OfficeGrip_logo

Wat is Microsoft Lighthouse

Een monitoringstool voor IT-beheerders

Microsoft Lighthouse is een nieuwe tool die het mogelijk maakt om de beveiliging binnen organisaties te verbeteren. Met Microsoft Lighthouse krijgen IT-partners namelijk inzicht in alle beveiligingsrisico’s die aanwezig zijn binnen hun omgeving. Door de toenemende cyberbedreigingen is dit voor IT-beheerders een cruciaal onderdeel om een beveiligde werkomgeving te kunnen garanderen. Lees daarom hier meer over wat Microsoft Lighthouse precies is.

Inhoudsopgave

Wat doet Microsoft Lighthouse precies

Microsoft Lighthouse is een tool die specifiek gebruikt kan worden door IT-beheerders. Een primaire taak van een IT-beheerder is de veiligheid van een werkomgeving in de gaten te houden. We zien namelijk dat cybercriminelen zich steeds vaker richten op MKB-organisaties. Als organisatie wil je uiteraard beschermd blijven, omdat anders de continuïteit van de organisatie in gevaar kan komen.

Met Microsoft Lighthouse krijgen IT-beheerders verschillende tools om de omgeving te monitoren. Een IT-beheerder kan zo direct zien welke problemen zich voordoen binnen de organisatie. Dit betekent dat deze proactief kunnen worden opgepakt, waardoor MKB-organisaties beter beschermd zijn tegen cybercriminelen. Het is dus echt specifiek een tool bedoeld voor IT-beheerders, maar heeft een positieve impact op een Microsoft 365 omgeving.

Wat is Microsoft Lighthouse

Hoe helpt Microsoft Lighthouse mijn organisatie?

Cybercriminelen maken met enige regelmaat gebruik van kwetsbaarheden binnen de organisatie. Dit kunnen bijvoorbeeld apparaten zijn die niet de meest actuele updates hebben. Met Lighthouse krijgen IT-beheerders inzagen in welke apparaten niet voldoen aan het beveiligingsbeleid, waardoor er actie kan worden ondernomen.

Informatie vanuit Microsoft Defender for Business komt bijvoorbeeld direct terug in Microsoft Lighthouse. Dit betekent dat apparaten die een beveiligingsrisico vormen in een oogopslag zijn te zien. Met deze informatie kan een IT-beheerder actie ondernemen door bijvoorbeeld het beleid aan te passen. Ook krijgen organisaties hierdoor inzicht in het toegepaste beleid, waardoor dit nog extra bijgestuurd kan worden.

Waarom is Microsoft Lighthouse van belang voor MKB-organisaties

We zien dat MKB-organisaties steeds vaker worden getroffen door cyberaanvallen. Deze aanvallen kunnen vanuit allerlei verschillende hoeken plaatsvinden, waardoor het lastiger kan zijn om dit direct inzicht te krijgen. IT-beheerders krijgen met Microsoft Lighthouse dus direct inzicht in alle belangrijke beveiligingsgegevens. Dit maakt het mogelijk om op tijd actie te ondernemen en de organisatie te beschermen tegen cybercriminaliteit.

In de basis voegt Microsoft Lighthouse dus allerlei signalen samen, waardoor er een verband gevonden kan worden met beveiligingsrisico’s binnen organisaties. Dit maakt het makkelijker om het beleid aan te passen, mensen extra te trainen of vanaf afstand een aanpassing te maken op een apparaat. Het geeft dus puur inzicht vanuit de andere beveiligingsmogelijkheden die Microsoft 365 biedt.

Met Microsoft Lighthouse krijgen IT-beheerders dus dezelfde mogelijkheden die grotere organisaties al kunnen gebruiken. Dit betekent dat MKB-organisaties beter beschermd kunnen blijven tegen cybercriminaliteit. Wees er wel van bewust dat Microsoft Lighthouse alleen inzichten geeft! Het is dus echt een middel om de beveiliging te analyseren, maar een IT-beheerder zal zelf actie moeten ondernemen in het geval van verdachte gebeurtenissen. Vandaar dat Microsoft Lighthouse eigenlijk kan worden gezien als een monitoringstool.

Microsoft Lighthouse Defender

Conclusie

Microsoft Lighthouse is dus een applicatie specifiek voor IT-beheerders. Het wordt mogelijk om de complete beveiliging van een Microsoft 365 omgeving te zien in één centraal portaal. Vanuit dit portaal wordt het direct mogelijk om actie te ondernemen, waardoor cyberaanvallen tot een minimum worden beperkt. Het is een tool die IT-beheerders dus inzicht geeft, maar een IT-beheerder moet zelf actie ondernemen en/of aanpassingen maken. Voor meer informatie over de beveiligingsmogelijkheden kan je kijken naar het Zero Trust model. Met dit model wordt het mogelijk om de complete IT-omgeving te beveiligen en kwaadwillende buiten te houden.

Meer informatie over het Zero Trust model?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

Meer lezen

multi-tenant-kopstuk
Achtergrond

De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!