OfficeGrip_logo

Hoe maak je een back-up van Microsoft 365

Een kopie van gegevens

Het maken van voldoende back-ups is enorm belangrijk. Je wilt voorkomen dat gegevens verloren raken of niet meer te herstellen zijn. Microsoft 365 biedt verschillende oplossingen om gegevens veilig te bewaren. Waar het niet in voorziet, is een aparte back-up van Microsoft 365. Met een aparte back-up van Microsoft 365 krijg je als organisatie de mogelijkheid om gegevens veilig te bewaren. Gegevensverlies wordt met een back-up tot een minimum beperkt, wat essentieel is voor veel verschillende organisaties. We leggen hier uit hoe een back-up van Microsoft 365 precies werkt.

Inhoudsopgave

Welke back-up mogelijkheden biedt Microsoft 365

In Microsoft 365 zitten een aantal mogelijkheden om gegevens veilig te bewaren. Dit gebeurt op basis van retentieperiodes. In Microsoft 365 worden verschillende kopieën gemaakt bij wijzigingen aan documenten. Deze kopieën kunnen een maand lang worden geraadpleegd, voordat deze worden verwijderd. Dit maakt het mogelijk voor organisaties om gegevens te herstellen in het geval van nood.

Een beperking van de retentieperiodes, is dat deze gegevens na een bepaalde tijd niet meer beschikbaar zijn. In de basis biedt dit dus geen goede lange termijn oplossing aan voor de back-up van een Microsoft 365 omgeving. Deze retentieperiodes bieden dus een back-up aan voor op de korte termijn, maar zijn niet geschikt voor het creëren van langdurige back-ups.

Microsoft 365 data wordt veilig bewaard

Gegevens in Microsoft 365 worden in de basis op een veilige manier bewaard. Er zijn verschillende instellingsmogelijkheden die jouw organisatie kunnen helpen om gegevens veilig op te slaan en te beschermen. Een back-up van de gegevens kan wel essentieel zijn. In het geval dat je geen toegang meer hebt tot jouw Microsoft 365 omgeving wil je toch over de gegevens beschikken. Daarom kan het maken van een externe back-up van Microsoft 365 noodzakelijk zijn.

Microsoft 365 back-up maken

Een externe back-up van Microsoft 365 maken

Voor organisaties kan een externe back-up van Microsoft 365 een handige oplossing zijn. Door te kiezen voor een externe back-up worden gegevens op een veilige manier opgeslagen. Microsoft 365 biedt in de basis geen echte back-up oplossing aan, waardoor organisaties moeten kiezen voor een externe leverancier. Bij het kiezen voor een externe leverancier is het belangrijk om te kijken waar deze data wordt opgeslagen. Je wilt deze data namelijk op een veilige server met de benodigde certificeringen hebben staan. Let hier dus goed op bij het kiezen van een leverancier! Een Microsoft 365 omgeving bewaart de gegevens veilig, maar de back-up oplossing moet dit uiteraard ook doen.

Microsoft 365 data wordt veilig bewaard

Een back-up hebben van gegevens is enorm belangrijk. Het hebben van een Microsoft 365 back-up voorkomt op termijn problemen, omdat je altijd herstelmogelijkheden hebt. Voor sommige organisaties is het essentieel om gegevens voor 7 jaar te bewaren. Dit is noodzakelijk om aan bepaalde wetgeving te voldoen en/of de benodigde certificeringen te behalen. Je kunt in dit artikel meer lezen over waarom een Microsoft 365 back-up zo belangrijk is.

Welke back-up oplossing kan je toepassen

Het is belangrijk om een goede leverancier te kiezen voor jouw Microsoft 365 back-up. In deze back-up kunnen veel gevoelige gegevens van jouw organisatie zitten. Bij OfficeGrip werken wij daarom samen met een back-up leverancier die aan strenge eisen voldoet. De data wordt binnen Europa opgeslagen, waardoor aan strenge wetgeving wordt voldaan. Verder controleert de back-up oplossing op kwaadaardige software, waardoor de back-ups extra worden beschermd. Dit is essentieel, omdat in het geval van een cyberaanval je moet kunnen vertrouwen op de veiligheid van de back-up. Wat deze back-up oplossing allemaal precies kan kun je hier verder bekijken.

Microsoft 365 data wordt veilig bewaard

Het is mogelijk om een complete omgeving terug te zetten vanuit een back-up. Dit kan bij een ernstig probleem een ideale oplossing zijn, omdat je direct terug gaat naar de oude situatie. Vandaar dat een back-up oplossing zo belangrijk is voor een Microsoft 365 omgeving.

Het komt ook wel eens voor dat je één mailbox of een specifiek document wilt herstellen. De back-up oplossing voor Microsoft 365 maakt het mogelijk om individuele documenten te herstellen. Dit maakt het mogelijk om snel en efficiënt toegang te hebben tot de verwijderde gegevens. Sommige organisaties moeten gegevens tot 7 jaar bewaren, voordat deze verwijderd mogen worden. Met een back-up wordt het mogelijk om deze gegevens te herstellen in het geval van verlies.

Microsoft 365 omgeving back-up

Hoe lang worden gegevens bewaard in de back-up?

Onze leverancier maakt standaard gebruik van een retentieperiode van 1 jaar na verwijdering van het betreffende element of document. Het is mogelijk om deze retentieperiode uit te breiden naar een aantal jaren of onbeperkt beschikbaar te houden. Dit is puur afhankelijk hoe lang jouw organisatie denkt deze data nodig te hebben. In de basis worden back-ups op de volgende manier gemaakt:

 • 3x dagelijkse back-ups welke worden bewaard voor een periode van 30 dagen
 • Dagelijkse back-ups worden bewaard na een periode van 30 dagen
 • Wekelijkse back-ups worden bewaard na een periode van 90 dagen
 • Maandelijkse back-ups worden bewaard voor een jaar (of onbeperkt of een andere gedefinieerde periode in het geval wanneer ‘Infinite Retention’ wordt afgenomen)

Dit biedt voor de meeste organisatie voldoende back-up mogelijkheden voor de complete Microsoft 365 omgeving.

Conclusie

Een back-up van Microsoft 365 is enorm belangrijk. Er staan enorm veel gegevens in een Microsoft 365 omgeving, waardoor je deze optimaal wilt bewaren. Het hebben van een back-up kan gegevens voor langere tijd beschikbaar houden, zelfs als deze verwijderd zijn uit de Microsoft 365 omgeving. Voor organisaties die gegevens voor een bepaalde periode moeten bewaren, is een back-up lossing essentieel voor het bedrijf. Bekijk onze speciale back-up pagina voor meer informatie.

De voordelen van een moderne werkplek cover

Meer informatie over de moderne werkplek?

Download dan gratis ons eBook voor meer informatie.

Download het gratis eBook:

De voordelen van een moderne werkplek

De voordelen van een moderne werkplek cover

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Om spam te voorkomen vragen we u de
  onderstaande code over te typen.

  Meer lezen

  multi-tenant-kopstuk
  Achtergrond

  De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

  In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!