OfficeGrip_logo

Hoe Microsoft Teams kunstmatige intelligentie gebruikt voor bellen en vergaderen

We gaan er steeds meer mee te maken krijgen, kunstmatige intelligentie. Waarschijnlijk heb je het zelf nog niet gemerkt, maar Microsoft Teams gebruikt stiekem kunstmatige intelligentie op de achtergrond. Echo’s van microfoons worden gedempt, donkere camera beelden opgefrist en geluid wordt verbeterd. Dit gebeurt allemaal op de achtergrond binnen de Microsoft Teams applicatie. Dit heeft de kwaliteit van de digitale vergaderingen enorm verbeterd. Wij gaan hier kijken naar de kunstmatige intelligentie die Microsoft Teams allemaal toepast.

Inhoudsopgave

Verbeteringen aan het geluid

Waar je als gebruiker direct het verschil merkt is in het geluid. Vroeger hoorde je echo’s, klonken mensen ver weg en ga zo maar verder. Door kunstmatige intelligentie te gebruiken in Microsoft Teams is dit niet meer merkbaar. Kijk maar naar de onderstaande video waarin het verschil direct duidelijk wordt gemaakt:

Zoals je in de bovenstaande video ziet wordt veel extra geluid gefilterd door kunstmatige intelligentie. Dit maakt het prettiger om met elkaar te vergaderen of bellen. De kunstmatige intelligentie is in staat om speakergeluid en spraak van gebruikers te onderscheiden, waardoor echo’s niet hoorbaar zijn. Dit heeft geen impact op de stem van de gebruikers, omdat Microsoft Teams dit perfect kan filteren van elkaar.

Interrupties klinken natuurlijker

In gesprekken is het regelmatig nodig om iemand te onderbreken. Denk dan bijvoorbeeld aan het stellen van vragen of het controleren van informatie. Zonder headset kan het enorm lastig zijn om speakergeluid en spraakgeluid te onderscheiden. Dit kan vaak een echo effect creëren, waardoor je elkaar minder goed hoort. Microsoft Teams is getraind met meer dan 30.000 uur aan gespreksdata, waardoor het ongewenste geluiden makkelijker kan filteren.

Achtergrondgeluid wordt geminimaliseerd

Het kan in een vergadering enorm vervelend zijn om achtergrondgeluid te hebben. Gelukkig filtert Microsoft Teams deze geluiden standaard uit de vergadering. Schreeuwende personen, blaffende honden en toeterende auto’s zijn minder hoorbaar in een Microsoft Teams vergadering. Dit zorgt ervoor dat gebruikers elkaar beter kunnen verstaan.

De videokwaliteit wordt verbeterd

Met kunstmatige intelligentie is het mogelijk om de videokwaliteit te verbeteren. Zo worden beelden met een weinig licht geoptimaliseerd op basis van het type beeld wat wordt gedeeld. Door deze aanpassingen worden collega’s beter zichtbaar en worden documenten beter weergegeven.

De verbeteringen worden aangepast op basis van het beeld

Het type optimalisatie dat wordt toegepast is afhankelijk van wat er wordt vertoond op beeld. Bij het laten zien van tekst wordt een ander algoritme toegepast dan bij alleen webcamera beeld. Microsoft Teams weet het verschil tussen deze beelden, waardoor de beelden optimaal worden weergegeven.

Helderheid en focus filters

Je kunt niet altijd het licht instellen in specifieke ruimtes. Dit maakt het lastig om goed en helder in beeld te zijn. Met nieuwe filters wordt het mogelijk om toch duidelijker in beeld te komen. Met een simpele knop wordt het mogelijk om de helderheid aan te passen, waardoor je toch duidelijker in beeld bent. Dit is ideaal voor situaties waarin weinig licht is.

Conclusie

Microsoft Teams maakt dus op verschillende manieren gebruik van kunstmatige intelligentie. Door deze kunstmatige intelligentie wordt de kwaliteit van vergaderingen verhoogd, kunnen collega’s elkaar beter zien en wordt de audiokwaliteit verbeterd. Nu we steeds vaker vanaf verschillende locaties werken kunnen deze verbeteringen enorm handig zijn.

De ultieme Microsoft Teams gids

Meer informatie over Microsoft Teams?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

Ultieme Microsoft Teams gids

De ultieme Microsoft Teams gids

Meer lezen

multi-tenant-kopstuk
Achtergrond

De voordelen van een multitenant-organisatie in Microsoft 365

In de wereld van cloud computing is het concept van een multitenant-organisatie een belangrijk aspect dat bedrijven in staat stelt om (kosten)efficiënter te werken. Microsoft heeft dit concept omarmd en geïmplementeerd in Entra ID en Microsoft 365. In deze blog gaan we dieper in op wat een multitenant-organisatie is, hoe het werkt en wat het kan opleveren.

Lees meer...

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!