OfficeGrip_logo

De Microsoft 365 vertrouwelijkheidslabels uitgelegd

Bescherm gevoelige gegevens

In Microsoft 365 is het mogelijk om vertrouwelijkheidslabels (Sensitivity labels) toe te voegen aan een documenten. Met vertrouwelijkheidslabels bescherm je gevoelige gegevens en kun je er een apart beleid voor instellen. Deze labels kunnen ook automatisch worden toegevoegd, zoals bij creditcard gegevens, medische gegevens of andere gevoelige data. Dit helpt om gegevens optimaal te beschermen en veilig te houden. Wij bespreken hier hoe deze vertrouwelijkheidslabels precies werken.

Inhoudsopgave

Hoe Microsoft 365 de gegevens beveiligt met vertrouwelijkheidslabels

Microsoft 365 beveiligt gegevens op verschillende manieren. Denk dan aan verschillende soorten toegangsrechten, Conditional Access, apparaatbeheer met Intune en nog veel meer. De beveiligingslabels zijn een onderdeel van de complete beveiliging die Microsoft 365 te bieden heeft.

Organisaties die werken met gevoelige gegevens hebben veel baat bij vertrouwelijkheidslabels. Deze beveiligingslabels kunnen automatisch door het systeem worden toegewezen. Het systeem herkent namelijk gegevens en kan deze direct aanmerken als gevoelig. Dit betekent dat ze direct kunnen worden versleuteld en gemarkeerd door het systeem. De organisatie kan instellen of gebruikers dit kunnen aanpassen of dat een leidinggevende autorisatie moet geven. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld persoonsgegevens op straat kunnen belanden.

Waarom zou je vertrouwelijkheidslabels moeten gebruiken?

Het gebruik van vertrouwelijkheidslabels is eigenlijk iets voor organisaties die veel gevoelige gegevens verwerken. Denk dan bijvoorbeeld aan de advocatuur. Voor de advocatuur is het enorm belangrijk dat gegevens niet zomaar op straat belanden, omdat dit enorme impact kan hebben op de organisatie. De beveiligingslabels waarschuwen gebruikers dat ze op het punt staan om gevoelige gegevens te delen.

Vanuit de organisatie is het ook mogelijk om een specifiek beleid te maken. Op het moment dat het systeem automatisch gevoelige gegevens detecteert, kan een leidinggevende worden ingeschakeld om de verzending goed te keuren. Gebruikers kunnen zelf ook aangeven dat ze de gegevens extra hebben gecontroleerd. De vertrouwelijkheidslabels kunnen dus op verschillende manieren worden ingezet, waardoor het past bij zowel grotere als kleinere organisaties.

Microsoft 365 beveiligingslabel marketing

Wat kunnen vertrouwelijkheidslabels doen?

Op het moment dat er een vertrouwelijkheidslabel aan een document wordt toegekend, kunnen er verschillende acties worden ondernomen. Deze acties kunnen verschillen afhankelijk van het labelbereik en de gevoeligheid van een document.

Gegevens versleutelen

Gegevens die als gevoelig worden gemarkeerd kunnen worden versleuteld. Deze versleuteling zorgt ervoor dat onbevoegden geen toegang kunnen hebben tot deze gegevens. Het is mogelijk om een select aantal gebruikers of groepen te machtigen om extra acties uit te voeren. Deze groep mensen kunnen bijvoorbeeld een document bewerken, terwijl een andere groep het misschien alleen mag bekijken.

Markeren van de inhoud

Documenten kunnen worden gemarkeerd door watermerken, kopteksten of voetteksten toe te voegen. Dit maakt het voor gebruikers direct duidelijk dat het gaat om bedrijfsgevoelige gegevens en dat deze niet zomaar mogen worden gedeeld.

Automatisch een label toepassen op bestanden

Het is mogelijk om vertrouwelijke gegevens te labelen wanneer deze worden geïdentificeerd. Het is mogelijk om dit automatisch toe te passen of de gebruiker te laten kiezen. Gebruikers zien dat een bericht met een beleidstip, waardoor ze direct het juiste beveiligingslabel kunnen toepassen. Dit geeft eindgebruikers meer flexibiliteit om een label toe te passen.

Microsoft 365 beveiligingslabels

Conclusie

De Microsoft 365 vertrouwelijkheidslabels helpen om gevoelige gegevens optimaal te beschermen. Op het moment dat documenten gevoelige gegevens bevatten grijpt het systeem direct in. Dit is compleet naar wens in te stellen, waardoor organisaties optimaal in controle blijven. Het Microsoft Zero Trust model helpt ook bij de beveiliging van een Microsoft 365 omgeving. Hierover kan je in ons eBook meer lezen:

Download het gratis eBook:

Zero Trust: Een nieuw beveiligingstijdperk

Zero-Trust-een-nieuw-beveiligings-tijdperk-3

Meer lezen

Achtergrond

Inventariseer kwetsbaarheden: De fundering van cyberweerbaarheid

Het inventariseren van kwetsbaarheden is meer dan een technische noodzaak; het is een strategische stap die de ruggengraat vormt van elke cybersecurity-strategie. Deze blog biedt een analyse van deze procedure, evalueert de gevolgen voor bedrijfscontinuïteit en rampenherstelplanning, en geeft concrete aanbevelingen om organisaties te beschermen tegen hedendaagse cyberdreigingen.

Lees meer...
Achtergrond

Secure7: Versterking van uw cyberweerbaarheid in het licht van NIS2

Cybersecurity is een cruciaal onderwerp in onze steeds meer gedigitaliseerde wereld. Het beschermt onze gegevens, systemen en infrastructuur tegen kwaadwillende aanvallen en bedreigingen. Met de voortdurende groei van technologie en het toenemende aantal cyberaanvallen, wordt het waarborgen van digitale veiligheid steeds urgenter.

Lees meer...
header-nis2-self-assessment-8
Beveiliging

Nieuw! Het OfficeGrip NIS2 Self Assessment

Met trots kondigen wij in dit blog de lancering van het OfficeGrip NIS2 Self Assessment aan. Dit Assessment is speciaal ontworpen om organisaties te ondersteunen bij het navigeren door de complexiteit van de aanstaande NIS2-regelgeving. Deze kosteloze online zelfevaluatie kunt u inzetten om inzicht te krijgen in hoeverre uw organisatie impact gaat ervaren van de NIS2 wetgeving en in welke mate u al voldoet aan de beoogde NIS2 cyberveiligheid maatregelen.

Lees meer...

Jouw ICT-omgeving optimaal beveiligen?

Download dan gratis meer informatie over het Zero Trust model

Zero Trust eBook

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!