OfficeGrip_logo

De toekomst van Sharepoint

Afgelopen week werd op het ‘Future of Sharepoint’ evenement in San Fransisco de nieuwe cloud-first, mobile-first visie en roadmap voor SharePoint onthuld samen met innovaties die mensen, teams en organisaties in staat stellen om content te ontdekken, delen en er samen aan te werken vanaf elke plek en op elk apparaat. Daarnaast werd ook de algehele beschikbaarheid van SharePoint Server 2016 aangekondigd welke hybride mogelijkheden heeft waarmee on-premises klanten de mogelijkheid hebben om gebruik te maken van de innovaties van Office 365. 

SharePoint tot nu

Voor meer dan een decennium vertrouwen klanten op SharePoint om teamwork aan te sturen, bedrijfs-processen te automatiseren, bedrijfs-applicaties te maken en organisatie-brede intranetten te bouwen. Als een hoofdonderdeel van Office 365 voorziet SharePoint content management en samenwerkings-mogelijkheden die naadloos zijn geïntegreerd met de andere applicaties die mensen elke dag gebruiken om documenten te maken, samen te werken in teams, te brainstormen, te analyseren en besluiten te maken. SharePoint is ook geïntegreerd met de krachtige cross-suite mogelijkheden van Office 365, zoals Office 365 Groups, Office Graph en ‘governance controls’ voor beveiliging, privacy en compliance.

Meer dan 2.000.000 organisaties gebruiken SharePoint elke dag en een buitengewone community van 50.000 partners en 1 miljoen ontwikkelaars vormen samen een ecosysteem van oplossingen rond SharePoint met een waarde van 10 miljard dollar.

En dit is nog maar het begin. Microsoft heeft een missie om elk individu en organisatie in staat te stellen om meer te bereiken. We zijn blij om de visie van Microsoft wat betreft SharePoint Online in de cloud en SharePoint Server on-premises te kunnen delen, samen met de ontwikkelingen tot nu en de toekomstige roadmap over 4 innovatiegebieden:

 • Gemakkelijk en krachtig bestanden delen en samenwerken op elk apparaat
 • Slim en mobiel intranet met moderne team sites, publishing en bedrijfs-applicaties op je desktop en in je broekzak
 • Een open en verbonden platform dat SharePoint evolueert zodat het moderne web-ontwikkelingen omarmt
 • Investeringen in veiligheid, privacy en compliance over heel Office 365

 

Gemakkelijk en krachtig bestanden delen en samenwerken op elk apparaat

Microsoft’s visie op verenigde toegang en slimme ontdekking voor al je Office 365 bestanden maakt het gemakkelijker om bestanden te maken, delen, samen aan te werken en te beheren vanaf elke locatie en elk apparaat. Bestanden vinden jou in plaats van dat jij bestanden moet gaan zoeken of je nu één van de mobiele apps gebruikt of de intuitieve browser ervaring. En wanneer je bestanden bij je wilt hebben onderweg dan heb je de rotsvaste, selectieve sync tussen je PC of Mac en offline bestanden op je mobiele apparaat.

Wanneer je in Office applicaties werkt krijg je directe toegang tot uitgebreide functies voor bestanden delen en samenwerken. Je kunt tegelijkertijd aan documenten werken in real-time, document versies vergelijken, metadata bijwerken en delen met collega’s zonder de applicatie te verlaten.

Op het moment dat je een document dat je hebt gemaakt wilt delen is het zo makkelijk als een email te versturen; ontvangers krijgen automatisch rechten toegewezen en iedereen werkt aan het gedeelde bestand waardoor je voorkomt dat er verschillende versies van hetzelfde bestand rondgaan in je bedrijf. SharePoint zorgt ervoor dat enterprise-grade content management, document en register beheersfuncties maar 1 klik van je vandaan zijn. Of een bestand nu van jou is, gedeeld is, een product van de samenwerking van je gehele team of een onderdeel van je gehele organisatie, SharePoint zorgt ervoor dat het gemakkelijke krachtig is en het krachtige gemakkelijk.

