OfficeGrip_logo

8 tips om succesvol thuis te werken

Werken vanuit huis

Onze werkplek is steeds meer aan het veranderen. We zijn steeds vaker hybride gaan werken, waardoor het werken vanuit huis ook in populariteit aan het toenemen is. Een goede thuiswerkplek is een belangrijk onderdeel om succesvol te kunnen werken. Je kunt namelijk sneller afgeleid zijn door alles om je heen. Wij geven daarom hier 8 tips die jou kunnen helpen om succesvoller vanuit huis te werken.

Inhoudsopgave

Zorg voor een goed ingerichte werkplek

Om succesvol vanuit huis te kunnen werken is het belangrijk een goed ingerichte werkplek te hebben. Kies voor een goed bureau en een goede stoel om op te zitten. Je zit namelijk een groot gedeelte van de dag, waardoor het belangrijk is om goed en comfortabel te zitten. Verder is het belangrijk om na te denken over een 2de scherm. Een 2de scherm kan jouw productiviteit verhogen, omdat je minder tussen verschillende tabbladen loopt te wisselen. Dit is volgens ons echt de basis om succesvol vanuit huis te kunnen werken.

Neem tussendoor korte pauzes

Het is belangrijk om tussendoor even korte pauzes te nemen. Langdurig achter een beeldscherm zitten is namelijk niet gezond. Door even een korte pauze te nemen verminder je stress en fysieke klachten. De korte pauzes zijn ook goed voor je creativiteit, omdat je even met andere dingen bezig bent. Tijdens de korte pauzes kun je korte huishoudelijke klusjes doen zoals de vaatwasser uitruimen of de was ophangen. Dit zorgt ervoor dat jij effectiever en gezonder kan werken.

Tips voor thuiswerken

Maak gebruik van een goede koptelefoon

Zijn er veel mensen thuis, dan kan een goede koptelefoon van pas komen. Door al het geluid om je heen kun je enorm worden afgeleid. Ook als je veel aan het bellen bent kan het storend zijn om veel achtergrondgeluid te horen. Een headset zoals de Poly Voyager Focus met noisecancelling filtert alle omgevingsgeluid eruit. Tijdens het bellen met de Poly Voyager Focus wordt ook al het omgevingsgeluid gefilterd, waardoor je luid en duidelijk verstaanbaar bent. Dit kan de concentratie tijdens het werken enorm verhogen.

Zorg dat je toegang hebt tot alle jouw benodigde werkbestanden

Werken vanaf afstand kan een uitdaging zijn. Hoe zorg je ervoor dat je contact kan behouden met collega’s? En hoe krijg je nu toegang tot al jouw benodigde werkbestanden om verder te kunnen werken? Dit is eigenlijk waar Microsoft 365 om de hoek komt kijken.

Met Microsoft 365 krijgen werknemers een moderne werkplek. Met een moderne werkplek kunnen collega’s vanaf elke locatie toegang krijgen tot gegevens en communiceren met elkaar. Applicaties zoals Microsoft Teams kunnen namelijk niet meer ontbreken bij het werken vanuit huis. Je wordt met Microsoft Teams namelijk in staat gesteld om contact te blijven behouden met collega’s. We zien organisaties nog regelmatig e-mail gebruiken voor interne communicatie. Dit is niet handig, omdat de mailbox op deze manier wordt overspoeld met kleine vragen. Met Microsoft 365 creëer je dus een samenwerkingsplek voor de gehele organisatie, wat eigenlijk wel nodig is bij bedrijven die hybride zijn gaan werken.

Maak een planning en stel doelen tijdens het thuiswerken

Bij het thuiswerken kan het voorkomen dat je afgeleid raakt. Het is belangrijk om een planning te maken en doelen voor jezelf neer te zetten. Reserveer dus focustijd voor jezelf waarin je niet wilt worden gestoord. In Microsoft Teams is het mogelijk om de status “Niet storen” in te stellen, waardoor je geen berichten krijgt van Microsoft Teams. Zet ook apparaten zoals mobiele telefoons op stil, omdat deze meldingen voor afleiding kunnen zorgen.

Door planmatig te werken vanuit huis wordt het makkelijker om werk gedaan te krijgen. Deze planning zorgt er namelijk voor dat jij structuur heb in je dag. Het zorgt er ook voor dat je niet ondertussen wordt lastiggevallen door collega’s of externe oproepen. Zo krijg jij tijdens het werken vanuit huis meer gedaan.

Succesvol werken vanuit huis

Geef collega’s toegang tot jouw agenda

Op het moment dat veel collega’s vanaf verschillende locaties werken, kan het lastig zijn om vergaderingen in te plannen. Microsoft Teams maakt het mogelijk om deze vergaderingen digitaal te laten plaatsvinden, maar dan moet je uiteraard weten wanneer iedereen beschikbaar is. Met Microsoft Outlook kun je alle agenda’s openbaar instellen, zodat collega’s kunnen zien wanneer jij beschikbaar bent. Heb je een privé afspraak of wil je dat collega’s een aantal afspraken niet kunnen zien? Dan kan je dat specifiek aangeven in Outlook, wat ervoor zorgt dat niemand deze afspraken kan zien.

Maak duidelijke afspraken over jouw werktijden

Het werken vanuit huis kan ervoor zorgen dat je langer doorgaat met werken. Even snel iets afkrijgen is geen probleem, maar geef wel duidelijk je grenzen aan. Jouw privétijd is ook een moment om bij te komen van een werkdag. Door te lang door te werken in de avonduren kan het voorkomen dat je langzaam stress opbouwt, wat uiteraard niet wenselijk is. Maak daarom duidelijke afspraken en zorg ook dat je echt offline bent in de avonduren, om zo even tot rust te kunnen komen.

Maak sporten onderdeel van jouw werkdag

Sporten tijdens de pauze kan helpen om voor afleiding te zorgen tijdens jouw werkdag. Het is gezond en kan stress verminderend werken. Maak het daarom bespreekbaar bij jouw organisatie om tijdens de pauze te kunnen sporten. Doordat je vanuit huis werkt is het makkelijker om dit in te plannen, omdat je flexibeler om kan gaan met je werktijden. Dit zorgt er voor organisaties ook voor dat werknemers fitter zijn, waardoor dingen zoals ziekteverzuim dalen. Eigenlijk een win-win situatie voor zowel werknemers als werkgevers.

Tot slot

Het werken vanuit huis kan een uitdaging zijn. Met deze 8 tips wordt het voor jou makkelijker om efficiënt vanuit huis te werken. Wij helpen organisaties om een moderne werkplek te creëren. Dit betekent dat werknemers vanaf elke locatie op een veilige manier kunnen werken. Voor meer informatie over een moderne werkplek kun je gratis ons eBook hieronder downloaden:

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  storing
  Achtergrond

  Wereldwijde storing in antivirussoftware zorgt voor problemen bij organisaties

  Een recente storing in de antivirussoftware van Crowdstrike heeft wereldwijd computers getroffen, waardoor websites van bedrijven platliggen en er problemen zijn op luchthavens. Deze storing heeft een chaos veroorzaakt op luchthaven Schiphol, met lange rijen voor de balies van luchtvaartmaatschappijen en een platliggende website van Transavia. Ook op andere luchthavens, zoals Eindhoven Airport en in andere landen, zijn er problemen.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!