Microsoft maakt inloggen zonder wachtwoord mogelijk

Zeg maar dag tegen wachtwoorden

Laten we eerlijk zijn, niemand houdt van wachtwoorden. Ze zijn onhandig, we vergeten ze regelmatig of gebruiken voor elk account hetzelfde wachtwoord. Toch hebben wij wachtwoorden nodig om onze gegevens te beschermen. Een wachtwoord is al jarenlang een van de belangrijkste beveiligingslagen voor ons digitale leven. We beveiligen onze e-mail, bankrekeningen, telefoons en nog veel meer ermee.

Onze wachtwoorden moeten complex & uniek zijn en regelmatig worden veranderd. Maar daar heeft Microsoft iets op bedacht! Vanaf vandaag is het mogelijk om je Microsoft account te beveiligen zonder een wachtwoord. Hoe dat precies werkt leggen wij hier uit.

Inhoudsopgave

Het probleem van wachtwoorden

Inloggen met wachtwoorden is een eenvoudige manier. Het enigste wat je nodig hebt is een gebruikersnaam en wachtwoord. Kwaadwillende kunnen, mits ze deze gegevens hebben, makkelijk toegang krijgen tot accounts. Zwakke wachtwoorden zijn namelijk het toegangspunt voor de meeste aanvallen op bedrijfs- en consumentenaccounts. Elke seconde worden er maar liefst 579 wachtwoorden aangevallen. Dat is omgerekend zo’n 18 miljard aanvallen per jaar!

Waarom zijn wachtwoorden zo kwetsbaar?

Wij maken grotendeels onze eigen wachtwoorden (behalve als je een password manager gebruikt). Omdat wachtwoorden een makkelijk doelwit van hackers zijn, zijn de eisen steeds strenger geworden. Het is daardoor een uitdaging geworden om veilige wachtwoorden te creëren. Wachtwoorden moeten ook nog eens om de zoveel tijd veranderd worden, waardoor wij ze regelmatig vergeten.

Microsoft wachtwoordloos inloggen

Inloggen zonder wachtwoord is nu mogelijk

Microsoft roept het al jaren, inloggen zonder wachtwoord is de toekomst. In maart 2021 was het voor organisaties al mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen. Nu wordt deze functie algemeen beschikbaar gesteld voor elke gebruiker! Dit betekent dat je vanaf vandaag met de Microsoft Authenticator-app, Windows Hello, een beveiligingssleutel of een verificatiecode die naar uw telefoon of e-mail is verzonden kan inloggen. Inloggen zonder wachtwoord is mogelijk bij apps en services zoals Microsoft Outlook, Microsoft OneDrive, Microsoft Family Safety en meer. De komende weken wordt deze functie verder uitgerold.

Tot slot

Het is dus vanaf nu mogelijk om een account te beveiligen zonder een wachtwoord. Dit maakt het beveiligen van accounts een stuk makkelijker en veiliger. Kwaadwillende kunnen op deze manier niet de traditionele phishing methodes gebruiken, omdat ze fysiek toegang moeten hebben tot jouw apparaat. Dit past dus in de Zero Trust strategie die Microsoft toepast op hun omgeving. Met het Zero Trust model wordt namelijk elke inlogactie geverifieerd, waardoor de omgeving optimaal wordt beveiligd. In ons eBook lees je meer over het Zero Trust model:

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  Het verschil SharePoint en Google Sites
  SharePoint

  Het verschil tussen SharePoint en Google Sites

  Eén intranet maakt het mogelijk om allerlei bedrijfsgegevens te delen met de gehele organisatie. SharePoint en Google Sites zijn beide platformen die het mogelijk maken om zo’n intranet te maken. Deze platformen lijken op het eerste oog op elkaar, maar SharePoint en Google Sites verschillen weldegelijk veel van elkaar. Wij bespreken daarom hier de verschillen tussen SharePoint en Google Sites.

  Lees meer...
  Top 8 redenen om te werken vanuit de cloud
  Cloud migratie

  Top 8 redenen om te werken vanuit de cloud

  Het werken vanuit de cloud heeft verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele manier. Doordat wij steeds vaker hybride zijn gaan werken, biedt de cloud verschillende voordelen. Door te werken vanuit de cloud zijn gegevens vanaf elke locatie beschikbaar op een veilige manier. Wij noemen daarom hier de top 8 redenen om te werken vanuit de cloud.

  Lees meer...
  Microsoft Teams Sept 2021
  Microsoft Teams

  Wat is er nieuw in Microsoft Teams – September 2021

  Microsoft heeft in september een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan het Teams platform. Deze nieuwe functionaliteiten bouwen voort op de bestaande functionaliteiten in Microsoft Teams. Zo zijn er een aantal aanpassingen gedaan die invloed hebben op het chatten, vergaderen en samenwerken met elkaar. Wij lopen hier door alle nieuwe functionaliteiten heen.

  Lees meer...