In het komende kwartaal zullen de volgende functionaliteiten uitgerold worden:

 • Toegang tot SharePoint Online bibliotheken en Office 365 Group bestanden vanaf de OneDrive mobiele app
 • Slimme ontdekking van documenten in zowel SharePoint als OneDrive
 • Kopieer van OneDrive naar SharePoint in de OneDrive web ervaring
 • OneDrive Universal Windows Platform (UWP) applicatie

 
En voor het eind van het kalender jaar 2016:

  • Document analytics in OneDrive om inzicht te krijgen in document gebruik, bereik en impact
  • Synchronisatie van SharePoint Online bibliotheken met de nieuwe OneDrive sync client
  • Synchronisatie van gedeelde folders met de nieuwe OneDrive sync client
  • Mobiele toegang tot SharePoint document bibliotheken in on-premises installaties
  • Verplaats en kopieer bestanden tussen OneDrive en SharePoint in web omgevingen

 

Het mobiele en slimme intranet

Het intranet is het zenuwcentrum van menig organisatie. Het draagt zorg voor op inhoud gefocuste samenwerkings-plekken die je teams de tools geven die ze nodig hebben om samen te werken. Het laat je gebruikers nieuws en informatie consumeren en aandragen zowel in hun team als over de hele organisatie. Het beheert kennis en verbind gebruikers aan inhoud door middel van navigatie en zoekfunctie. Het ‘host’ applicaties die bedrijfs-processen ondersteunen en automatiseren.

Sharepoint zorgt er nu voor dat je intranet toegankelijker wordt onderweg, intelligenter en persoonlijker gebaseerd op je activiteiten over verschillende sites, de mensen waarmee je werkt, de inhoud waaraan je werkt en de bedrijfsprocessen die je voortdrijven.

Het mobiele en slimme intranet in je broekzak

Microsoft is erg blij om de SharePoint mobiele app te mogen aankondigen, ontwikkeld voor Windows, iOS en Android, zodat je je intranet in je broekzak kan stoppen met volledige toegang tot bedrijfs nieuws, aankondigingen, mensen, sites, ihoud en apps waar je ook bent. En de app zal ook je on-premises SharePoint sites meenemen.


 
Meer uitleg over de SharePoin app in de video hieronder:
 

 

SharePoint home

De nieuwe SharePoint home page in Office 365, die deze maand wordt uitgerold, geeft je volledige toegang tot al je sites; online als ook on-premises en laat je naadloos navigeren door je gehele intranet als ook up-to-date blijven met alle activiteiten over al je sites met alleen maar een blik.
 

 

Moderne teamsites

Team sites hebben altijd al ten grondslag gestaan van het samenwerken in SharePoint. Ze verbinden je team met de content, de informatie en de apps waar je op vertrouwt. En ze dragen zorg voor het delen en communicatie in je team en over je gehele organisatie.

Microsoft brengt de kracht van SharePoint team sites en Office 365 Groups samen door iedere group een teamsite te geven en elke teamsite krijgt de voordelen van groups voor simpel management van lidmaatschap over alle Office 365 diensten. Op het moment dat je een team samenstelt of een project start kun je een teamsite maken vanaf de SharePoint homepage en voorzien van een corresponderende Office 365 Group in luttele seconden met geïntegreerde informatie classificatie en compliance.

Wat je zult ontdekken is een gemoderniseerde teamsite ervaring met een innemende homepage gepersonaliseerd door middel van de intelligentie van Office Graph. Gerevitaliseerde bibliotheken en lijsten zorgen voor een intuïtieve gebruikerservaring en uitgebreide metadata, content management en functionaliteit die geavanceerde bedrijfs-processen kunnen ondersteunen. Ook wordt een nieuwe ‘page authoring’ en ‘publishing’ ervaring geïntroduceerd die je in staat stelt mooie pagina’s te maken vol met features en die responsive, mobiel en gemakkelijk te delen met je team en organisatie zijn.
 

