OfficeGrip_logo

Hoe schakel je in Outlook koppelingen en functies in phishingberichten in of uit

‘Phishing’ is de praktijk waarbij iemand met slechte bedoelingen u met e-mailberichten in de verleiding brengt om persoonlijke gegevens prijs te geven, zoals uw bankrekeningnummer en het wachtwoord van uw account. Vaak bevatten phishingberichten onbetrouwbare koppelingen naar vervalste websites, waar u om uw persoonlijke informatie wordt gevraagd. Deze informatie kan door criminelen worden gebruikt om uw identiteit, uw geld of beide te stelen. Meer informatie over phishing

Omdat een phishingbericht soms moeilijk te onderscheiden is van een authentiek e-mailbericht, onderzoekt het filter voor ongewenste e-mail van Outlook of inkomende berichten verdachte eigenschappen bevatten die vaak voorkomen bij phishing. Voorbeelden van deze eigenschappen zijn onbetrouwbare koppelingen, inhoud die vaak voorkomt in phishingberichten of berichten die vanaf een vervalst e-mailadres zijn verzonden. Het filter voor verdachte berichten is altijd ingeschakeld in Microsoft Outlook, zelfs als andere filters voor ongewenste e-mail zijn uitgeschakeld.

Wat gebeurt er in Outlook met verdachte phishingberichten?

Wanneer er een verdacht phishingbericht binnenkomt, wordt dit als volgt verwerkt:

 • Als het filter voor ongewenste e-mail een bericht niet als spam maar wel als phishing aanmerkt, blijft het bericht in hetPostvak IN, maar alle koppelingen in het bericht worden uitgeschakeld en u kunt de opdrachten Beantwoorden en Allen beantwoorden niet gebruiken. Bovendien worden bijlagen in het verdachte bericht geblokkeerd.
 • Als het filter voor ongewenste e-mail het bericht als zowel spam als phishing aanmerkt, wordt het bericht automatisch in de map Ongewenste e-mail geplaatst. Elk bericht dat in de map Ongewenste e-mail wordt geplaatst, wordt opgeslagen als tekst zonder opmaak en alle koppelingen worden uitgeschakeld. Bovendien worden de functies Beantwoorden en Allen beantwoorden uitgeschakeld en worden bijlagen in het bericht geblokkeerd.
 • Als het bericht door het filter voor ongewenste e-mail als zowel spam als phishing wordt aangemerkt en de afzender (iemand@example.com) of het domein (@example.com) staan in uw lijst met veilige afzenders, blijft het bericht in hetPostvak IN, maar de koppelingen en bijlagen in het bericht worden uitgeschakeld.

Op de Infobalk in het bericht wordt de actie beschreven die is uitgevoerd op het bericht.

Infobalk

Verdachte berichten uit de map Ongewenste e-mail verplaatsen

U kunt een verdacht bericht weer verplaatsen naar het Postvak IN. Klik in het Leesvenster of in het geopende bericht op deinfobalk en klik vervolgens op Verplaatsen naar Postvak IN.

Infobalk-menu

 • De oorspronkelijke berichtindeling wordt hersteld, maar de koppelingen in het bericht blijven uitgeschakeld. Bovendien blijven ook de functies Beantwoorden en Allen beantwoorden uitgeschakeld en blijven bijlagen in het bericht geblokkeerd.
 • Als het bericht door het filter voor ongewenste e-mail als zowel spam als phishing wordt aangemerkt, maar u bent het daar niet mee eens, open dan de map Ongewenste e-mail, klik met de rechtermuisknop op het bericht en klik vervolgens op Afzender toevoegen aan de lijst met veilige afzenders. Het bericht wordt in uw Postvak IN geplaatst. Uitgeschakelde koppelingen blijven uitgeschakeld, maar de oorspronkelijke berichtindeling wordt hersteld.

  BELANGRIJK : Nadat u de afzender of het domein aan de lijst met veilige afzenders hebt toegevoegd, worden nieuwe berichten van deze afzender of van dit domein voortaan nog steeds door het filter gecontroleerd, maar niet meer naar de map Ongewenste e-mail verplaatst. Het is af te raden om afzenders of domeinen van banken, kredietkaartmaatschappijen of e-commercebedrijven aan uw lijst met veilige afzenders toe te voegen, want de adressen van deze afzenders worden het vaakst door phishers gebruikt.

Uitgeschakelde koppelingen inschakelen

Als u de koppelingen in een bericht wilt inschakelen, gaat u als volgt te werk:

 1. Klik in het leesvenster of in het geopende bericht op de infobalktekst boven aan het bericht.
 2. Klik op Koppelingen en andere functionaliteit inschakelen (niet aanbevolen).

 

Automatisch uitschakelen van koppelingen uitschakelen

 1. Klik op het tabblad Start in de groep Verwijderen op Ongewenste e-mail en klik vervolgens op Opties voor ongewenste e-mail.
 2. Schakel het selectievakje Koppelingen en andere functionaliteit uitschakelen in berichten waarin verbinding met onveilige en misleidende sites wordt gemaakt (aanbevolen) op het tabblad Opties uit.

OPMERKING : Als u deze functie op een later moment inschakelt, worden koppelingen uit berichten die eerder door het filter voor ongewenste e-mail van Outlook als verdacht werden beschouwd, uitgeschakeld.

nbsp;

Waarschuwingen voor mogelijk vervalste e-mailadressen uitschakelen

 1. Klik op het tabblad Start in de groep Verwijderen op Ongewenste e-mail en klik vervolgens op Opties voor ongewenste e-mail.
 2. Schakel het selectievakje Waarschuw mij bij verdachte domeinnamen in e-mailadressen (aanbevolen) op het tabbladOpties uit.

nbsp;

Deel dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!