OfficeGrip_logo

Wat is BitLocker en hoe werkt het

Beveiliging door middel van encryptie

BitLocker is een programma dat het mogelijk maakt om gegevens te beschermen. Dit gebeurt door middel van geavanceerde encryptie, waardoor gegevens niet zomaar van een apparaat kunnen worden gehaald. In de zakelijke wereld wordt er al veel gebruik gemaakt van de BitLocker beveiliging. Dit is van belang voor organisaties, omdat de gegevens anders makkelijker voor kwaadwillende te bemachtigen zijn. Wij vertellen je hier meer over BitLocker en de werking ervan.

Inhoudsopgave

Wat is Bitlocker precies?

BitLocker is een onderdeel van Windows, dat gegevens door middel van cryptografie beschermd. Op de harde schijf of SSD in jouw apparaat kunnen veel gevoelige gegevens staan. Je wilt uiteraard voorkomen dat in geval van verlies of diefstal deze gegevens op straat belanden. Een kwaadwillend persoon kan namelijk de harde schijf of SSD aansluiten aan een andere computer, om zo gegevens te bemachtigen. BitLocker voorkomt dat kwaadwillende op deze manier gegevens kunnen bemachtigen. Door de encryptie die BitLocker toepast op jouw harde schijf of SSD, is het namelijk niet mogelijk om deze zomaar aan te sluiten op een andere computer.

Hoe de Bitlocker encryptie werkt

Om te begrijpen hoe de BitLocker encryptie werkt, is het belangrijk om te begrijpen hoe de achterliggende technologie precies werkt. Bij BitLocker wordt er gebruik gemaakt van de Advanced Encryption Standard (AES) om gegevens te versleutelen. Dit is een techniek die door veel verschillende applicaties wordt gebruikt om gegevens te beschermen. AES is sinds 1998 beschikbaar en wordt vandaag de dag nog volop gebruikt. Het is zelfs de standaard voor de Amerikaanse overheid om de meest geheime documenten te beveiligen. Dit toont al aan hoe veilig Advanced Encryption Standard (AES) om gegevens te beschermen.

Wat is Bitlocker Windows

Bitlocker maakt gebruik van AES 128 bit of 256 bit

In Windows wordt er door BitLocker gebruik gemaakt van AES 128 bit of 256 bit beveiliging. De AES 256 bit beveiliging is de veiligste beveiliging die er toegepast kan worden, maar dat betekent niet dat AES 128 bit onveilig is. Een aanval om een AES 128 bit encryptie te kraken kost een kwantum computer 200 keer zo lang als dat het universum bestaat. Dit is dus praktisch gezien een onmogelijke klus, waardoor je er zeker van bent dat gegevens met Bitlocker optimaal worden beveiligd.

Hoe kun je Bitlocker gebruiken?

BitLocker is een mogelijkheid die beschikbaar is in de zakelijke variant van Windows. Dit betekent dat alle zakelijke apparatuur gebruik kan maken van de BitLocker encryptie. Deze encryptie hoeft alleen aangezet te worden door een IT-beheerder of een gebruiker zelf, waarna BitLocker aan de slag gaat. Alle gegevens die op een apparaat staan worden door BitLocker direct versleuteld. Vanaf het moment dat BitLocker aan staat zijn dus alle gegevens versleuteld en beschermd. Hierbij is het belangrijk om de herstelsleutel goed te bewaren. Op het moment dat je deze herstelsleutel kwijt bent kun je in geval van nood deze gegevens niet meer herstellen. Mocht een IT-beheerder BitLocker inschakelen, dan kan je voor de zekerheid vragen of deze partij de sleutels bewaard.

Wat voor impact heeft Bitlocker op de eindgebruikers?

BitLocker heeft eigenlijk geen impact op de eindgebruikers. Er verandert aan de voorkant eigenlijk helemaal niks, waardoor eindgebruikers er niks van merken. Dit heeft als voordeel dat het gemakkelijk is te implementeren en de beveiliging verhoogd, zonder de eindgebruikers te onderbreken in hun werkzaamheden. Op de achtergrond worden alle gegevens veilig bewaard door middel van AES 128 bit of AES 256 bit versleuteling, waardoor kwaadwillende met fysieke toegang geen gegevens kunnen buitmaken.

Conclusie

BitLocker is dus een enorm belangrijke functie om in te schakelen voor zakelijk gebruik. Het zorgt er namelijk voor dat door middel van cryptografie bestanden worden beschermd. Kwaadwillende kunnen geen gegevens buit maken als er fysiek toegang is tot de laptop. BitLocker heeft geen impact op de eindgebruikers, waardoor het implementeren ervan enorm soepel verloopt. Microsoft besteedt namelijk veel aandacht aan de beveiligen van hun IT-systemen. Dit wordt gedaan door middel van het Zero Trust model. De uitleg over het Zero Trust model kun je vinden in ons eBook:

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

Meer lezen

Copilot-Teams
Achtergrond

De nieuwe dimensie van Microsoft Teams met Copilot

Bij OfficeGrip brengen we continu innovaties naar onze klanten om hun werk efficiënter en effectiever te maken. Microsoft Teams is het kloppende hart van moderne samenwerking, en we zijn erg enthousiast over de nieuwste verbeteringen die de samenwerking verder zullen versterken en hybride vergaderingen nog effectiever zullen maken.

Lees meer...
dell-precision-workstation
Achtergrond

Dell Precision Workstations

Al meer dan 25 jaar levert Dell Precision veelzijdige ontwerpen, top prestaties en betrouwbaarheid om u in staat te stellen uw meest veeleisende toepassingen te beheersen. Van prijswinnende filmmakers en animators tot ultramoderne architecten en ingenieurs, tot datawetenschappers en VR-ontwikkelaars, ons uitgebreide portfolio stelt u in staat om een geschikte workstation te vinden die uw doel en creatieve expertise aandrijft.

Lees meer...

Jouw ICT-omgeving optimaal beveiligen?

Download dan gratis meer informatie over het Zero Trust model

Zero Trust eBook

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!