OfficeGrip_logo
Systeemveranderingen in een organisatie

Waarom systeemveranderingen in een organisatie op weerstand kan rekenen

Mensen die al jarenlang op dezelfde manier werken houden niet van systeemveranderingen. Veranderingen in een organisatie brengen namelijk onzekerheid met zich mee over de toekomst. Het vervangen van computersystemen kan daarbij ook de nodige weerstand opbrengen. Mensen werken via een vast patroon en een nieuwe werkwijze verstoort dat patroon. Met het veranderen van alleen de systemen ben je er dus nog niet, er zal ook gedragsverandering plaats moeten vinden bij de mensen die met deze systemen werken. Hoe je een adoptietraject zo succesvol mogelijk maakt leggen wij hier uit.

Breng de organisatie goed in kaart

Het is belangrijk om de verschillende groepen die met een systeem werken goed in beeld te brengen. Elke afdeling werkt op een andere manier en heeft andere functionaliteiten nodig van een systeem. Ga met een aantal mensen per afdeling in gesprek om te praten over op welke manier hun afdeling de werkzaamheden verricht. Zo krijg je een duidelijk beeld op welke onderdelen er in het nieuwe systeem extra moet worden gefocust.
Microsoft Teams telefonie T-Mobile integratie

Meet de veranderbaarheid binnen de organisatie

Verandering is nou eenmaal niet voor iedereen even prettig. Het is belangrijk om de veranderbereidheid van het personeel te meten, om een inschatting te kunnen doen waar de eventuele knelpunten kunnen liggen. Wil je de hele organisatie in kaart brengen, dan kan dat het beste met een enquête. Zo kan je in een keer een hele grote groep bevragen op een anonieme manier, waardoor iedereen eerlijk zijn mening kan geven. Met de resultaten kan er een plan worden gemaakt om de nieuwe manier van werken succesvol te implementeren. Zo kun je het optimale uit een nieuw systeem halen.

Maak een traject per afdeling

Hoe groter de veranderingen in een organisatie, hoe moeilijker het wordt om een nieuw systeem te implementeren. Per afdeling zal er een plan moeten worden gemaakt, omdat de werkwijzen vaak erg verschillen. Door met verschillende persona’s en scenario’s te werken wordt het duidelijker wat voor ondersteuning het personeel nodig heeft.
Microsoft Teams telefooncentrale

Zorg voor de juiste training bij veranderingen in een organisatie

Het juiste trainingsmateriaal is erg belangrijk voor een succesvolle implementatie. Trainingen en trainingsmethodes moeten zo goed mogelijk aansluiten op de leerbehoeften van de medewerkers. In het begin kan het handig zijn om iemand met kennis over de vloer te hebben. Wij noemen dat zelf floorwalken. Een floorwalker is iemand die binnen de organisatie meeloopt en advies geeft over het gebruik van de systemen. Deze persoon bezit de benodigde kennis en helpt medewerkers effectiever met een nieuw systeem te werken. Dit zorgt ervoor dat de systeemveranderingen in een organisatie soepeler verlopen.

Tot slot

Een systeemverandering in een organisatie is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Het is belangrijk om personeel zo goed mogelijk te ondersteunen en te trainen. Dit zorgt ervoor dat de veranderbereidheid toeneemt, waardoor nieuwe systemen effectiever worden gebruikt. Wil je weten hoe wij systeemveranderingen toepassen in een organisatie, bekijk dan onze adoptie pagina.

Meer lezen

Hoe werk je succesvol hybride met jouw organisatie
Microsoft 365

Hoe werk je succesvol hybride met jouw organisatie

We zien dat steeds meer organisaties het mogelijk maken om gedeeltelijk vanuit huis te werken. Hybride werken is enorm in populariteit toegenomen, omdat werknemers het prettig vinden gedeeltelijk vanuit huis te werken. Om dit succesvol te kunnen doen zijn er wel een aantal benodigdheden. Zo moeten de juiste spullen aanwezig zijn en moet de IT-omgeving goed op orde zijn. Daarom kijken wij hier hoe je als organisatie succesvol hybride werken kan faciliteren.

Lees meer...
Wat is Microsoft Entra
Beveiliging

Wat is Microsoft Entra

Microsoft Entra is een nieuw product specifiek gericht op beveiliging. Het maakt onderdeel uit van het identiteit en toegangsbeheer en bestaat uit 3 verschillende onderdelen. Met Microsoft Entra krijgen organisaties inzicht in de rechtenstructuur, identiteiten die inloggen, verschillende soorten infrastructuren en verificatie van werknemers.

Lees meer...
Microsoft Teams als VoIP oplossing
CEO

Microsoft Teams als VoIP oplossing

Met een VoIP oplossing wordt het mogelijk om te bellen via een internetverbinding. Deze VoIP oplossing kun je ook in de Microsoft Teams omgeving implementeren. Op deze manier wordt Microsoft Teams jouw centrale hub voor alle bedrijfscommunicatie. Dit voorkomt dat er een aparte VoIP omgeving nodig is, wat weer onnodige kosten met zich meebrengt.

Lees meer...
Logo-OfficeGrip

OfficeGrip

Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!