OfficeGrip_logo

Overstappen van Google Workspace naar Microsoft Office 365

Overstappen naar Microsoft 365

We zien dat steeds meer bedrijven de wens hebben om vanuit de cloud te werken. Dit maakt het een stuk gemakkelijker om altijd en overal toegang te hebben tot gegevens. Met softwarepakketten zoals Microsoft Office 365 en Google Workspace (voorheen G Suite) is het mogelijk om een volledige werkplek in de cloud in te richten. We bespreken hier het verschil tussen Microsoft Office 365 en Google Workspace.

Wat is het verschil tussen Google Workspace en Microsoft Office 365

Microsoft Office 365 en Google Workspace bieden in de basis bijna dezelfde functionaliteiten aan. Met beide pakketten is het mogelijk om vanuit de cloud toegang te hebben tot gegevens. Beide pakketten zijn erop gericht om een moderne werkplek te creëren voor bedrijven.

Installeerbare apps en webbased apps

De manier waarop deze functionaliteiten worden aangeboden verschillen wel wezenlijk van elkaar. Google Workspace richt zich vooral op het werken vanuit webapplicaties. Dit zijn applicaties die vanuit de webbrowser toegankelijk zijn. Bij Microsoft Office 365 is er de mogelijkheid om vanuit webapplicaties te werken, maar zijn er voor bijna elk platform installeerbare apps aanwezig. Deze apps verbeteren de gebruikerservaring en maken het gemakkelijker om samen te werken met je team. Bij Microsoft Office 365 zijn de verschillende apps nauw met elkaar verbonden, waardoor het gemakkelijker wordt om bestanden te vinden en delen met elkaar.

Met Microsoft Office 365 wordt het dus mogelijk om vanuit apps en vanuit de webbrowser te werken. Wij merken dat gebruikers het prettiger vinden om vanuit de installeerbare apps te werken, omdat dit vaak een vertrouwde omgeving is. Programma’s zoals Microsoft Word, Excel en PowerPoint zijn zo gemakkelijk toegankelijk vanaf een desktop app. Gegevens die opgeslagen worden met de installeerbare app zijn ook toegankelijk via de webbrowser. Dit zorgt ervoor dat je het beste van beide werelden hebt.

Verschil in apps Google Workplace Microsoft 365

Welke verschillen zijn er in de apps

Met Microsoft Office 365 is er toegang tot de bekende Office apps. Denk dan aan apps zoals PowerPoint, Word, Excel en Outlook. Deze apps zijn vrijwel voor iedereen bekend terrein, waardoor het makkelijk wordt om direct aan de slag te gaan. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat alle beschikbare apps nauw met elkaar samenwerken. Collega’s kunnen door middel van Microsoft Teams deze gegevens gemakkelijk delen met elkaar. Dit voorkomt dat er meerdere versies zijn van een document en zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot de nieuwste versie.

Bij Google Workspace is er toegang tot vergelijkbare Office apps. Deze apps hebben een andere benaming en zijn wat minder bekend dan de Office apps. In de basis komen deze functionaliteiten wel min of meer overeen. Doordat deze apps wat minder bekend zijn, kan het lastiger zijn voor personeel om gebruik te maken van deze apps. De Google Workspace omgeving heeft geen installeerbare apps, waardoor alles vanuit de webbrowser gebeurt.

Microsoft Teams versus Google Chat

Microsoft Teams en Google Hangouts zijn applicaties die de samenwerking in een organisatie moeten verbeteren. Nu we steeds meer vanuit een hybride werkplek zijn gaan werken zijn deze apps eigenlijk onmisbaar geworden.

Microsoft Teams

Microsoft Teams

Met Microsoft Office 365 heb je toegang tot Microsoft Teams. Dit is een applicatie waarin alle bedrijfscommunicatie samenkomt. Met Microsoft Teams wordt het mogelijk om te vergaderen, chatten, bellen en samen te werken. Nu we steeds meer gebruik maken van een hybride werkplek is Microsoft Teams een app die eigenlijk niet meer mag ontbreken. Een aantal belangrijke voordelen van Microsoft Teams zijn:

  1. Werk vanaf elke locatie veilig vanuit de cloud
  2. Deel bestanden met collega’s via de chatfunctie of een Teams-kanaal
  3. Bel en vergader met collega’s vanaf elke locatie
  4. Stuur korte chatberichten naar elkaar en werk samen in de vertrouwde Office apps.


Microsoft Teams wordt steeds verder uitgebreid met nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden. Door de integratie met alle andere Microsoft Office 365 apps kun je gemakkelijk samenwerken met collega’s. Meer informatie is te vinden op onze Microsoft Teams pagina.

