OfficeGrip_logo

OneDrive maakt een back-up van jouw gegevens

Een kopie van al jouw gegevens

Microsoft OneDrive is een applicatie waarmee documenten worden opgeslagen in de cloud. Op de achtergrond is OneDrive constant bezig om de nieuwste versie van een document te uploaden. Dit betekent dat jij vanaf verschillende apparaten toegang kan hebben tot jouw documenten. Met OneDrive maak je dus eigenlijk een back-up van gegevens die op jouw computer staan. Op het moment dat jouw computer opnieuw geïnstalleerd moet worden, zorgt OneDrive ervoor dat alle documenten weer terug op de juiste plaats staan.

Inhoudsopgave

Hoe werkt OneDrive precies?

Bij een Microsoft 365 omgeving zit standaard Microsoft OneDrive inbegrepen. Dit betekent dat gebruikers tot 5 TB kunnen krijgen om al hun documenten op te slaan. OneDrive maakt automatisch een kopie van alles wat op het bureaublad staat. Verder worden er verschillende mappen automatisch gecontroleerd op nieuwere documenten. OneDrive zorgt ervoor dat deze gegevens direct naar de cloud worden geüpload.

Deze mappen zijn instelbaar door de gebruiker zelf. Standaard neemt OneDrive een aantal locaties mee om een kopie van te maken, maar een eindgebruiker bepaalt uiteindelijk zelf waarvan een kopie wordt gemaakt. Deze back-up noemen wij bij OneDrive een synchronisatie. De synchronisatie zorgt ervoor dat op alle apparaten dezelfde versie van een document beschikbaar is. Het loopt daarom synchroon met alle beschikbare apparaten waarop jij OneDrive hebt staan.

Waarom zou jij OneDrive moeten gebruiken voor een back-up?

OneDrive zorgt ervoor dat jij geen gegevens meer verliest. Door de synchronisatie heeft elk apparaat de meest recente versie van een document. Op het moment dat jouw apparaat kapot gaat, kan OneDrive jouw gegevens herstellen. De gegevens zijn allemaal vanuit de cloud beschikbaar, waardoor jij toch nog bij jouw documenten kan. Vanaf het moment dat jij OneDrive installeert op een nieuw apparaat worden alle gegevens direct teruggezet. Dit maakt het makkelijk om gegevens te herstellen in het geval van verlies.

Met Microsoft OneDrive worden er ook verschillende versies van een document bijgehouden. Door versiebeheer te gebruiken kun jij een oudere versie van een document herstellen. Handig wanneer je per ongeluk belangrijke gegevens hebt verwijderd. OneDrive zorgt dus op verschillende manieren dat jij een back-up hebt van jouw gegevens.

Microsoft OneDrive Back-up

Wat is het voordeel van een back-up in OneDrive voor organisaties?

Microsoft 365 bestaat uit verschillende applicaties waarin gegevens kunnen worden opgeslagen. Met OneDrive hebben werknemers een persoonlijke opslaglocatie. Dit betekent dat gegevens in de basis alleen zichtbaar zijn voor de werknemers zelf. Als organisatie wil je er wel zeker van zijn dat gegevens op een veilige manier worden opgeslagen. Daarom is het mogelijk om verschillende beleidsinstellingen toe te passen in een OneDrive omgeving.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om met kunstmatige intelligentie documenten te controleren op gevoelige gegevens. De kunstmatige intelligentie kan besluiten om actie te ondernemen wanneer deze gegevens worden gedeeld. Dit voorkomt dat privacygevoelige gegevens de organisatie kunnen verlaten. Verder kunnen organisaties besluiten om bepaalde extensies te weigeren vanuit de OneDrive omgeving. Deze extensies worden dan niet gesynchroniseerd door de omgeving, waardoor ze de organisatie niet bereiken. Zo zijn er voor organisaties een tal van beheerdersmogelijkheden om dit veilig in te richten.

Waarom OneDrive gebruiken en niet de andere Microsoft 365 apps?

In Microsoft 365 heb je bijvoorbeeld toegang tot Microsoft Teams & SharePoint. Deze applicaties bieden ook de mogelijkheid om gegevens op te slaan, maar worden op een andere manier ingezet. Deze platformen zijn meer bedoeld om samen te werken met collega’s, terwijl OneDrive echt een persoonlijke opslaglocatie is. Door OneDrive krijgen werknemers een back-up van (privé)gegevens, kunnen gegevens veilig worden gedeeld en is er een persoonlijke opslaglocatie. Dit voorkomt dat werknemers uitwijken naar andere applicaties, waardoor je als organisatie zicht behoudt op de IT-omgeving. De concrete verschillen tussen deze platformen kun je hier terugvinden.

Conclusie

Met Microsoft OneDrive heb je altijd een kopie van gegevens in de cloud staan. Dit helpt om gegevens veilig op te slaan en te kunnen herstellen in noodgevallen. Door de verschillende revisies die OneDrive opslaat wordt het mogelijk om een specifieke versie te herstellen. Gegevens die je per ongeluk hebt verwijderd kunnen op deze manier worden teruggehaald. Organisaties kunnen verschillende beheerdersmogelijkheden toepassen, waardoor de organisatie beschermd blijft tegen cyberbedreigingen. Meer informatie over Microsoft OneDrive kun je vinden in ons eBook hieronder:

Maak kennis met Microsoft OneDrive

Meer informatie over Microsoft OneDrive?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Een introductie van Microsoft OneDrive

Maak kennis met Microsoft OneDrive

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  multi-tenant-kopstuk
  Achtergrond

  De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

  In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!