OfficeGrip_logo

Verhoog je persoonlijke productiviteit met MyAnalytics

Jouw persoonlijke productiviteit verschilt per dag en zelfs per uur. Productiviteit kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het aantal e-mails dat je op een dag ontvangt, maar bijvoorbeeld ook de hoeveelheid slaap die je hebt gehad of hoeveel meetings je die dag hebt. Vaak hebben mensen niet door hoeveel invloed dit heeft op hun prestaties op kantoor. 
Technologische ontwikkelingen zorgen voor betere bruikbare meet-tools. Een interessante nieuwe tool is ‘personal analytics’. Met deze tool wordt het eenvoudig om productiviteit te meten en terug te koppelen aan verschillende factoren. Met de kennis die kan worden opgedaan vanuit deze tool worden bepaalde inzichten duidelijker en kunnen deze eventueel worden geoptimaliseerd om de productiviteit te verhogen.

Hoe ‘personal analytics’ werkt

Alle persoonlijke productiviteits-apps werken een klein beetje anders, maar in de meeste gevallen zijn deze actief op de achtergrond van een desktop, laptop, en tablet waarbij deze tools continu e-mail en agenda activiteit scannen. Zonder dat je er iets van merkt registreert de applicatie wanneer je meetings bezoekt en met wie, maar bijvoorbeeld ook hoe snel je e-mails beantwoord of hoe snel jouw berichten naar je collega’s worden beantwoord.
Het verzamelen van al deze data zorgt ervoor dat de app een persoonlijke analyse over jouw productiviteit kan opleveren. Daarnaast geeft de app aan op welke gebieden je mogelijk je productiviteit kan verhogen, zodat je tijdbesteding op je werk efficiënter wordt.

Wie kan de data inzien?

De verzamelde data van een individu is meestal toegankelijk voor dataverzamelaars. Wees hiervoor niet bang, want dataverzameling wordt niet gebruikt om werknemers te bespioneren. Het gaat er puur om hoe ieder individu zijn of haar tijd optimaal kan besteden in de organisatie.
Het is belangrijk om te weten dat dit soort applicaties een oncomfortabel gevoel kunnen veroorzaken bij de werknemers van een organisatie. Wanneer je bedrijf hiervan gebruik gaat maken is het dus slim dat de teamleider of manager duidelijk uitlegt dat deze informatie alleen toegankelijk is voor hem/haar en niemand anders.

Hoe je de gecreëerde data kunt gebruiken

Als eindgebruiker kan je de persoonlijke analyse van jouw productiviteit gebruiken om je dagelijkse prestaties te verbeteren. De analyse kan bijvoorbeeld ook duidelijkheid bieden waarom je in de ochtenden altijd stress hebt tijdens je werk of waarom je in de middag door een korte wandeling of kop koffie ineens weer veel productiever bent.
Je kunt zelfs verder hiermee gaan door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden waarin je dagelijkse stemming, eetgedrag en beweging wordt verwerkt. Op basis van deze gegevens kun je als gebruiker correlaties zoeken tussen je productiviteit op werk en je dagelijkse bezigheden. Dit kan zeer fascinerend zijn omdat je hierdoor jezelf op professioneel gebied heel goed leert kennen.
Het gebruik maken van applicaties die persoonlijke analyses omtrent productiviteit creëren wordt steeds populairder bij bedrijven. In het begin zal die voor een eindgebruiker misschien wat wennen zijn, maar uiteindelijk zal je doorkrijgen dat dit soort applicaties niet worden gebruikt om te bespioneren.
Applicaties zoals MyAnalytics vertellen je van alles over hoe je je dag hebt gespendeerd en hoe je eventueel je productiviteit kan verhogen. Zie het vooral als een waardevol mechanisme waarmee jij productiever kan worden op je werk waardoor je meer tijd over houdt voor jezelf!

‘MyAnalytics’

MyAnalytics is een tool van Microsoft binnen Microsoft 365 waarmee productiviteit wordt gemeten. Met MyAnalytics ligt de focus vooral op slimmer werken door aandacht te besteden aan de onderwerpen ‘focus’, ‘welzijn’, ‘netwerk’ en ‘samenwerking’. De inzichten die je als gebruiker opdoet uit deze tool kunnen je werkpatronen inzichtelijker maken. Doordat deze inzichtelijker worden kun je deze ook optimaliseren. MyAnalytics is ontwikkeld met privacy als zeer belangrijk aandachtspunt. Jouw persoonlijke analyse is dus alleen toegankelijk voor jou.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!