OfficeGrip_logo

Nieuwe Information Protection mogelijkheden beschikbaar op meerdere apparaten zowel on-premises als in de cloud

Met een exponentiële toename van het aantal datalekken en regelgeving zoals de GDPR die er in de lente aankomt, voelen we allemaal de urgentie om te werken aan een allesomvattende strategie voor informatiebescherming. Ook Microsoft staat niet stil op het gebied van cybersecurity. Waar het bedrijf een aantal jaren geleden zich voornamelijk focuste op Azure Information Protection als de primaire technologie voor gegevensbescherming, stellen ze nu een meer uitgebreide set van informatiebeveiligingsmogelijkheden ter beschikking. 

Deze week kondigt Microsoft dan ook de algemene beschikbaarheid en preview van meerdere mogelijkheden aan die u moeten helpen uw gegevens te beschermen, ongeacht waar deze zich bevinden. Ze hebben ook enorme vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de gebruikerservaring in Azure Information Protection en Office 365 Security and Compliance Center.

Vandaag maken we de volgende belangrijke aankondigingen:

  • Algemene beschikbaarheid van de Azure Information Protection scanner
  • Preview van ‘native labeling’ van Word-, PowerPoint- en Excel-bestanden op Mac
  • Preview van een uniform labeling en beveiligingsschema in Office 365 en Azure Information Protection
  • Preview van Information Protection SDK voor labeling en bescherming
  • Preview van ‘native labeling’ van bestanden in SaaS-apps met integratie van Azure Information Protection en Microsoft Cloud App Security
  • Preview van de Information Protection beheerdersrol

Hieronder vind je een uitgebreidere beschrijving van deze nieuwe releases en verbeteringen.

Algemene beschikbaarheid van de Azure Information Protection scanner

Mogelijk heeft u een aanzienlijke hoeveelheid gegevens in uw lokale opslagplaatsen, zoals bestandsservers en lokale SharePoint-servers. Het is een uitdaging om te weten welke soorten gegevens u heeft en of deze moet worden beschermd. Het is ook van cruciaal belang om dit inzicht te hebben als u van plan bent om deze gegevens te migreren naar de cloud of te werken aan naleving van regelgeving zoals de GDPR/AVG. Bij de Ignite conferentie vorig jaar kondigde Microsoft de openbare preview van de Azure Information Protection-scanner al aan waarmee u uw bestaande lokale gegevens kunt ontdekken, classificeren, labelen en beschermen. Wat erg leuk is is het feit dat gebruikers, klanten en partners feedback hebben gegeven aan Microsoft die heeft bijgedragen aan de vormgeving van deze scanner.

De functie is nu algemeen beschikbaar voor alle gebruikers. U kunt de technische documentatie volgen om gebruik te maken van de scanner. In deze Azure Information Protection-licentiebrochue kunt u terecht voor veelgestelde vragen over scannerlicenties.

Preview van ondersteuning voor ‘native labels’ voor Word-, PowerPoint- en Excel-bestanden op Mac

De visie van Microsoft voor informatiebeveiliging is om gebruikers eenvoudige en bruikbare ervaringen te bieden voor classificatie, labeling en bescherming in uw favoriete applicaties op alle apparaat-platforms. Voortbouwend op de inspanningen om niet-Microsoft-platforms te ondersteunen, kondigt Microsoft de preview van de ‘native labeling’ mogelijkheden voor Word-, PowerPoint- en Excel-documenten op Mac. Met deze preview kunt u dezelfde labels en beveiliging toepassen die u gewend bent met de AIP-client in Windows, nu op Mac.

Hierdoor komen er veel nieuwe scenario’s beschikbaar die vereisen dat de gegevens op het Mac-platform worden gelabeld en beschermd, wat een nieuwe golf van informatiebeveiliging in uw organisatie kan opleveren indien u Mac-gebruikers heeft.

Hier is een screenhot van hoe de interface eruit zal zien op Mac-apparaten.

Preview van een uniform labeling en beveiligingsschema in Office 365 en Azure Information Protection

Om een uniforme ervaring te bieden bij het maken en gebruiken van labels in verschillende scenario’s, introduceert Microsoft graag de preview van een uniform labelingschema in Azure Information Protection en Office 365 Security and Compliance Center. Lees meer over deze update hier.

Preview van Information Protection SDK voor labeling en bescherming

De doelstelling van Microsoft is om de classificatie, labeling en beschermings(CLP)-mogelijkheden te integreren met al uw Microsoft- en niet-Microsoft-applicaties en -services. Er is hard gewerkt aan het tot leven brengen van het informatiebeveiligingsplatform als een software development kit (SDK) voor het partnerecosysteem dat hetzelfde niveau van labeling en bescherming biedt dat interne Microsoft-ontwikkelaars kunnen gebruiken.

Deze SDK is nu beschikbaar in preview-vorm op Windows-, Mac- en Linux-platforms. Zoals hierboven te zien is gebruikt Office Mac dezelfde SDK als Microsoft Cloud App Security. Met deze software development kit kunt u nu inhoud labelen en beveiligen op een manier die werkt met de rest van Microsoft-services zoals Office 365, AIP-scanner, AIP-client of Microsoft Cloud App Security.

Er wordt al veel gewerkt met partners die deze functies integreren in de applicaties die ze bouwen.

Preview van de native labeling van bestanden in SaaS-apps met integratie van Azure Information Protection en Microsoft Cloud App Security

De integratie wordt voortdurend versterkt tussen Azure Information Protection en Microsoft Cloud App Security om nieuwe scenario’s in te schakelen en gegevensbeveiliging in cloud-apps uit te breiden. Daarom is onlangs de public preview van ‘native labeling’ mogelijkheden voor bestanden in SaaS-apps aangekondigd.

Lees hier meer over in het Microsoft Cloud App Security-blog.

Preview van de Information Protection beheerdersfunctie

Om een gedetailleerder beheer van de beveiligingsrollen te bieden en de grote vraag van de klanten te volgen, hebben ze een nieuwe Azure AD-rol toegevoegd met de naam Information Protection Administrator die het Azure Information Protection-beleid, labels en beveiligingssjablonen kan beheren met Azure portal of RMS PowerShell.

Deze rol wordt geïntroduceerd naast de bestaande rollen van Global Admins en Security Admin die Azure Information Protection al kunnen beheren, maar in tegenstelling tot deze rollen krijgen beheerders van Information Protection Admins geen aanvullende beheermachtigingen voor andere Azure-services, behalve voor gebruikers van query’s in Azure AD. Als u deze rol gebruikt, kunt u Azure Information Protection-beleidsbeheer delegeren zonder andere toestemmingen in Azure AD te verlenen.

U kunt gebruikers aan deze rol toevoegen met behulp van de definities van “Directory role” in de Azure Active Directory of met de opdracht Add-MsolRoleMember PowerShell:

Microsoft hoopt dat de bovenstaande aankondigingen helpen bij uw tests, planning en implementaties en ze verwelkomen dan ookuw commentaar en feedback. Laat ze weten wat u belangrijk vindt door op UserVoice te stemmen.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!