd zijn in Microsoft 365. In dit artikel bespreken we de nieuwe Stream-ervaring en de gevolgen die dit heeft voor het gebruik van de klassieke versie van Stream.

Lees meer...
Eindgebruiker

De introductie van Town Halls in Microsoft Teams

Om de virtuele evenementervaring op Teams te vereenvoudigen, integreert Microsoft haar live-evenementmogelijkheden in de Teams-vergaderervaring. Dit zal een uniforme ervaring creëren voor gebruikers, of ze nu een kleine vergadering, een klantgericht webinar of een bedrijfsbrede Town Hall organiseren.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!