OfficeGrip_logo

Nieuw: Ideeën in Excel

 

Ideeën in Excel stelt u in staat om uw gegevens te begrijpen door middel van visuele samenvattingen, trends en patronen van hoog niveau. Klik op een cel in een gegevensbereik en vervolgens op de knop Ideeën op het tabblad Start. Ideeën in Excel analyseert uw gegevens en toont interessante visuele weergaven ervan in een taakvenster. 

Animatieafbeelding van ideeën in Excel in actie

Opmerking: Deze functie wordt geleidelijk beschikbaar gesteld aan klanten. Het is voor het eerst beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Duits, Chinees en Japans voor Office 365-abonnees op Windows en Mac. Pas in later stadium wordt deze functie beschikbaar in Nederland.

Met welke gegevens werkt Ideeën?

Ideeën werkt het best wanneer uw gegevens zijn opgemaakt als een Excel-tabel met één veldnamenrij bovenaan.

Hier volgt een voorbeeld:

Voorbeeld Excel-tabel

Ideeën werkt het best met opgeschoonde tabelgegevens.

Hier volgen enkele tips om Ideeën optimaal te benutten:

 1. Ideeën werkt het best met gegevens die zijn opgemaakt als een Excel-tabel. Om een Excel-tabel te maken, klikt u ergens in uw gegevens en drukt u vervolgens op Ctrl+T.
 2. Zorg dat u goede kopteksten voor de kolommen heeft. Kopteksten moeten één rij met unieke, niet-lege labels voor elke kolom zijn. Vermijd dubbele rijen kopteksten, samengevoegde cellen enzovoort.
 3. Als u ingewikkelde of geneste gegevens hebt, kunt u PowerQuery gebruiken om tabellen met kruistabellen of meerdere rijen kopteksten te converteren.

Werkt Ideeën niet voor u? Dat ligt waarschijnlijk aan Microsoft en niet aan u.

Hier volgen enkele redenen waarom Ideeën mogelijk niet werkt met uw gegevens:

 • Ideeën biedt momenteel geen ondersteuning voor het analyseren van gegevenssets die groter zijn dan 16 MB (ongeveer 250.000 cellen). Hiervoor is momenteel geen tijdelijke oplossing beschikbaar. In de tussentijd kunt u uw gegevens filteren en de gefilterde gegevensset naar een andere locatie kopiëren om Ideeën erop uit te voeren.
 • Tekenreeksdatums zoals ‘01-01-2017’ zullen worden geanalyseerd alsof ze teksttekenreeksen zijn. Als tijdelijke oplossing kunt u een nieuwe kolom maken die gebruikmaakt van de functie DATUM of DATUMWAARDE, en deze opmaken als een datum.
 • Ideeën kan geen gegevens analyseren wanneer Excel in compatibiliteitsmodus is (d.w.z. wanneer het bestand in .xls-indeling is). In de tussentijd kunt u uw bestand opslaan als een .xlsx-, .xlsm- of .xslb-bestand.
 • Lege of dubbele kolomkoppen kunnen moeilijk te begrijpen zijn voor Ideeën. Als tijdelijke oplossing kunt u unieke namen toevoegen voor elke kolom.
 • Samengevoegde cellen kunnen ook moeilijk te begrijpen zijn. Als u gegevens probeert te centreren, zoals een rapportkoptekst, kunt u als tijdelijke oplossing alle samengevoegde cellen verwijderen en de cellen vervolgens opmaken met Centreren rondom selectie. Druk op Ctrl+1 en ga vervolgens naar Uitlijning > Horizontaal > Centreren rondom selectie.

We verbeteren Ideeën voortdurend

Zelfs als u geen van de bovenstaande problemen ondervindt, vinden we mogelijk geen aanbeveling. Dat komt omdat we op zoek zijn naar een specifieke verzameling inzichtklassen, en de service vindt niet altijd iets. We breiden voortdurend de analysetypen uit die de service ondersteunt.

Hier is de huidige lijst van wat er beschikbaar is:

 • Rang: Classificeert en markeert het item dat aanzienlijk groter is dan de rest van de items.

Lijndiagram met beduidend hogere uitgaven voor salarissen

 • Trend: Markeert wanneer er een regelmatig trendpatroon is gedurende een tijdreeks voor de gegevens.

Lijndiagram waarop wordt getoond dat uitgaven na verloop van tijd toenemen

 • Uitschieter: Markeert uitschieters in een tijdreeks.

Spreidingsdiagram waarop uitbijters worden getoond

 • Meerderheid: Vindt gevallen waarin de meerderheid van een totale waarde kan worden toegeschreven aan één factor.

Ringdiagram waarop personen worden getoond die het grootste deel van de uitgaven voor hun rekening nemen

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!