 
Deze nieuwe ervaringen zullen er fantastisch uitzien op elk apparaat, in elke browser, de SharePoint mobiele app en de OneDrive app.

Microsoft Flow en PowerApps integratie

SharePoint lijsten geven teams de mogelijkheid om toegang te krijgen tot, het delen van en samen te werken rond gestructureerde data. Klanten brengen regelmatig data van andere systemen mee naar SharePoint lijsten om bedrijfs processen te ondersteunen.

Vorige week bespraken we al Microsoft Flow, een nieuwe service voor geautomatiseerde workflow rond een groeiend aantal apps en SaaS diensten waar zakelijke gebruikers op vertrouwen. Microsoft Flow maakt gebruik van ‘connectors’ waardoor je data kan uitwisselen tussen SharePoint en een variëteit aan diensten van zowel Microsoft als ’third-parties’ en deze data ook weer kan opslaan en modificeren in SharePoint. Microsoft heeft gezorgd voor een diepe integratie tussen SharePoint en Flow waardoor je Flows kunt maken en starten rechtstreeks uit een SharePoint lijst.

Ook is er de ‘public preview’ van PowerApps, Microsoft’s nieuwe enterprise dienst waarmee innovators overal business apps kunnen verbinden, creëren en delen met teamleden op welk apparaat in luttele minuten. PowerApps wordt ook direct geïntegreerd in de moderne team site, waardoor je cross-platform PowerApps kunt maken die gebruik maken van SharePoint lijsten en bibliotheken als een databron. Diepe en ‘native’ integratie van PowerApps en SharePoint zal er ook voor aan de wieg staan van rijke, nieuwe ervaringen met SP lijsten en bibliotheken.
 

 

Roadmap voor het mobiele en slimme intranet

Hieronder kun je zien wat je dit kwartaal mag verwachten:

   • Moderne document bibliotheek ervaring (wordt nu uitgerold bij First Release tenants)
   • SharePoint mobiele app voor iOS
   • SharePoint home in Office 365
   • Moderne lijsten
   • Site activiteit en insights op de Site Inhoud pagina

 
En gedurende het kalenderjaar 2016:

   • SharePoint mobiele app voor Windows en Android
   • Integratie van SharePoint sites en Office 365 Groups
   • Simpele en snelle site creatie
   • Moderne pagina’s
   • Team en orgnaisatie nieuws en aankondigingen
   • PowerApps en Microsoft Flow integratie met SharePoint

 

De SharePoint infrastructuur – een open en verbonden platform

SharePoint’s rijke oplossingen ecosysteem is één van zijn grootste aanwinsten en er zijn genoeg mogelijkheden om de veranderende benodigheden van ontwikkelaars tegemoet te komen in de mobile-first, cloud-first wereld.

Daarom is Microsoft erg blij dat ze het SharePoint Framework mogen aankondigen, een pagina en onderdeel model dat ontwikkeling aan de kant van de klant volledig ondersteunt, gemakkelijk integreert met Microsoft Graph en open source tolling ondersteunt.

Het SharePoint Framework is een evolutionaire stap in de rekbaarheid van SharePoint die zorgt voor een nieuw rendering framework aan de kant van de klant die gebruik maakt van open source JavaScript technologieën. De klant-kant ontwikkelings-framework stelt developers in staat om gebruik te maken van moderne JavaScript en web templating frameworks bij zowel cloud als on-premises SharePoint.

SharePoint Framework werdt gebruikt om veel van de vernieuwingen die hierboven zijn aangekondigd te maken, zoals bijvoorbeeld de home page van een teamsite. Klanten kunnne nu gelijkwaardige krachtige, rijke apps en ervaringen bouwen in SharePoint en diensten van geheel Office 365 integreren door hetzelfde patroon en proces te volgen waarmee deze SharePoint diensten werden gebouwd. De pagina’s en apps die je maakt in SharePoint Framework zullen standaard mobiel zijn en geïntegreerd in de SharePoint mobiele app.

