OfficeGrip_logo

Waarom gebruikerstrainingen belangrijk zijn

Gebruikers ondersteunen bij een implementatie

Bij een nieuwe ICT omgeving komt meer kijken dan alleen de technische kant. Het trainen van eindgebruikers is minstens zo belangrijk. In organisaties kan het kennisniveau van ICT & computers erg verschillen. De ene gebruiker heeft tenslotte meer begeleiding nodig dan een andere. Gebruikerstrainingen zijn daarom een belangrijk onderdeel van een ICT implementatie. Wij bespreken hier waarom gebruikerstrainingen zo belangrijk zijn bij een nieuwe ICT omgeving.

Inhoudsopgave

Gebruikerstrainingen helpen werknemers productiever werken

Een gebruikerstraining helpt werknemers om op een efficiëntere manier te werken. In een nieuwe ICT omgeving kunnen veel verschillende functionaliteiten zitten die gebruikers niet direct kennen. Met een gebruikerstraining help je werknemers sneller op weg in een nieuwe omgeving. Op termijn bespaart een gebruikerstraining enorm veel tijd, omdat werknemers productiever worden in de omgeving.

Het is ook belangrijk om gebruikers te betrekken bij een ICT implementatie. Werknemers werken op een vaste manier en een verandering in dit patroon kan als lastig worden ervaren. Een training helpt dus niet alleen om de productiviteit te verhogen, maar helpt ook om de acceptatie te verbeteren. Werknemers voelen zich gehoord en eventuele vragen kunnen direct worden opgepakt.

Gebruikerstrainingen zijn regelmatig echt nodig

Op het moment dat je als organisatie besluit om op een compleet andere manier te gaan werken, kunnen gebruikerstrainingen niet ontbreken. Je kunt niet alleen het systeem veranderen, omdat het gedrag van werknemers ook impact heeft. Systemen kunnen zonder een degelijke gebruikerstraining verkeerd worden gebruikt, waardoor er vervuiling optreedt binnen deze omgevingen.

Het doel van een nieuwe ICT omgeving is om op een betere manier te gaan werken. Het succes hiervan is deels afhankelijk van de technische implementatie en deels van de eindgebruikers. Daarom is het essentieel om werknemers zo goed mogelijk te begeleiden. Bij gebruikerstrainingen komen de pijnpunten van een nieuwe ICT omgeving echt naar boven. Deze pijnpunten kunnen ervoor zorgen dat het systeem nog wordt bijgeschaafd, waardoor problemen direct worden opgelost.

Gebruikerstrainingen Microsoft 365

Verschillende type gebruikerstrainingen die er zijn

Gebruikerstrainingen zijn beschikbaar in verschillende vormen. Je kunt ervoor kiezen om groepstrainingen, individuele trainingen of zelfs een expert in huis te halen. Welke vorm je kiest is afhankelijk van de implementatie die je doet. Wil je meerdere mensen leren werken met Microsoft Teams? Dan kan een groepstraining in de basis al voldoende zijn.

Op het moment dat een medewerker specifiekere werkzaamheden heeft, kan het handig zijn om een één-op-één training te regelen. Deze training zorgt ervoor dat alle vragen optimaal kunnen worden beantwoord. Voor grotere organisaties kan een floorwalk traject handig zijn. Bij een floorwalk traject haal je een expert in huis die alle vragen kan beantwoorden. Dit is eigenlijk niet echt een gebruikerstraining, maar helpt werknemers toch beter op weg in een nieuwe omgeving.   

Een Adoptie & Change management traject

Bij het creëren van een moderne werkplek kan een Adoptie & Change management traject niet ontbreken. De traditionele manier van werken verschilt op een aantal vlakken met de moderne werkplek. Door een Adoptie & Change management traject wordt het voor werknemers makkelijker om gebruik te maken van de nieuwste technologieën. Het verlaagt de drempel voor eindgebruikers enorm en betrekt deze ook in het gehele proces. Dit zorgt ervoor dat werknemers zich beter gehoord voelen en makkelijker voor verandering openstaan.

Conclusie

Gebruikerstrainingen zijn dus essentieel voor organisaties die gebruik maken van een nieuwe ICT omgeving. Het helpt eindgebruikers beter op weg en verhoogt de veranderbereidbaarheid binnen de organisatie. Door gebruik te maken van een gebruikerstraining leren eindgebruikers alle functionaliteiten kennen die zij nodig hebben voor hun werkzaamheden.

4 stappen voor een succesvolle adoptie van een nieuwe ICT-omgeving

Meer informatie over Adoptie?

Download dan gratis ons eBook met meer informatie

Download het gratis eBook:

4 Stappen voor een succesvolle adoptie

4 stappen voor een succesvolle adoptie van een nieuwe ICT-omgeving

  Ja, ik ga akkoord met het ontvangen van aan mij gerichte berichten over producten, evenementen en acties van OfficeGrip. OfficeGrip mag contact met mij opnemen via de kanalen die ik kies, zoals e-mail, telefoon of post.

  Meer lezen

  hoe-microsoft-teams-sharepoint-samen-werken-1
  Microsoft Teams

  Hoe Microsoft Teams en SharePoint samenwerken

  Microsoft Teams en SharePoint zijn twee krachtige tools die ontworpen zijn om samen te werken en te versterken. Terwijl Teams een platform biedt voor real-time samenwerking en communicatie, biedt SharePoint een centrale locatie voor het delen en beheren van documenten en inhoud.

  Lees meer...
  wat-is-games-for-work-nieuwe-microsoft-teams-app-1
  Achtergrond

  Wat is Games for Work, een nieuwe Microsoft Teams-app

  Games for Work is een nieuwe app van Microsoft, die bedrijven helpt om productiviteit te verhogen door het gebruik van gamification. De app biedt een scala aan tools waarmee bedrijven hun werknemers kunnen uitdagen en motiveren om meer te presteren door middel van leuke en interactieve spellen.

  Lees meer...
  adobe-acrobat-integratie-microsoft-teams-1
  IT Manager

  Doe meer met de Adobe Acrobat integratie in Microsoft Teams

  De integratie van Adobe Acrobat in Microsoft Teams maakt het werken met PDF-bestanden nog gemakkelijker en efficiënter. Voortaan hoef je niet meer tussen verschillende programma’s heen en weer te schakelen om samen te werken aan documenten, want alles wat je nodig hebt is nu binnen handbereik in Teams.

  Lees meer...

  Inschrijven voor de nieuwsbrief

  Het laatste Microsoft 365 nieuws in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!