OfficeGrip_logo

Nieuwe Windows-versie gaat Windows 10 heten

De nieuwe Windows-versie gaat anders dan verwacht geen Windows 9, maar Windows 10 heten. Dat heeft Microsoft dinsdagavond bekendgemaakt. De nieuwe Windows-versie krijgt weer een startmenu, dat wel is voorzien van live tiles en een Expose-achtige modus. 

Aanvankelijk ging het gerucht dat de nieuwe Windows-versie, met codenaam Treshold, het versienummer 9 zou dragen, maar Microsoft heeft besloten om de nieuwe release Windows 10 te dopen. Waarom het bedrijf die keuze heeft gemaakt, werd tijdens een presentatie dinsdagavond niet helemaal duidelijk, enkel dat het bedrijf het ‘niet gepast’ zou vinden om de nieuwe Windows-release versienummer 9 mee te geven.

Microsoft heeft tijdens de presentatie bevestigd dat Windows 10 weer het startmenu van Windows 7 en eerdere versies krijgt. Dat gebeurt echter alleen als de gebruiker een toetsenbord en muis gebruikt. Dat Microsoft het oude startmenu terug zou brengen, werd al langer gesuggereerd in geruchten. Wel heeft Microsoft het menu onder handen genomen: zo bevat het live tiles zoals die al in Windows Phone en in het startscherm van Windows 8 en 8.1 aanwezig waren. Ook kan vanuit het startmenu een universele zoekfunctie worden aangesproken, die lokale zoekresultaten combineert met zoekresultaten van het internet.

Gebruikers van een tablet met Windows 10 krijgen als ze op de start-knop drukken wel het startscherm uit Windows 8 en Windows 8.1 te zien. Daarbij blijft de taakbalk echter in beeld; in Windows 8 en 8.1 was de taakbalk alleen in beeld in de desktopmodus. Ook worden knoppen op het scherm in de ’touchmodus’ vergroot, iets dat Microsoft in Windows 7 ook al deed voor touchscreens. 

Zoals al eerder in geruchten werd gesuggereerd kunnen applicaties met de nieuwe Windows-interface, die voorheen enkel fullscreen konden draaien, in Windows 10 ook in een venster worden gebruikt. Met deze beslissing komt Microsoft tegemoet aan klachten van desktopgebruikers over de fullscreen-applicaties in Windows 8 en 8.1. Tegelijkertijd is de Charms Bar uit Windows 8, die geopend kan worden door vanuit de rechteronderhoek naar linksboven te slepen, nog steeds aanwezig, maar die zal wel nog ‘onder handen worden genomen’.

Windows 10 is vanaf woensdag te testen, maar testers moeten wel enigszins weten waar ze mee bezig zijn, blijkt uit een waarschuwing van Microsoft: de testversie is bedoeld voor gebruikers die weten waarvoor begrippen als dll, pxe boot en bios voor staan. Ergens ‘later in 2015’ komt Windows 10 op de markt, belooft de softwaregigant.

Windows 10 komt er niet alleen voor pc’s en tablets, net als Windows 8 en 8.1, maar ook voor smartphones, zei Joe Belfiore van Microsoft tijdens de presentatie. Microsoft zei eerder dat het een universele app-winkel voor de desktop, tablet en smartphone wilde hebben en het gerucht ging al dat ‘Phone’ uit de naam van de eerstvolgende Windows Phone-versie zou worden geschrapt. Over de smartphoneversie van Windows 10 is vooralsnog weinig duidelijk; Microsoft ging tijdens zijn presentatie vooral in op de desktopversie van zijn nieuwe besturingssysteem.

Microsoft voegt in Windows 10 een nieuwe functie toe met de naam Task View, die gebruikers een overzicht van openstaande applicaties geeft en die via een knop op de taakbalk is aan te roepen. De functie is vergelijkbaar met Expose uit OS X en lijkt vooral voor power-users te zijn bedoeld. Een vergelijkbaar overzicht is toegevoegd voor gebruikers van een touchscreen: zij kunnen de Task View openen door vanaf de linkerbenedenhoek naar rechtsboven te vegen.

Met Task View kunnen gebruikers ook meerdere desktops aanmaken, waarbij op de ene desktop bijvoorbeeld de browser en het emailprogramma openstaan, en op de andere een tekstverwerker. Die functionaliteit zat al in de populaire grafische Linux-shells Gnome en KDE.

Voor power-users is ook nog een andere verbetering toegevoegd: in de command-line kan in Windows 10 tekst worden geplakt via ctrl+v. Dat moest tot nu toe met de rechtermuisknop. Zakelijke klanten die Windows 10 gebruiken krijgen de kans om de Windows Store, waar applicaties in te vinden zijn, naar hun eigen wens aan te passen.

Microsoft belooft dat Windows 10 op ‘ het grootste aantal apparaten ooit’ zal werken. Daarmee lijkt het bedrijf te suggereren dat het inderdaad de ‘Phone’ uit de ‘Windows Phone’-merknaam zal laten vallen. Ook lijkt Windows 10 te zullen draaien op tv’s.

We houden u op de hoogte.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!