OfficeGrip_logo
Systeemveranderingen in een organisatie

Waarom systeemveranderingen in een organisatie op weerstand kan rekenen

Mensen die al jarenlang op dezelfde manier werken houden niet van systeemveranderingen. Veranderingen in een organisatie brengen namelijk onzekerheid met zich mee over de toekomst. Het vervangen van computersystemen kan daarbij ook de nodige weerstand opbrengen. Mensen werken via een vast patroon en een nieuwe werkwijze verstoort dat patroon. Met het veranderen van alleen de systemen ben je er dus nog niet, er zal ook gedragsverandering plaats moeten vinden bij de mensen die met deze systemen werken. Hoe je een adoptietraject zo succesvol mogelijk maakt leggen wij hier uit.

Breng de organisatie goed in kaart

Het is belangrijk om de verschillende groepen die met een systeem werken goed in beeld te brengen. Elke afdeling werkt op een andere manier en heeft andere functionaliteiten nodig van een systeem. Ga met een aantal mensen per afdeling in gesprek om te praten over op welke manier hun afdeling de werkzaamheden verricht. Zo krijg je een duidelijk beeld op welke onderdelen er in het nieuwe systeem extra moet worden gefocust.
Microsoft Teams telefonie T-Mobile integratie

Meet de veranderbaarheid binnen de organisatie

Verandering is nou eenmaal niet voor iedereen even prettig. Het is belangrijk om de veranderbereidheid van het personeel te meten, om een inschatting te kunnen doen waar de eventuele knelpunten kunnen liggen. Wil je de hele organisatie in kaart brengen, dan kan dat het beste met een enquête. Zo kan je in een keer een hele grote groep bevragen op een anonieme manier, waardoor iedereen eerlijk zijn mening kan geven. Met de resultaten kan er een plan worden gemaakt om de nieuwe manier van werken succesvol te implementeren. Zo kun je het optimale uit een nieuw systeem halen.

Maak een traject per afdeling

Hoe groter de veranderingen in een organisatie, hoe moeilijker het wordt om een nieuw systeem te implementeren. Per afdeling zal er een plan moeten worden gemaakt, omdat de werkwijzen vaak erg verschillen. Door met verschillende persona’s en scenario’s te werken wordt het duidelijker wat voor ondersteuning het personeel nodig heeft.
Microsoft Teams telefooncentrale

Zorg voor de juiste training bij veranderingen in een organisatie

Het juiste trainingsmateriaal is erg belangrijk voor een succesvolle implementatie. Trainingen en trainingsmethodes moeten zo goed mogelijk aansluiten op de leerbehoeften van de medewerkers. In het begin kan het handig zijn om iemand met kennis over de vloer te hebben. Wij noemen dat zelf floorwalken. Een floorwalker is iemand die binnen de organisatie meeloopt en advies geeft over het gebruik van de systemen. Deze persoon bezit de benodigde kennis en helpt medewerkers effectiever met een nieuw systeem te werken. Dit zorgt ervoor dat de systeemveranderingen in een organisatie soepeler verlopen.

Tot slot

Een systeemverandering in een organisatie is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Het is belangrijk om personeel zo goed mogelijk te ondersteunen en te trainen. Dit zorgt ervoor dat de veranderbereidheid toeneemt, waardoor nieuwe systemen effectiever worden gebruikt. Wil je weten hoe wij systeemveranderingen toepassen in een organisatie, bekijk dan onze adoptie pagina.

Meer lezen

multi-tenant-kopstuk
Achtergrond

De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

Lees meer...
Logo-OfficeGrip

OfficeGrip

Officegrip zet uw bedrijf in de cloud. Daarbij passen wij de nieuwste technologie toe van Microsoft. Wij voorzien uw bedrijf van het complete Office365 pakket aangevuld met Sharepoint, Dynamics en de beste trainingen zodat u optimaal gebruik kunt maken van uw nieuwe IT-omgeving.

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!