OfficeGrip_logo

Waarom een intranet onmisbaar is

Opslaan van gegevens

Tegenwoordig werken wij steeds vaker vanaf verschillende locaties. Door verschillende IT-oplossingen is het mogelijk geworden om dit succesvol te faciliteren voor medewerkers. Een modern intranet is bijvoorbeeld zo’n onderdeel. Het wordt met een modern intranet mogelijk om alle gegevens van een organisatie op één centrale plek op te slaan. Dit maakt het makkelijker om documenten en gegevens te vinden binnen de organisatie, wat enorm veel tijd kan besparen. Wij bespreken daarom hier waarom een modern intranet onmisbaar is geworden.

Inhoudsopgave

Wat is een intranet nu precies?

Een intranet is een centrale opslagplek binnen een organisatie. Vroeger werden alle documenten op een traditionele fileserver opgeslagen, maar vandaag de dag is dat niet meer veilig genoeg. Bij een fileserver heeft iedereen binnen de organisatie toegang tot alle gegevens. Op het moment dat organisaties groeien, wordt het lastig om dit op een veilige en efficiënte manier in te richten.

Met een intranet wordt het mogelijk om dit efficiënter en veiliger in te richten. Bij een intranet worden alle gegevens opgeslagen op één centrale plek. Werknemers krijgen op basis van rechten toegang tot deze omgeving. Door deze rechtenstructuur toe te passen wordt het duidelijk wie er precies toegang heeft tot welke gegevens. Dit is uiteraard een stuk veiliger dan werknemers direct tot alle gegevens toegang te gegeven.

Waarom een intranet de veiligheid verhoogd

We zien over de hele wereld het aantal cyberaanvallen toenemen. Kwetsbare IT-omgevingen worden getroffen door kwaadwillende, waardoor de complete organisatie stil kan komen te liggen. Een modern intranet biedt veel meer bescherming dan een traditionele oplossingen. Dit komt vanwege de rechtenstructuur en de herstelmogelijkheden die aanwezig zijn.  

Een modern intranet controleert de gebruikers voordat er wordt ingelogd. Dit kan bijvoorbeeld door een oplossing zoals Conditional Access. Met deze oplossing wordt het mogelijk om apparaten, gebruikers, IP-adressen en andere datapunten te vergelijken. Dit creëert een risicoscore, waardoor de toegang bij een hoog risico kan worden beperkt of geblokkeerd. Op deze manier verhoogt een organisatie de veiligheid en wordt data optimaal beschermd.

Waarom een intranet zo belangrijk is

Een intranet biedt dus een veiligere manier om gegevens op te slaan. SharePoint is zo’n intranet dat verschillende beveiligingsmogelijkheden biedt. Dit komt omdat SharePoint deel uitmaakt van de Microsoft 365 omgeving. De Microsoft 365 omgeving heeft uitgebreide beveiligingsmogelijkheden, die direct door SharePoint worden overgenomen. Meer over de beveiligingsmogelijkheden die in deze omgeving mogelijk zijn kun je hier terugvinden.

Moderne werkplek SharePoint

Een intranet verhoogt de productiviteit

Een modern intranet zorgt ervoor dat er veiliger wordt gewerkt. Gegevens worden optimaal beschermd met verschillende beveiligingsmogelijkheden. Buiten de beveiligingsmogelijkheden wordt de productiviteit ook vele malen hoger. Een intranet zoals SharePoint wordt op maat ingericht voor een organisatie. Dit betekent dat er een logische structuur wordt aangebracht in deze omgeving.

In organisaties zijn werknemers veel tijd kwijt aan het zoeken van de juiste documenten en gegevens. Door een SharePoint inrichting wordt het makkelijker om deze gegevens te vinden en raadplegen. Het platform biedt namelijk uitgebreide zoekfunctionaliteiten en beschikt altijd over de laatste versie van een document. SharePoint plaatst alle documenten in de cloud, waardoor elke werknemer altijd het nieuwste document tot beschikking heeft.

SharePoint gebruiken als modern intranet

SharePoint is een modern intranet waarmee werknemers veiliger en productiever kunnen werken. Door SharePoint te gebruiken hebben werknemers één centrale plek om gegevens te delen. Dit maakt het beheren van data makkelijker en veiliger. Het is namelijk mogelijk om verschillende eisen te stellen aan deze omgeving, waardoor kwaadaardige software wordt geweerd van deze omgeving. Het is dus een efficiënte applicatie om allerlei gegevens van een organisatie in op te slaan. Meer informatie over SharePoint kun je vinden op onze SharePoint pagina.

Conclusie

Een intranet is tegenwoordig onmisbaar binnen een organisatie. Bedrijven hebben steeds meer data die goed beveiligd moet worden opgeslagen. Door een intranet te gebruiken heeft iedereen binnen de organisatie op een veilige manier toegang tot gegevens. Om meer te weten te komen over een intranetomgeving met SharePoint kun je gratis ons eBook downloaden. Daar bespreken wij de voordelen van een SharePoint omgeving:

Download het gratis eBook:

Maak kennis met SharePoint

Maak kennis met SharePoint foto

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  Achtergrond

  Inventariseer kwetsbaarheden: De fundering van cyberweerbaarheid

  Het inventariseren van kwetsbaarheden is meer dan een technische noodzaak; het is een strategische stap die de ruggengraat vormt van elke cybersecurity-strategie. Deze blog biedt een analyse van deze procedure, evalueert de gevolgen voor bedrijfscontinuïteit en rampenherstelplanning, en geeft concrete aanbevelingen om organisaties te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen.

  Lees meer...
  Achtergrond

  Secure7: Versterking van uw cyberweerbaarheid in het licht van NIS2

  Cybersecurity is een cruciaal onderwerp in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het beschermt onze gegevens, systemen en infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen en bedreigingen. Met de voortdurende groei van technologie en het toenemende aantal cyberaanvallen, wordt het waarborgen van digitale veiligheid steeds urgenter.

  Lees meer...
  header-nis2-self-assessment-8
  Beveiliging

  Nieuw! Het OfficeGrip NIS2 Self Assessment

  Met trots kondigen wij in dit blog de lancering van het OfficeGrip NIS2 Self Assessment aan. Dit Assessment is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van de aanstaande NIS2-regelgeving. Deze kosteloze online zelfevaluatie kunt u inzetten om inzicht te krijgen in hoeverre uw organisatie impact gaat ervaren van de NIS2 wetgeving en in welke mate u al voldoet aan de beoogde NIS2 cyberveiligheid maatregelen.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!