Het SharePoint Framework omhelst de tools, framework en open source initiatieven waar ontwikkelaars op dit moment op vertrouwen en het breidt de omvang van oplossingen die gebouwd kunnen worden in SharePoint uit, zowel on-premises als in de cloud.

Het SharePoint Framework zal uitgerold worden aan Office 365 klanten in First Release deze zomer. Web parts die gemaakt worden met het framework kunnen worden toegevoegd aan moderne pagina’s en ook bij reeds bestaande pagina’s.

In het derde kwartaal van 2016 kun je het volgende verwachten:

   • Files API voor Microsoft Graph
   • SharePoint Webhooks (preview)
   • Client-side web parts voor bestaande pagina’s (preview)

 
En voor het einde van het kalenderjaar 2016:

   • Sites API voor Microsoft Graph
   • SharePoint Webhooks (GA)
   • Custom sites op het SharePoint Framework

 

Beveiliging, privacy en compliance

Microsoft werkt met Office 365 met een toewijding aan veiligheid, privacy en compliance. In SharePoint komen deze drie samen met een simpele en krachtige set van administratieve bediening, rechten en rapportage.

Er kan geen beveiliging zijn zonder bruikbaarheid. Daarom heeft Microsoft gezorgd voor IT bediening die voor de juiste balans tussen veiligheid en gebruikers productiviteit zorgen, zodat het niveau van veiligheid evenredig is aan de gevoeligheid van de inhoud.

Microsoft heeft daarom een dynamisch voorwaardelijke toegangsbeleid aangekondigd voor SharePoint die op een slimme manier toegang definieert aan de hand van wie je bent, de app of apparaat dat je gebruikt en je netwerk locatie.

Gebruikers krijgen de tools om inhoud te ontdekken en beschermen met de hulp van data loss protection (DLP) maatregelen, zowel in Office 365 als in SharePoint Server 2016. Er worden meer dan 80 pre-built definities van gevoelige inhoud aangeboden en je kunt je eigen custom policies toevoegen. Deze maatregelen kunnen eenmalig aangemaakt worden en worden toegewezen aan je gehele tenant en in je on-premises set-up. Later dit jaar zul je een SharePoint kunnen classificeren zodat passende rechten worden toegewezen aan alle inhoud van je site.

Wanneer je inzicht nodig hebt in beveiliging en veiligheid voor auditing of compliance doeleindes krijg je gedetailleerde rapportage en verificatie. Eerder dit jaar werd Advanced eDiscovery geïntroduceerd dat machine learning, voorspellende codering en tekst analytics introduceerde om de kosten en uitdagingen te reduceren die ontstaan bij het sorteren van grote hoeveelheden data.

Ook wordt later dit jaar SharePoint Insights gereleased, een dienst die gebruik en compliance data verzamelt van on-premises en cloud oplossing en versturt naar het Office 365 Reporting Center zodat je een duidelijk blik krijgt op je gehele organisatie.

En het gevecht om je data te beveiligen en privacy te waarborgen gaat verder. Aan het einde van het jaar is het mogelijk om je eigen keys mee te nemen en te gebruiken om je data in SharePoint zelf te encrypten.

Om samen te vatten wordt er op dit moment ondersteuning aangeboden voor:

   • Customer Lockbox
   • DLP, mobile device management (MDM) en mobile application management (MAM)
   • Whitelist en blacklist domeinen voor extern delen

 
In dit kwartaal kun je ook verwachten:
 

    • Dynamisch voorwaardelijke toegangsbeleid

 
En aan het einde van 2016:

    • Nieuwe datacentra in Duitsland en Canada
    • Je eigen encryption key meenemen
    • Granular access controls
    • SharePoint site classificatie
    • Hybriede SharePoint Insights

 

 
Microsoft is erg blij met de buitengewone community van klanten, developers, partners en enthousiasten wiens input heeft bijgedragen aan die visie en innovaties die worden afgeleverd dit jaar. Microsoft wilt iedereen dan ook graag welkom heten bij de toekomst van SharePoint: gemakkelijk, intelligent en ongebonden. De toekomst start vandaag.

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!