Google Chat

Google Chat & Google Meet

Met Google Workspace krijg je toegang tot Google Chat. Dit is een app waarin er berichten en groepsdiscussies kunnen worden gevoerd. Google Chat is dus eigenlijk gericht op het chatten met collega’s. Met Google Meet wordt het mogelijk om groepsgesprekken en video oproepen naar collega’s te maken.

Met Microsoft Teams is het ook mogelijk om te chatten en videobellen met collega’s, maar Teams gaat nog veel verder. Met Microsoft Teams krijg je een compleet samenwerkingsplatform, waarin alle bedrijfscommunicatie kan plaats vinden. Het is zelfs mogelijk om de externe telefonie te koppelen in de Microsoft Teams omgeving, waardoor het echt het centrale platform wordt van een organisatie. Google heeft wel vergelijkbare apps die lijken op Microsoft Word, Excel en PowerPoint, maar een echte Microsoft Teams concurrent is er niet.

Microsoft Office 365 internetverbinding

Is een internetverbinding verplicht

We hebben eerder al benoemd dat Google Workspace alleen maar gebruik maakt van webbased apps. Dit betekent dat het een stuk lastiger kan zijn om zonder internetverbinding te werken. Er zijn wel mogelijkheden om zonder internetverbinding te werken, maar vaak moet je daar van tevoren handelingen voor hebben ondernomen.

Bij Microsoft Office 365 is het een stuk gemakkelijker om offline te werken. De installeerbare apps hebben namelijk geen internetverbinding nodig om te werken. Mocht je dus tijdelijk geen toegang hebben tot een internetverbinding, dan kan je met Microsoft Office 365 doorwerken aan je documenten. Alle documenten worden opnieuw gesynchroniseerd nadat de internetverbinding weer is hersteld.

Samenwerken met andere organisaties

In Microsoft Office 365 heb je onder andere toegang tot Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Met Google Workspace heb je toegang tot Documenten, Spreadsheets, Presentaties en Gmail. Deze apps lijken erg veel op elkaar en verwezenlijken hetzelfde doel.

Met beide pakketten kun je dezelfde document types openen. Werk je regelmatig samen met klanten of leveranciers? Dan kan het toch handiger zijn om voor Microsoft Office 365 te kiezen. Veel klanten werken namelijk in een Office omgeving, waardoor Google Workspace gegevens niet helemaal correct worden weergegeven. Dit kan het lastiger maken om samen te werken met verschillende personen. Beide pakketten kunnen elkaars gegevens openen, maar er kunnen daardoor wel compatibiliteitsproblemen ontstaan.

Microsoft Office 365 & Google Workspace veiligheid

Hoe veilig zijn beide oplossingen

Microsoft Office 365 en Google Workspace bieden beide beveiligingsmogelijkheden aan voor het beschermen van bedrijfsgegevens. Toegang op basis van rechten is binnen beide oplossingen mogelijk. Het is mogelijk om het beleid voor databescherming aan te passen in een centraal beheerderspaneel.

Microsoft Office 365 gaat nog een stapje verder met de security mogelijkheden. Met de beveiligingsmogelijkheden van Microsoft wordt het mogelijk om apparaten vanuit een centraal punt te beheren. Bedrijfsgegevens kunnen op afstand worden gewist, wat handig kan zijn als apparaten verloren of gestolen zijn. Verder kunnen verschillende soorten beleidsregels worden toegepast op apparaten binnen een organisatie. Dit verbetert de veiligheid van de complete infrastructuur binnen de organisatie. In Microsoft Office 365 is er nog veel meer mogelijk op het gebied van beveiliging. Voor meer informatie over de beveiligingsmogelijkheden kun je het beste contact opnemen met een van onze security experts.

Het verschil in prijs

Microsoft Office 365 en Google Workspace hebben beide een vergelijkbare licentieprijs. Bij beide platformen betaal je per gebruiker een vast bedrag voor toegang tot de omgeving. Microsoft heeft wel verschillende soorten licenties voor non-profit organisaties en het onderwijs. Welke licentie bij jouw organisatie past is afhankelijk van welke wensen er zijn.

Conclusie

Microsoft Office 365 en Google Workspace zorgen er beide voor dat er een moderne werkplek ontstaat. De manier waarop deze softwarepakketten dat realiseren verschilt wel enorm van elkaar. We zien dat Microsoft Office 365 meer functionaliteiten heeft en een bekendere omgeving is voor het personeel. Met bijvoorbeeld Microsoft Teams wordt het een stuk gemakkelijker om vanaf elke locatie samen te werken met het complete team. Heb je nou nog vragen over de verschillen tussen deze 2 softwarepakketten? Neem dan contact op met een van onze experts.

Meer lezen

multi-tenant-kopstuk
Achtergrond

De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

Lees meer...
Logo-OfficeGrip

OfficeGrip

Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!